Creatieve berichten over naaien

Spijkerrokje in coated denim

Ciao Bella, op dit moment verblijven wij in het zonnige Italië. Dat vroeg om een leuke zomeroutfit voor mijn jongste dochter. Wie mij een beetje kent, weet dat dit altijd op het laatste moment nog moet gebeuren. Gelukkig is het gelukt en past het setje perfect! Ik koos voor de Jules top en de Riva skirt van Bel’Etoile. De stofjes had ik al even liggen. De prachtige gouden coated denim had ik eigenlijk voor mezelf gekocht bij de Lappenkraam. Maar aangezien ik nog 101 andere projecten op mijn ‘to sew list’ heb staan besloot ik toch de schaar er in te zetten. In deze blog neem ik jullie in het maken van de rok. Voor de complete werkbeschrijving verwijs ik je graag naar de uitgebreide werkbeschrijving van Bel’Etoile. Met deze beschrijving lukt het iedereen om dit te gekke meisjes spijkerrokje in coated denim te maken.

Wat heb je nodig

  • stof die licht rekbaar is, ik koos voor denim met een gouden coating;
  • blinde rits van 22 cm;
  • vlieseline;
  • knoopsgaten elastiek;
  • 4 knopen;
  • reststof voor klepzakje.
  • naaimachine, ik naai op mijn bernette 77
  • optioneel, lockmachine
Image of bernette 77.

bernette 77

De b77 is speciaal gemaakt voor naaien en quilten. Wil je creatief aan de slag en je eigen kleding, quilts of accessoires naaien? Probeer dan nieuwe steken en naaitechnieken uit met de gebruiksvriendelijke bernette 77. 

Meer informatie

Voorbereiding

Zorg dat je stof gewassen of gestreken is met stoom. Dit zorgt er voor dat de krimp er uit is. Knip en verstevig alle aangegeven onderdelen. Zorg dat je je knoopsgatelastiek, knoopjes en rits in huis hebt en geef alle markeringen op je patroondelen aan met krijt of rijgdraad.

      

Het spijkerrokje in elkaar zetten

In dit spijkerrokje zitten een paar elementen die ik tot nu toe weinig gebruikt heb, dat zijn de blinde rits (wat eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is) en een tailleband met verstelbaar elastiek (heeeeuull handig). Zoals ik in het begin van mijn blog al aangaf ga ik niet heel de werkbeschrijving laten zien, daarvoor verwijs ik je door naar het patroon van Bel’Etoile waar zij heel veel tijd en moeite in heeft gestoken. 

Je begint met het sluiten van de voor en zijnaden, de achterkant laat je open omdat hier je rits in komt. 
Maak daarna de zakken en de flapjes klaar.

Twee zaken en de voorkant en voering van de klepjes.

Twee zaken en de voorkant en voering van de klepjes.

Stik daarna de lapjes op elkaar (goed op goed), vouw om en stik door. Om door te stikken is het mooi om een iets grotere steek te gebruiken.

De bovenkant van je zakjes sla je 1,5cm om en stik je in de hoekjes vast.

Als je zakken gereed zijn leg je die op de aangegeven markeringen in het patroon. Om deze vast te stikken heb ik de instellingen van mijn Bernette aangepast. Je kunt gemakkelijk de stand van je naald veranderen door te spelen met de knoppen waar de pijltjes op staan. Ook kun je met de draaiknoppen je steeklengte aanpassen. Ik heb mijn naald zover mogelijk naar rechts gezet en de steeklengte wat langer gemaakt. Dit zorgt voor een mooiere steek door drie lagen denim.

Wat ik ook top vind aan het patroon is het verstelbare elastiek in de tailleband. Mijn dochter past volgens de afmetingen in maat 116, maar deze zit nog net iets te los in haar taille zodat het rokje wat gaapt. Het elastiek lost dit op doordat je het aan kunt trekken. Wanneer ik in de toekomst een broek met tailleband maak, dan zal ik zeker overwegen om deze techniek toe te passen. Voor je de tailleband in elkaar zet heb je de knoopsgaten al gemaakt. De knoopsgaten gaan op mijn Bernette als een zonnetje. Je kunt uit meerdere soorten knoopsgaten kiezen. Voor de tailleband koos ik voor het meest simpele knoopsgat omdat deze toch aan binnenkant zitten. De maat van de knoopsgaten kun je bepalen door je knoop in het knoopsgat voetje te leggen, maar je kunt de afmetingen ook veranderen door aan de knoppen te draaien.

De openliggende tailleband met knoopsgaten

Bevestig eerst de knopen op het pand en trek daarna het elastiek door de gaten heen. Stik daarna het elastiek vast in het stiksel van de knoopsgaten aan de buitenste zijdes.

Stik daarna de blinde rits in je achterpand en werk de tailleband af. Zoom de rok en klaar is je nieuwe aanwinst. Het patroon is er trouwens ook voor dames zodat je kunt twinnen met je mini me!

Het resultaat

Ik heb met deze rok in ieder geval punten gescoord bij dochterlief. Tijdens deze vakantie zullen we zeker nog wat mooie foto’s maken. Die kun je tegen die tijd terugvinden op mijn Instagram

Arrivederci,

Liefs Priscilla

Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigde producten:
bernette 77
bernette 77

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam