Creatieve berichten over naaien

Tips voor het werken met kant en zijde: deel 1

Tips voor het werken met kant en zijde

Intussen gebruik ik mijn nieuwe BERNINA 735 machine al een tijdje, maar het allereerste project dat ik er mee maakte was een speciaal project: een outfit voor het vormsel van een knappe meid.
Nu de zomer begonnen is en het communieseizoen gepasseerd, mag ik eindelijk deze outfit tonen die ik voor een bijzondere jongedame mocht maken. Het is een eerder uitgebreid project, dus ik toon je het proces in delen. Vandaag deel 1: de top in kant en zijde.

Tot enkele jaren geleden maakte ik nog maatwerk voor klanten maar daar ben ik mee moeten stoppen, omdat daar helaas geen tijd meer voor was naast het geven van mijn online cursussen patroontekenen.
Maar heel af en toe maak ik daar een uitzondering op. Zo ook voor deze outfit.

Clara, Stella en Martha zijn 3 zussen waar ik al vaker speciale outfits voor mocht maken.
Toen ze bruidsmeisjes waren op een huwelijk kregen ze alle 3 een mooie jurk, maar ook de oudste 2 voorzag ik al van een jurk voor hun eerste communie. Dit jaar deed de jongste haar eerste communie, maar ook de oudste was al toe aan haar vormsel.
Voor de jongste was het makkelijk: die was al 4 jaar met grote ogen naar de jurk van haar grote zus aan het kijken, dus die wilde ze graag aan. Hij paste zo goed als perfect, dus met 1 kleine aanpassing was dat gefikst. Later meer daarover.

De oudste wilde graag terug een outfit laten maken en wist zoals gewoonlijk al heel goed wat ze wou: een lange rok met kanten top.

tips voor het werken met kant en zijde foto 2

Qua stofkeuze gingen we voor de rok voor een knit plissé met lurex draadje om hem extra feestelijk te maken. De top wilden we graag maken uit de stoffen van haar jurk 4 jaar geleden. Zo zouden de 2 meiden ook heel mooi bij elkaar passen op hun gezamenlijke feest.
Van de 100% zijden crêpe stof had ik nog voldoende. Die kocht ik ooit bij een stocksale van Ann Demeulemeester en is echt prachtige kwaliteit! Heerlijk dat ik die weer mag gebruiken.

Van de Franse kant was nog veel over, maar geen geschulpte rand meer. Die was helemaal opgebruikt aan de rok, en ook nu was die belangrijk om bij de zomen te gebruiken.
Ik kocht hem destijds bij Van Gool en ging er dus opnieuw naartoe om te kijken of ze hem nog hadden. De kans was miniem, maar ik wilde toch proberen. Exact dezelfde was er niet meer, maar wel eentje van duidelijk dezelfde leverancier want die leek er heel goed op. Helemaal dezelfde vibe en fijne afwerking. Die ging het worden. Ik kon aan de slag.
Volg hieronder mijn verhaal met bijhorende tips voor het werken met kant en zijde.

Patroontekenen

Om te beginnen heb ik een patroon nodig, en zoals altijd teken ik dit op maat.
Ik tekende eerst een basiscorsage op haar maat. Een basiscorsage is het basispatroon voor een blouse of top. Het wordt ook wel een grondpatroon of in het Engels een “basic sloper” genoemd. Dit heb ik nodig om daarna het modelpatroon te kunnen tekenen. In een modelpatroon teken je het model van het kledingstuk in.
Voor de kanten top tekende ik 2 modelpatronen: de kanten top met 3/4e mouwen en een top met spaghetti bandjes voor er onder.

Stof snijden

Eens het patroon klaar was kon ik de stof snijden. Omdat het delicate stof is gebruik ik mijn rolmes ipv schaar. Dit houdt de stof beter plat en blijft alles beter in vorm. Vooral de zijden stof is enorm soepel en bijna onmogelijk recht te houden tijdens het knippen met een schaar.
Tijdens het snijden van de kant houd ik rekening met de print zodat deze mooi doorloopt op de zijnaad. In dit geval kan dat goed omdat de top een recht model is. Ik leg de zijnaad net in het hoogste punt van de geschulpte rand en doe dit voor voor- en achterpand. Zo lopen ze mooi door na het stikken.

De spaghettibandjes kun je het mooist en fijnst afwerken als je ze in biais knipt. Let wel op dat je dit in perfect 45° doet! Anders is het geen perfecte schuindraad en werkt het niet hetzelfde.

En jep, zoals je ziet gebruik ik gewoon de spullen om me heen als patroongewichtjes😉 Vorig jaar kocht ik fancy patroongewichtjes maar die liggen in onze workshopruimte, dus helaas doe ik het in het atelier nog steeds zo😅

Stikken kanten top

Bij het stikken begon ik met de kanten top. Het was het allereerste project dat ik op de BERNINA 735 maakte en dat was toch best spannend. Een nieuwe machine is altijd even wennen. Maar zoals verwacht ging dat heel vlot.
Ik gebruikte een gewone rechte steek in standaard steeklengte 2,5 en gebruikte ook de bovenstansportvoet zodat de stof goed blijft liggen en niet verschuift.
Om dit goed te spelden gebruik ik vorkspelden. Dit is een dubbele speld in een U vorm. Bij gewone spelden kan stof nog steeds pivoteren rond de speld. Dankzij de dubbele vorkspeld kan dit niet meer. Deze speld houd de stof nog beter vast zodat deze niet beweegt.
Dankzij de spelden en de boventransportvoet kan ik zorgeloos stikken en loopt het motief van de kant mooi door op de zijnaad.
Ik stikte het lijfje met mouwen in elkaar om de top pasklaar te maken. Afwerking volgt na de eerste doorpas.

BERNINA 735

Image of BERNINA 735.

BERNINA 735

De B 735 biedt innovatieve naai-, quilt- en borduurfuncties en een groot, gebruiksvriendelijk kleurentouchscreen en tilt daarmee je creativiteit naar een hoger niveau. De machine biedt 25 cm ruimte rechts van de naald en naait zeer nauwkeurige steken. Dankzij de borduurfunctie kan de B 735 op elk gewenst moment worden uitgebreid met een borduurmodule.

Meer informatie

Boventransportvoet #50

Image of Boventransportvoet #50.

Boventransportvoet #50

De Boventransportvoet met 3 verwisselbare zolen en kantliniaal #50 is een essentieel hulpmiddel bij het naaien van moeilijke stoffen

Meer informatie

Voorbereiding zijden top

Om de zijden top te maken had ik iets meer voorbereiding nodig. Er moet versteviging in zodat hij mooi valt en ook moet deze stof wel overlockt worden.
Ik gebruikte Vlieseline G770 in de belegdelen. Dit type vlieseline is echt de allermooiste voor gala- en feestjurken. Hij is soepel en beweegt vlot mee met de stof, maar heeft veel body en ondersteunt de stof zodat die niet inzakt als een pudding. Prachtige versteviging! Op het voor- en rugpand gebruikte ik vormband (geen naadband!) om de bovenrand te verstevigen.

Spaghettibandjes

Als eerste onderdeel maakte ik de spaghettibandjes. Het leukste stuk!
Om zulke fijne bandjes te maken heb je een grote naald, met vooral een groot oog en cordonnait (of ander stevig) garen nodig.
Neem een heel erg lange draad, vouw hem dubbel en stop zo door het oog van de naald. Op die manier moet je geen knoop maken. Zet de draad vast aan het begin van de strook stof en vouw een stukje naar binnen zoals in de video hieronder. Vouw de strook stof dicht met de goede kanten op elkaar en zorg er voor dat het garen netjes in het midden ligt. Stik op 3-4mm langs de rand om zo smal mogelijke bandjes te bekomen en let goed op dat je nooit door het garen stikt.
Knip achteraf de naadwaarde af en haal het bandje door met behulp van het cordonnait garen. Fijn werk, maar heel eenvoudig!

Stikken zijden top

Nu de bandjes klaar zijn maak ik de top pasklaar. Ik stik de zijnaden van zowel het voor- als achterpand alsook van de belegdelen.
Daarna speld ik het beleg op de top met de spaghettibandjes in het voorpand mooi in het hoekje vast. In de rug speld ik de bandjes er mee tussen maar tijdens het stikken laat ik op deze plekken nog een opening. Op die manier kan ik de top goed passen en tegelijk met de lengte van de bandjes schuiven tot ze goed zitten. Nog even het geheel strijken en met de clapper de randjes mooi plat laten afkoelen.

Daarmee zijn de tops alvast pas klaar!
In het volgende deel toon ik je de afwerking en het maken van de rok.

tips voor het werken met kant en zijde 3

Tot dan!

Veel liefs,
Tamara💕

@the_fashion_basement 

Foto’s gemaakt door @colours.of.hazel

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

10 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam