Creatieve berichten over naaien

Mondmaskers naaien – wat je moet weten

Op de blog is het even rustig geweest omtrent nieuwe berichten over het thema mondmaskers naaien. In verschillende landen wordt het dragen van mondmaskers voor een groot deel van de bevolking aangeraden of is het zelfs verplicht, in andere landen wordt hier heel selectief mee omgegaan. Maar omdat het thema mondmaskers naaien zo veel mensen bezighoudt, gaan we nogmaals op dit thema in.

We starten vandaag met zinvolle weetjes, opgevolgd door nieuwe berichten, praktische tips en tricks en voorbeelden voor het naaien van maskers met overlockers en naaimachines.  

10 belangrijke weetjes over mondmaskers naaien

Als je zelf een mondmasker wilt naaien, voor eigen gebruik of voor anderen, vind je hieronder een samenvatting van belangrijke informatie.  

1. Social distancing en hand-hygiëne niet vergeten!

«Vergeet nooit de afstandsregeling, nies en hoest in de elleboog en was regelmatig en zorgvuldig je handen!» Dat zijn de allerbelangrijkste regels. De overheid van diverse landen  heeft hiervoor duidelijke richtlijnen bekendgemaakt. Het dragen van een mond-neus-bedekking kan volgens het RKI (Robert-Koch-Instituut in Duitsland) een extra hulpmiddel zijn voor een minder snelle verspreiding van het Covid-19 virus – echter alleen, als ook een afstand van minimaal 1,5 – 2 m (afhankelijk van het land) tussen personen en de voorheen vermelde richtlijnen voor niezen, hoesten en handen wassen worden aangehouden.  

2. Beschermmaskers zijn schaars!

Gecertificeerde beschermmaskers zijn een schaars goed. Het gaat hier om de hygiënemaskers en gecertificeerde beschermingsmaskers van de klasse FFP1, FFP2 en FFP3. Deze maskers zijn schaars en moeten voor diegenen beschikbaar zijn die ze dringend nodig hebben, met name medisch personeel. De zelfgenaaide maskers kunnen deze maskers niet vervangen, ze zijn niet gecertificeerd en niet geschikt voor medisch personeel. 

3. Vals gevoel van veiligheid

Als we praten, hoesten of niezen, produceren we druppeltjes. Een mondmasker kan als barrière dienen om het verspreiden van druppeltjes te reduceren. Als je een masker draagt, bescherm je dus niet jezelf, maar voornamelijk andere mensen. Het advies over het dragen van maskers van land tot land verschillend. Sommige experts en instituten zijn van mening dat een masker de stroom aan druppeltjes reduceert en een gezondheidsbewuste en zorgvuldige omgang met jezelf en anderen kan ondersteunen. En natuurlijk geldt: als je ziek bent, blijf je het beste thuis.  

4. Voor het eerste gebruik wassen!

Als je een mondmasker hebt genaaid, moet dit altijd voor het eerste gebruik worden gewassen. Deze informatie is ook belangrijk als je mondmaskers voor anderen naait. Je weet immers zelf niet met zekerheid of je volledig gezond bent. Daarom geldt: heet wassen! Het beste bij 90°C, maar minstens bij 60°C, in de wasmachine of in een pan met kokend water. Laat het masker daarna drogen en raak het enkel nog met je vingerpunten (en zorgvuldige gewassen handen of met handschoenen!) aan de buitenkant aan, ideaal enkel aan de bandjes of het elastiek. 

5. Zo doe je het masker aan

Let er bij het aandoen van het masker op, dat de binnenkant niet wordt verontreinigd. Was je handen zorgvuldig met water en zeep en/of desinfecteer ze. Het masker moet over mond en neus worden geplaatst en moet bij de rondingen zo dicht mogelijk tegen je gezicht aanzitten. Test bij het eerste gebruik of het masker voldoende luchtdoorlatend is. Een masker dat niet voldoende luchtdoorlatend is, vormt een gezondheidsrisico. 

6. Let op de draagvoorschriften

Als je het masker aandoet en dit correct op zijn plaats zit, raak dit dan daarna zo min mogelijk aan. Een gebruikt masker kan een ziekteverwekker zijn. Verwijder het masker na gebruik voorzichtig. Idealiter raak je alleen de bandjes of het elastiek weer aan. Was je handen grondig nadat je het masker hebt weggenomen. Een vochtig masker moet onmiddelijk worden verwijderd en worden vervangen. Voordat je het masker opnieuw draagt, moet dit opnieuw worden gewassen (zie punt 4). Laat het masker volledig drogen.

7. Welke stof gebruik je het beste?

Als je een mondmasker maakt, gebruik dan bij voorkeur katoen dat je tot 90°C kan wassen. In het blogbericht van Bea Callemeyn en in de berichten die in de komende dagen op de blog verschijnen, vind je hierover meer informatie. 

8. Werkbeschrijvingen 

Op internet vind je diverse werkbeschrijvingen voor het naaien van mondmaskers. We verwijzen hier naar het vaak gebruikte patroon van de Belgische overheid dat Bea in haar bericht: Mondmasker zelf maken II – officieel patroon ook gebruikt. In dit bericht vind je tevens een uitgebreide uitleg en veel vragen en antwoorden.

Patroondeel buitenkant: mondmakser FOD buitenkant

Patroondeel binnenkant: mondmakser FOD binnenkant

Daarnaast vind je op internet ook ergonomisch gevormde maskers, zoals op de afbeelding hieronder. 

9. Noem het masker geen beschermmasker!

Als je mondmaskers voor anderen maakt, let er dan op, dat je niet de indruk wekt dat het een medisch of gecertificeerd product is en geen schijnzekerheid opwekt. Noem de maskers bijvoorbeeld “mondmaskers”, “community maskers” of “mond-neus-bedekking”. We maken er nogmaals op attent dat alle maskers die op de BERNINA blog te zien zijn geen gecertificeerde medische maskers zijn. 

10. Andere landen, andere regels

We vermeldden het al eerder, het advies voor het dragen van maskers is in vele landen verschillend. Het RIVM in Nederland adviseert momenteel het dragen van mondkapjes alleen voor medisch personeel, in België ondersteunt het FOD Volksgezondheid het zelfmaken van mondkapjes en adviseert de overheid om mondmaskers in het openbaar te dragen. Informeer regelmatig naar de richtlijnen in jouw land en regio.

 

Door deze samenvatting, tips en de werkbeschrijvingen op onze blog willen we handvaten bieden om mondmaskers zelf te maken, met de naaimachine én de overlocker.

En het allerbelangrijkste blijft: let goed op jezelf en blijf gezond!

Groetjes

Geertje 

 

Het hier beschreven mondmasker als creatief project voldoet niet aan de hoogste medische richtlijnen voor mondmaskers en is geen garantie voor het reduceren van besmettingsrisico. Elke vorm van verantwoordelijkheid, resp. aansprakelijkheid wordt hieromtrent afgewezen.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Geertje de Boer - van Assen BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ik heb het patroon van de mondmasker 2020.03.17 gedownload maar deze klopt niet met mijn oude download. De centimeters die er in staan moet bovenaan 4 cm zijn en onderaan 5,5 cm. Als u weet dat de omslagen van die drie naden  naar de kant op moet naar beneden dan houd je geen ruimte genoeg over.

 • Floris Berkenbos BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Dank je voor dit interessant artikel. Het is inderdaad een goed idee om zelf mondmaskers te maken. Ik ben blij met al die tips. Is de kleur voor een mondmasker ook van belang of maakt het niet veel uit?

  • Geertje Kamminga BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Beste Floris, er wordt geadviseerd om de mondmaskers niet van blauwe stof te maken om niet de indruk te wekken dat het om gecertificeerde maskers gaat. Daarnaast is het handig om de binnen- en buitenkant in een andere kleur te maken, zodat altijd zichtbaar is wat de binnen- en buitenkant is. Groetjes, Geertje

  • Amber Luijbregts BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hi Anne-Marie,

   De schrijvers van maakjemondmasker.be adviseren om 4 linten van 40 tot 50 cm te gebruiken. Als je de link opent, verschijnt een handleiding voor het maken van mondmaskers met verschillende voorbeelden die zij hebben gemaakt. De linten moeten lang genoeg zijn, zodat je het masker vlot kan knopen en losmaken. Het afnemen van het masker kan daardoor gebeuren met de handen op een veilige afstand van het hoofd. Ook kun je in dit blogbericht meer lezen over hoe een officieel mondmasker te maken!

   Succes!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam