Creatieve berichten over borduren

Kanten kraagje maken met de borduursoftware 9

Mijn een-na-laatste blog alweer die ik schrijf voor de BERNINA V9 software. Toen ik in 2019 bij BERNINA in het demoteam kwam werd ik voor het eerst geïntroduceerd in de wereld van machinaal borduren. In eerste instantie was het geen liefde op het eerste gezicht, maar naarmate ik meer mogelijkheden zag werd ik steeds enthousiaster. Een van die mogelijkheden was bijvoorbeeld het borduren van kanten oorbellen. De ontwerpen hiervoor zaten standaard in mijn B590 en dus probeerde ik ze uit. Het lukte en ik had gewoon mijn eigen oorbellen geborduurd en ze waren nog mooi ook! Sindsdien was het één van mijn wensen om zo’n soort kanten sierraad ook zelf te ontwerpen in de V9 software. Dus ik ging aan de slag!

Stap 1: kraagje ontwerpen

Ik wilde graag een kanten ‘bobbed’ kraagje uitborduren en die als een ketting dragen. Ik tekende zelf het patroontje op papier en hield deze voor het scherm van mijn borduurcanvas. 

BERNINA V9 borduursoftware

Patroontje van de halve kraag op het scherm geplakt.

Ik nam de vorm over met handmatig digitaliseren (Closed object onder Digitize) en vergrootte hem tot ware grootte.

Stap 2: geschulpte rand

Ik wilde graag een geschulpte rand om het kraagje. Ik vond eigenlijk geen gemakkelijke oplossing om zo’n rand te digitaliseren, maar kwam er uiteindelijk wel uit. Hieronder leg ik uit hoe ik het deed. Mocht jij dit nu lezen en denken ‘oh ik weet hoe dat sneller kan’, laat het me dan vooral weten in de comments! Ik selecteerde het kraagje (althans de vorm) en koos Pattern Run bij Outlines onderaan het scherm.

Bij Pattern set>Select… koos ik daarna voor de Heirloom steken en specifiek het halve maantje oftewel steek nr. 719.

Ik veranderde de grootte (Size) en de steekspaciëring (Spacing) van het patroon naar eigen wens.

Nadat ik op Apply drukte kreeg ik onderstaand resultaat. In de hoeken sluiten de halve maantjes niet mooi aan, zoals je hieronder kunt zien. Ik wist niet hoe ik dat kon aanpassen. Met Object aanpassen (linksboven in het scherm) lukt het me niet. Bovendien is de geschulpte rand geen aangesloten lijn, maar is elk halve maantje een los lijntje. Dit wil ik niet. 

Ik besluit deze ‘pattern run’ handmatig over te nemen met de tool Digitize (Gesloten object). Ik klik steeds achtereenvolgens linkermuisknop-rechtermuisknop-linkermuisknop (zie afbeelding hieronder). Aan het einde klik ik op Enter en heb ik een geschulpte rand.  

Dan ga ik weer naar Outlines onderaan het scherm en selecteer ik de satijnsteek. Ik kopieer en plak vervolgens de geschulpte rand, zie hieronder.

Test mislukt! 

Vervolgens selecteer ik de blauwe geschulpte rand en selecteer ik bij Fills, de Kantwerk vulling. Je krijgt dan een mooi lijnenspel van steken op het scherm. Na het zetten van de bloemen over de kantwerkvulling en hier en daar nog wat aanpassingen “I put it to the test”. Het uitborduren ging uitstekend en het halve kraagje zag er supermooi uit. Ik haald mijn soluvlies met kanten kraagje uit de ring en was klaar om het onder te dompelen in lauw warm water. En tot mijn grootste verbazing viel het hele kraagje als een kaartenhuis uit elkaar! (vind je het leuk om de beelden te bekijken terwijl dit gebeurde, check dan even mijn Instagram) De eerste vraag die in mij opkwam was ‘hoezo??’. En niet lang erna bedacht ik me dat de steken van de Kantvulling zo waren opgebouwd dat ze nergens ‘aan vast hingen’. Zonder het soluvlies vielen ze dus logischerwijs uit elkaar. Ik moest een stekenpatroon zien te vinden die niet uit elkaar viel. En die vond ik uiteindelijk door verschillende  Step fill stitch patronen in verschillende hoeken over elkaar heen te leggen. De steken vielen niet uit elkaar omdat elke lijn van steken aan beide kanten van die lijn vastgezet werd door de geschulpte satijnsteek aan de rand van de kraag. Dit leg ik in de stappen hieronder uit. (en het moraal van dit verhaal: testen, testen en nog eens testen ;-))

Stap 3: travel on edges

Ik koos dus voor de step stitch fill (spaciëring 3, lengte 3). Nu zie je allemaal lelijke steken (i.e. travel stitches en de onderlaag) onder de step fill. Dat wil je niet, want het is kant dus dat ga je zien! Om die weg te krijgen ga ik naar Object properties>Fill Stitches>Effects>Others. Ik vink aan Travel on edges.

Hieronder zie je het resultaat hiervan. Ik zie al een stuk minder ‘lelijke steken’.

Stap 4: de onderlaag

Ik zie nog steeds enkele lelijke steken dwars door mijn kanten ontwerp. Dat passen we aan bij Underlay in hetzelfde venster. Daar vinken we Underlay uit.

Nu is het ontwerp helemaal ‘schoon’ en kunnen we verder met ontwerpen. We gaan vier identieke lagen step fills over elkaar heen zetten, waarbij alleen de steekrichting steeds anders is. Namelijk, één laag horizontaal (hoek=0 graden), eentje verticaal (hoek=90 graden) en twee diagonale lagen (hoeken= 45 en 135 graden). De lagen kopieer en plak ik steeds, waarbij ik de hoek aanpas onder Object aanpassen linksboven in het scherm. 

Ik koos voor elke laag een andere kleur, zodat jullie goed kunnen zien wat er gebeurd. Maar belangrijker nog: je kunt in de Kleurenfilm dan veel gemakkelijker de volgorde van uitborduren beïnvloeden. Als alles maar één kleur is, is er in Kleurenfilm geen onderscheid tussen de verschillende lagen en is het veel lastiger om e.e.a. aan te passen. 

Vervolgens kopieer ik het kraagje nog een laatste keer (welke van de vier maakt niet uit, ze zijn allemaal hetzelfde qua vorm). De vijfde kopie selecteer ik en ik klik vervolgens op Outline>satijnsteek onderaan het scherm. De satijnsteek heeft een standaardbreedte van 3 mm, die verander ik naar 2 mm bij Object properties.

Dan vul ik het kraagje met bloemen die ik in de collectie heb gevonden. Bij mijn eerste test had ik allerlei bloemen van Flores de Mexico (een borduurcollectie van embroideryonline.com) erin gezet, maar die bleken tijdens uitborduren veel te dicht voor het doel (namelijk een dun kanten kraagje, geborduurd op twee lagen soluvlies). In de borduurbibliotheek vond ik andere, meer geschikte bloemen. Ik rangschikte de bloemen naar eigen smaak. Vervolgens kopieer ik het volledige ontwerp en plak ik in spiegelbeeld. Want, twee helfden van de kraag wordt één volledige kraag en die pastte gelukkig nét binnen mijn ovale borduurraam.

Om efficiënt uit te borduren kan ik rangschikken op kleur in Kleurenfilm. Ik kies ervoor eerst de kanten achtergrond uit laten borduren van beide kraaghelfden, dan de satijnsteek eromheen te zetten (van beide helfden) en uiteindelijk alle bloemen uit te borduren. Ik check nog even bij Stitch Player en dan is mijn ontwerp klaar om uitgeborduurd te worden!

Tips voor het uitborduren

Mocht jij ook kanten ontwerpen willen uitborduren, houdt dan rekening met het volgende:

  • Gebruik een geschikte borduurnaald gebruikt. Ik gebruikte dikte 70.
  • De boven- én onderdraad moeten dezelfde kleur zijn
  • Gebruik voldoende wateroplosbare (!) versteviging. Ik gebruikte twee lagen soluvlies.
  • Zet de snelheid van je machine niet heel snel.
  • Haal de onderdraad aan het begin even op naar boven en houdt de draden de eerste paar seconden even vast. Zet vervolgens de machine stop en knip de draden af.
  • Bij het verwijderen van het soluvlies, knip je eerst het overtollige soluvlies weg. Daarna los je de versteviging op in een bak met water. Niet onder de kraan, je kunt dan teveel wegspoelen. Een beetje ‘stijfsel’ in je ontwerp zorgt voor een mooie stevigheid.

Hieronder zien jullie het resultaat. Wat vinden jullie ervan? Nu nog bijpassende oorbellen erbij en ik ben klaar! Willen jullie meer beeldmateriaal zien van dit project of andere V9 software projecten? Neem even een kijkje op mijn Instagram: naninesnaaiatelier.

Resultaat. Ik zette de twee helfden bij middenvoor aan elkaar met een paar handsteekjes. Voor de sluiting gebruikte ik de sluiting van een oude ketting.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam