Creatieve berichten over naaien

Werkbeschrijving Florence jurk met borduurwerk

Nanine van het BERNINA demonstratieteam heeft de onderstaande werkbeschrijving voor de jurk met borduurwerk gemaakt. Wij vinden het Florence jurkje een echte beauty, dus willen dit graag met jullie delen! Veel lees- en maakplezier!

florence jurk s1410 inspiration

“Gelukkig kan ik dit nog op tijd posten voordat de promotie met de borduurmodule afgelope    n is eind van deze maand! Toen ik bij BERNINA begon als demonstratrice maakte ik kennis met machinaal borduren. Eerlijk gezegd vond ik dat in het begin een beetje saai, oubollig en ingewikkeld. Maar naarmate ik me meer verdiepte in het machinaal borduren begon ik het leuker te vinden. Ik ontdekte op een moment bijvoorbeeld dat je heel gave oorbellen kunt borduren (daar zal ik later nog een keer een post over maken)! Maar hoe werkte het nou als je een zelf ontworpen borduurwerk op een precieze locatie wilt verwerken in een kledingstuk? Dit was mij nog steeds een raadsel, maar leek mij wel het allerleukste om te doen!

Het jurkje ‘Florence’ (s1410) uit de Inspiration sprak mij ontzettend aan. Ik vond de borduurmotieven ‘Flores de Mexico’ heel mooi en belangrijk dat je de bloemmotieven naar eigen smaak kon rangschikken in de V8 Borduursoftware. Verder zat er een leuk detail in de jurk: de zoom en mouwzomen zijn afgewerkt met het Spaanse ajourzoomapparaat. Ik besloot het gewoon te gaan doen! Hieronder leg ik in grote lijnen, maar wel stap voor stap uit hoe ik te werk ben gegaan m.b.t. het borduren. NOTE: ik leg in de werkbeschrijving voor de jurk met borduurwerk dus niet alles in detail uit (dan wordt het wel een erg lang verhaal 😉), dus enige voorkennis van de software en het borduren is wel vereist (of op z’n minst handig).

Werkbeschrijving

Stap 1: V8 borduursoftware

 • Geef de MV lijn aan op het scherm (gele driehoekje op 0 mm x-as op meetlat)
 • Vanaf deze lijn kun je de linkerkant vullen met de bloemmotieven en het later spiegelen naar de rechtkant van de lijn, zodat je een volledig voorpand gevuld hebt met een symmetrisch bloemenpatroon.
 • Op het einde kun je je borduurontwerp printen op 100% van de ware grootte. Dit leg je over het jurkpatroon van het voorpand. Dit is een check zodat je kunt inschatten of je het ontwerp naar tevredenheid gerankschikt hebt. Je kunt eventueel het e.e.a. nog aanpassen na deze check.

borduursoftware bernina V8

Stap 2: Multi-hooping

 • Je borduurontwerp is af qua design, nu moet je het borduurklaar gaan maken. Je kiest dus je hoop uit in de software (onder Select a hoop). Kies een zo groot mogelijke hoop voor dit soort grote borduurontwerpen, hoe minder je moet ‘rehoopen’ hoe mooier en nauwkeuriger het eindresultaat! Mijn grootste type borduurraam die ik kan kiezen voor mijn machine (B590) is de Megahoop.
 • Onder de functie ‘Multi-hooping’ kun je kiezen voor ‘automatic hooping’. Zo krijg je een idee van het aantal hoopings, maar je kunt je hoopings beter handmatig instellen (Add hoop) voor de beste ‘customized’ hooping voor jouw ontwerp. Voor mijn ontwerp en type hoop resulteerde dit in 4 hoopings voor het voorpand.
 • Vervolgens groepeer je alle borduurmotieven per hooping. In mijn geval resulteerde dit in 4 groepen.
 • Per groep (of hooping) moet je er nu voor zorgen dat de verschillende kleuren in de groep op de meest efficiente manier worden uitgeborduurd. Dit doe je door de groep te selecteren en bij Color film ‘sequence by color’ te selecteren. Doe dit voor elke groep. Uiteindelijk kun je bij ‘stitch player’ nog checken of het zo klopt.

Stap 3: Exporteren naar USB

 • Alle hoopings zijn nu borduurklaar gemaakt en kun je exporteren naar een usb-stick. Dit doe je door op ‘Write to card’ te klikken onder ‘File’.Print vervolgens het hele borduurontwerp uit op 100% van de ware grootte.
 • Plak alle A4tjes aan elkaar. Je kunt vervolgens individuele ‘templates’ maken van elke hoop, waarbij je het midden aangeeft van de hoop en de middenvoorlijn. Dit tekens helpen je bij het beter plaatsen van de stof in het borduurraam.
 • In de software is er ook een optie om de color film uit te printen. Dit heb ik ook gedaan, omdat je bij zoveel kleuren en kleurwisselingen snel het overzicht verliest tijdens het borduren. De software heeft standaard kleurcodes ingesteld, deze kleurcodes worden bij elke draadwissel aangegeven op je machine. Maar je moet uiteraard zelf je garen uitkiezen voor elke kleur, omdat je 1. niet elke beschikbare kleur garen in huis hebt en 2. de kleurencombinatie een kwestie van smaak is die jij uiteindelijk bepaalt. Omdat de kleurcodes van jouw garen dus afwijken van de kleurcodes in de machine is het handig om dit aan te geven op de uitgeprinte ‘color film’-volgorde (zie foto).

Stap 4: Bereid de stof voor

 • Geef de middenvoorlijn met een rijgsteek aan op het voorpand. Knip je voorpand ook een stukje groter uit om de patroonlijn heen, zodat je straks genoeg stof en naadtoeslag hebt als je het patroon definief gaat uitknippen. Ik heb de patroonlijnen ook doorgeregen, dit is handig om onder de borduurmachine te checken of je borduurontwerp binnen deze patroonlijnen blijft.

florence jurk borduren s1410

Stap 5: Borduren

 • Ik werkte met twee lagen filmoplast, één laag kan misschien ook wel, maar omdat ik met een vrij dunne linnen stof werkte vond ik twee lagen veiliger.
 • Ik had ingesteld dat de machine eerst de MV-lijn (d.m.v. basting stitch markers) en de plaatsingsmarkeringen uitborduurde. Dit doe je dus nog voordat je de stof op de filmoplast plaatst!!
 • Na deze markeringen plaats je je stof zo nauwkeurig mogelijk op de filmoplast in het borduurraam (ik spande de stof dus niet in). Dat wil zeggen: MV-lijn op MV-lijn en de plaatsingsmarkeringen (precies!!) op elkaar.
 • Nu kun je de machine volgen en het borduren starten. Bij elke draadwissel stopt de machine en kun je nieuw garen pakken.

Stap 6: Herhaal stap 1-5 voor het achterpand

 • Dit waren voor mij twee hoopings in totaal. Als je een 7-serie hebt kun je de Jumbohoop gebruiken, waardoor je veel minder hoopings nodig zult hebben. Dat werkt wel een stuk fijner!!

Het was een lang en tijdsintensief proces om van borduurontwerp in de software naar het eindresultaat te komen. Maar je leert er ontzettend veel van, van het ontwerpen in de V8 software tot aan het borduren zelf. Het is de moeite dus zeker waard en ben heel bij met het eindresultaat. Ik hoop dat jullie de werkbeschrijving voor de jurk met borduurwerk kunnen toepassen!

Zie mijn instagram voor meer en betere foto’s van het geborduurde jurkje!

florence jurk inspiration s1410 bernina

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: BERNINA Borduursoftware V8, megahoop
Benodigde producten:
BERNINA 590
BERNINA 590
Spaans ajourzoomapparaat
Spaans ajourzoomapparaat

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam