Creatieve berichten over naaien

Naai een gitaarband met deze instructievideo!

Bij ons – dat wil zeggen bij mijn man Christian en mij – zijn de rollen tot dusver duidelijk verdeeld. Naaien is niet alleen een hobby voor mij; het maakt ook deel uit van mijn dagelijkse werk bij BERNINA. Mijn man daarentegen, is een freelance fotograaf en geluidstechnicus. Onze beroepen hebben misschien gemeen dat de chaos in mijn garendoos er ongeveer zo uit ziet als de wirwar van kabels onder zijn tafel! 😉

Een rollenwissel – de camera ruilen voor de naaimachine en vice versa

Tot zover ging alles goed – maar deze duidelijke scheiding van rollen begint langzaam te haperen en ik moet er aan wennen dat ik mijn naaimachines nu vaker met hem moet delen! In eerste instantie was Christian onder de indruk van de technologie en werden de eerste geborduurde T-shirts gemaakt.

Stickerei für ein T-Shirt

Vervolgens ontdekte hij stap voor stap de mogelijkheden van de naaimachine en al gauw volgden zijn eigen projecten, zoals een gepersonaliseerde gitaarband, een regenhoes voor de rugzak of een drager voor fotocamera’s. Meestal komen deze projecten voort uit een behoefte, dus wanneer Christian iets nodig heeft en niets kan vinden dat aan zijn verwachtingen voldoet, recyclet hij enkele van de vele materialen die we in de kelder hebben.

Terwijl ik een klassieke naai-opleiding heb gevolgd en heel precies werk, ziet mijn man het meer als iets om te ontspannen. Spelden vindt hij vreselijk om mee te werken, maar ik heb hem er tenminste van kunnen overtuigen dat stoffen clips het betere alternatief zijn! Maar ondanks dit alles geef ik toe dat ik zijn talent bewonder en ik sta versteld van wat hij zoal met de naaimachine maakt!

Een gitaarband naaien – zo werkt het!

Tijdens het thuiswerken ontstond het idee om Christian’s projecten in korte video’s te laten zien, omdat velen in het begin wat hulp nodig hebben bij het naaien of gewoon op zoek zijn naar nieuwe, eenvoudige ideeën! Je kunt je voorstellen dat ik nu ook van rol moet wisselen en nu eens achter de camera zat, in plaats van achter de naaimachine 😉 Zo moest ik leren wat de ideale opnamehoek was en hoe ik de lampen het beste kon plaatsen om de set optimaal te verlichten. Niet zo eenvoudig als wat ik gewend ben; als ik ga naaien zet ik gewoon mijn naaimachine aan en het werkgebied wordt direct helder verlicht!

We zijn begonnen met het gitaarbandproject, dat heel gemakkelijk te naaien is en bijvoorbeeld kan worden gemaakt met de bernette 35. Je kunt gewoon een katoenen stof kiezen die je mooi vindt, hem in vorm strijken, en op de band naaien. Tenslotte zet je de lederen delen vast en kun je de naaimachine uitzetten en de versterker van je gitaar aanzetten! Je kunt de exacte instructies vinden in de onderstaande video.

Nähprojekt für Näheinsteiger: Der Gitarrengurt

Materiaal voor een gitaarband

 • Band van 1,85 m, 5 cm breed
 • Katoenen stof
 • 1 drager en gesp
 • Normaal en extra sterk naaigaren
 • Leer
 • Jeans naald
 • Naaivoet met glijdende zool
 • Wondertape
 • Schaar
 • Punch tang
 • Snij- of rolmes met snijlineaal en onderlaag
 • Kartonnen strips, 4,5 cm breed
 • Ijzer
 • Wit kleurpotlood
 • Spelden of stoffen clips

Naaipatroon: uitsnijden van het leren gedeelte

Je kunt de sjabloon voor de leren stukken downloaden via onderstaande link:

Sjabloon downloaden

Zorg er bij het afdrukken voor dat het origineel op 100% wordt afgedrukt.

Gitarrengurt nähen

Naai instructievideo: Naai gitaarband

Het is ons gelukt; de band hangt aan de gitaar en de eerste video is klaar! En ben je enthousiast over het resultaat? Bekijk de video dan meteen hier!

Ga jij ook een gepersonaliseerde gitaarband naaien?

Groetjes,

Franziska

Commentaren op dit bericht

16 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam