Creatieve berichten over naaien

Maak een Mandela met de naaivoet voor borduren uit de vrije hand #24!

Accessoire van de maand project met de naaivoet voor borduren uit de vrije hand #24

Onze BERNINA demonstratrice Gabrielle maakte een mooie Mandela van stof met naaivoet voor borduren uit de vrije hand #24! In deze blog deelt Gabrielle met jullie hoe ze precies op dit project is gekomen en wat er allemaal voor nodig is om deze mandela zelf te kunnen maken! Deze maand is dit voetje dus het accessoire van de maand. Dat betekent dat je dit voetje in augustus met 15% korting kunt kopen bij jouw BERNINA dealer! ? Diane schreef eerder al over naaivoetje #24. Ben je dus benieuwd naar meer informatie over het voetje? Kijk dan hier!

Maak je eigen Mandela ontwerp in stof

Hierbij geef ik je een inspiratie-project voor het open borduurvoetje 24. Dit is een voetje om te naaien uit de vrije hand. Uit de vrije hand betekent dat je zelf de steeklengte van de steken moet maken. Deze techniek wordt gebruikt voor quilten, maar ook voor thread painting (draadschilderen). Het is een voetje dat niet met de ondertransport van je naaimachine werkt. Je moet zelf de steeklengte reguleren door de stof rustig te bewegen. Het is als het ware of je tekent op de stof, want je kan nu alle kanten op bewegen. Het stiksel dat gevormd word, kan je vergelijken als de inkt uit je pen. Je kan dit tekenen van op stof het beste uitproberen met het tekenen van een Mandela. Bij een Mandela maak je ook eenvoudige lijnen en hoef je niet bepaald een grote tekenkunstenaar te zijn, om een leuk effect te krijgen. Het is daarom een mooi beginnersproject om met dit voetje uit de vrije hand te leren naaien.

Benodigdheden

 • Schetsboek
 • Pen of potlood
 • Cirkel template van Cindy Needham (te koop bij Regina Klaus longarm.de) of verschillende maten ronde voorwerpen uit je servieskast.
 • 3 fat quarters (50x50cm) quiltkatoen
 • Quiltersdream 80/20 (te koop bij Elly Prins www.machinequilting.nl)
 • Speciale quilt veiligheidspelden
 • Frixie pen
 • Decoratief polyester garen, zoals Isacord of Mettler Polysheen
 • Topstitch naald 90
 • Open borduurvoet #24 (gebruik je met ondertransport uitgeschakeld)
 • Open borduurvoet #20 (gebruik je met ondertransport)
 • Tornmesje
 • Applicatieshaar

Ontwerp

Ontwerp

Kijk voor ontwerpen op Pinterest en zoek daar naar “mandela tekenen”. Koop een groot schetsboek en maak daarin je ontwerp. Probeer verschillende dingen uit. Denk eraan bij het ontwerp dat je maakt, dat de lijnen straks met de naaimachine gemaakt moeten worden en dat je dus aaneengesloten lijnen maakt. Als je je pen optilt, betekent dat straks voor je naaiproject dat je moet afhechten. En dat is iets wat we zo min mogelijk willen gaan doen.

Begin met het tekenen van cirkels van verschillende grootte. Dit zijn je hulplijnen. Deze cirkels plaats je concentrisch om elkaar. Daarna verdeel je de cirkels in taartpunten, met verschillende diagonale lijnen. Gebruik nu de hulplijnen om jou eigen ontwerp te maken.

Quilt sandwich

Borduren uit de vrije hand #24 sandwich

Nu gaan we een quiltsandwich maken. We gebruiken hiervoor quiltkatoen dat niet is gewassen. De quiltkatoenen stof is behandeld met een versteviging, die zorgt dat de naald en draad makkelijk door de stof glijd. Ook heeft quiltkatoen een weefsel, waarbij de steekvorming goed uitkomt. We gebruiken een katoenen tussenvulling, omdat dit makkelijk is bij het machinaal quilten. Katoenen tussenvullig geeft een redelijk plat resultaat, wat nodig is bij dit project. Polyester tussenvulling is te dik en geeft teveel structuur voor dit project. Leg twee contrasterende kleuren bovenop de tussenvulling en 1 stof aan de onderkant. De onderkant stof is liefst 5cm groter aan elke kant. Dit heb je nodig om het project goed te kunnen vasthouden.

Doorrijgen van de sandwich

Borduren uit de vrije hand #24 stoffen

Natuurlijk kan je de lagen op elkaar houden met een rijgdraad en grote rijgsteken. Maar in dit project gebruiken we voetje 24. Deze voet is aan de voorkant open en daardoor kan de naaivoet achter de rijgdraad blijven hangen tijdens het quilten. Dat is niet zo prettig. Ik gebruik daarom bij dit project het liefst veiligheidspelden om de drie lagen goed op elkaar te houden.

Met een frixie pen teken je de hulplijnen op de stof van de quiltsandwich. Je kan dat doen als je de sandwich hebt gemaakt, maar je kan dat ook vooraf doen. De lijnen van de frixie pen verdwijnen met hitte, bijv als je er met een strijkbout overheen gaat. Dat strijken doe je dus pas als je je hele project af hebt, want je hebt ze nu nog even nodig…

Voor mooie steekvorming moet je je naaimachine goed instellen.

Ten eerste is het belangrijk om mooi siergaren te gebruiken en geen naaigaren. Het stiksel komt bovenop de stof te liggen, dus het garen heeft een decoratief effect. Ik gebruik zelf graag Isocord of Mettler polysheen. Voor dit project kies ik polyester garen omdat dit project een gebruiksvoorwerp is. Katoen gemerceriseerd garen, zoals Mettler Silk finish is ook mooi, maar slijt sneller. Zeker als dit je eerste quiltprojectje is, raad ik je aan om boven en onder hetzelfde garen te gebruiken.

Ten tweede zetten we voordat we gaan quilten een nieuwe naald in de naaimachine. Dit is erg belangrijk. Bij deze techniek maken we heel veel steken en moet er een mooi scherp puntje aan je naald zitten. Ik kies zelf altijd een 90 topstitch naald, omdat dit de ideale naald is voor allerlei soorten decoratief garen. En natuurlijk zet ik ook het juiste naaivoetje eronder. We beginnen met naaivoetje 20.

Tenslotte schuif je je quilttafel aan de naaimachine. Je creëert dan een mooi werkoppervlak en je hebt dan ook goed plek om je handen om de naaimachinevoet te plaatsen. Mocht je die (nog) niet hebben, is het minimaal van belang dat je wel je aanschuiftafel aan de naaimachine zet.

Concentrische cirkels doorstikken

Borduren uit de vrije hand #24

We stikken eerst de concentrische cirkels door met de open borduurvoet (voetje 20). Kies uit het quiltmenu eerst steek 1324 en verstel de steeklengte naar 2. Steek 1324 is een heel praktische steek om aan en af te hechten bij deze quilttechniek, want hij maakt eerst een paar kleine steekjes voor het aanhechten en gaat dan pas “echt” stikken. Als je klaar bent, druk je op de retourknop en dan hecht de steek weer af met kleine steekjes achter elkaar. Hierdoor krijg je nooit een lelijk vogelnest aan de achterkant van je werk. We stikken eerst de middelste cirkel en werken dan naar buiten, totdat alle cirkels zijn gestikt.

Uit de vrije hand stikken

Borduren uit de vrije hand #24

We beginnen nu met het stikken uit de vrije hand. Om uit de vrije hand te kunnen stikken, heb ik voetje 24 gekozen, omdat het een opening heeft aan de voorkant. Hierdoor heb ik goed zicht op mijn werk en kan ik juist bij kleine patronen goed in de gaten houden wat ik doe. Vergeet niet dat je handmatig het ondertransport moet wegschakelen met een knop aan de zijkant van je naaimachine. Daarnaast is het prettig als je die in je bezit hebt, om een rechtstik steekplaat te installeren. De steken worden dan namelijk nog iets mooier en heb je minder kans dat de onderdraad naar boven piept. De steeklengte hoeft natuurlijk niet ingesteld te worden, want die moet je nu juist zelf reguleren. En tenslotte kan je nog even kijken of je de draadspanning moet aanpassen. Ik heb de draadspanning voor mijn machine wat losser gezet; dit doe je door de knop naar een lager nummer te draaien.

Nu ben je klaar om als het ware te tekenen met je naaimachine op de stof. Je moet nu zorgen dat de snelheid van de naald past bij de snelheid waarmee je de stof onder de naaimachine doorbeweegt. Dat kost veel oefening en tijd voordat het perfect gaat. Wees dus alsjeblieft niet te kritisch in het begin op jezelf en accepteer wat imperfectie. Start even eerst op een proeflapje om erin te komen. Ik raad je af om teveel uit te halen als je niet tevreden bent. Zeker bij dit project is het toegestaan om meerdere malen over dezelfde lijn te stikken. Je krijgt dan een dikkere lijn en dat ziet er juist leuk uit. Het bijeffect is dat je dan imperfecte steken camoufleert. Maak je een fout, maak hem dan drie keer, want dan lijkt het alsof je het zo bedoeld had. Beweeg rustig met je handen en geniet van wat je met je eigen handen aan het creëren bent.

Reverse applicatie

Wanneer je een gesloten vorm hebt gequilt, kan je de bovenstof voorzichtig weghalen. Dit doe je door met je tornmesje heel voorzichtig een klein gaatje te maken. Dan kan je de rest van de stof wegknippen met een speciale applicatieschaar. Hierdoor komt je contrast stof naar boven en voeg je een extra dimensie toe aan je project.

Afwerking van je mandela project

Borduren uit de vrije hand #24 mandela

Dit is het moment om even afstand van je werk te nemen en je eigen werk te bewonderen. Je zal zien dat als je afstand neemt, dat het er echt veel beter uitziet, dan wanneer je er 30 cm boven hangt. En bedenk dat al je bewonderaars ook van een afstand naar je werkstuk zullen kijken. Van het werkstukje kun je nu een kussen maken of een wandkleedje. Misschien heb je zelf nog betere ideeën? Inspireer elkaar en laat een berichtje achter over wat je met dit project hebt gedaan onderaan deze blog!

Heel veel “zen”-plezier bij het maken van dit project!

Groetjes,

Gabrielle

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam