Creatieve berichten over naaien

Een knoopsgat naaien en knopen aanzetten

In deze blogpost laat ik jullie zien hoe je een knoopsgat moet naaien en knopen met aanzetten met aangepaste voetjes. Het is altijd iets waar ik tegenop zie. Knopen… Ik heb in het verleden wat gesukkeld met mooie knoopsgaten naaien, maar sinds ik met mijn BERNINA 740 naai, is dat gesukkel helemaal voorbij. We zullen beginnen bij het begin en eerst de knoopsgaten naaien.

Knoopsgaten naaien

Om mooie knoopsgaten te naaien, heb je een aangepast voetje nodig. Dit is de Knoopsgat-sledevoet #3A. Die gaan we gebruiken. 

Image of Knoopsgat-sledevoet #3A.

Knoopsgat-sledevoet #3A

<article class="r-teaser-item r-product-teaser-item"> <div class="r-teaser-text ng-binding">Met de knoopsgat-sledevoet #3A bepaal je voor elke uitvoering met de sensor of met de hand de gewenste knoopsgatlengte voor precies even lange knoopsgaten.</div> </article>

Meer informatie

#3A

Niet alleen het voetje moet aangepast worden, ook moet je op je BERNINA ingeven welke steek je gaat gebruiken. In dit geval is dat een knoopsgatsteek. Je hebt er veel verschillende. Ik ging voor de eerste in het rijtje.

knoopsgatsteek

Omdat knopen kunnen verschillen van grootte, kan je op je BERNINA instellen hoe groot je knoopsgat moet zijn. Bij mijn BERNINA 740 bestaat daar een leuk trucje voor. Je houdt je knoop op het scherm er je zorgt ervoor dat de gele cirkel net iets groter is. Dit die je door aan één van de wieltjes te draaien.

 

gele cirkel

Op mijn kledingstuk duidde ik aan waar de knoopsgaten moesten komen. Zo zijn ze mooi verdeeld over het knopenpad. 

knopenpad

Schuif nu je kledingstuk onder de knoopsgatvoet en zet je naald gelijk met het merkteken dat je aanbracht. Op die manier zijn alle knoopsgaten mooi gelijk.

merkteken

Duw je pedaal in en de rest gaat valzelf. Begeleidt jouw kledingstuk zachtjes door de machine heen. Als je machine klaar is met het maken van het knoopsgat dan stikt hij heel traag op en neer. Tijd om aan het volgende knoopsgat te beginnen!

knoopsgat

Ik had 3 knoopsgaten nodig dus ik ging op net dezelfde manier te werk als hierboven omschreven.

3 knoopsgaten

Een knoopsgat is geen gat zonder er een gat in te maken natuurlijk! Haal je kopspelden en tornmesje er maar bij. Ik laat je zien hoe ik het doe… Speld aan het begin en het uiteinde van jouw knoopsgat een kopspeld. Op die manier kan je niet per ongeluk uitschuiven waardoor je kledingstuk kapot zou zijn. Schuif voorzichtig met je tornmesje in het knoopsgat en maak het gat open.

tornmesje

 

Knopen aanzetten

Nu je knoopsgaten open zijn, kan je gemakkelijk markeringen aanbrengen op het pans eronder. Daar komen namelijk de knopen zelf. Ik gebruikte hiervoor een gewoon potlood, maar je kan evengoed krijt of dergelijke gebruiken. 

 

potlood

De markeringen staan nu netje op het pand eronder. 

markeringen

Voor ik de knopen vastnaai, lijm ik ze vast op de juiste plaats. Dit is echt handig want zo kunnen ze niet meer verschuiven. Hiervoor bestaan speciale lijmstiften die je mag gebruiken op stof. Eens je kledingstuk gewassen is, is de lijm weg. 

lijmstift

Knopen aanzetten hoeft niet met de hand gedaan worden. Daar bestaat gewoon een voetje voor, namelijk Knoop-aanzetvoet #18.

Image of Knoop-aanzetvoet #18.

Knoop-aanzetvoet #18

De knoop-aanzetvoet #18 is het perfecte hulpmiddel voor het eenvoudig aannaaien van knopen, drukknopen, ogen en decoraties.

Meer informatie

#18

Ja hoor, jullie raden het goed! Er bestaat ook een speciale steek om knopen aan te zetten.

speciale steek

Zet je voetje op de knoop. Laat eerst even je naald handmatig naar beneden gaan om te zien of hij wel in het gat zit. Eens dat goed zit, dus je jouw pedaal in. De rest doet jouw machine zelf. Net zoals bij de knoopsgaten vertraagd je naald als het werk erop zit. Hij gaat enkel nog op en neer. 

op en neer

 

aanzetten

Nu was ik zelf niet zo tevreden over hoe slordig de garen aan de knopen zaten, daarom ben ik research gaan doen! En wat blijkt… Het pinnetje in het midden gebruik je best alleen voor dikker stoffen, als je bijvoorbeeld een mantel maakt.

Ik had gelezen dat je het pinnetje kon wegkantelen. Man, heb ik moeten zoeken hoe dat moest. Daarom hier de gouden tip: Maak de schroef aan de zijkant los, kantel de pin omhoog en maak de schroef terug vast. 

schroef

Kijk, je gaat eigenlijk terug om dezelfde manier te werk. Alleen is het pinnetje nu weg.

pinnetje weg

En het resultaat? Veel beter! 😉

resultaat

Ziezo! Dat is al mijn kennis die ik jullie kan meegeven over ‘een knoopsgat naaien en knopen aanzetten’. Hopelijk zijn jullie iets met deze tutorial. Alvast bedankt om te komen lezen! 

 

Groetjes

Neeltje

Smospotten & Snoesjes

 

 

 

 

een knoopsgat naaien en knopen aanzetten

Benodigde producten:
BERNINA 740
BERNINA 740
BERNINA L 460
BERNINA L 460
Knoopsgatvoet #3
Knoopsgatvoet #3
Knoop-aanzetvoet #18
Knoop-aanzetvoet #18

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam