Creatieve berichten over naaien

Eerste ervaringen met de bernette 68 airlock

Enkele maanden geleden zijn er een aantal nieuwe modellen overlock en coverlock-machines van bernette uitgekomen. Ik heb de eer gekregen om het (in mijn ogen) paradepaardje van deze nieuwe serie te mogen testen, namelijk de bernette 68 AIRLOCK, een geweldige combinatie machine die haar draden op lucht inrijgt. In deze blog wil ik jullie kort meenemen in mijn eerste ervaringen met de bernette 68 airlock.

Image of bernette 68 AIRLOCK.

bernette 68 AIRLOCK

De bernette 68 is een combi-machine, waarmee je overlock-, cover-, ketting- en combi-steken kunt naaien. Deze machine heeft diverse highlights zoals het luchtinrijgsysteem waarmee je de grijperdraden gemakkelijk kunt inrijgen, 130 mm ruimte rechts van de naald voor het naaien van grote projecten, een geïntegreerde vrije arm voor het naaien van boordjes en een heldere verlichting van het werkoppervlak door middel van 5 ledlampjes.

Meer informatie

Ik zal jullie de informatie die je zowel op de website als hier via het linkje in deze blog kan vinden over de machine besparen, en enkel ingaan op mijn eerste ervaringen met de machine. 

Een combinatie machine, help!

Toen duidelijk werd dat ik deze machine mocht gaan gebruiken was ik direct razend enthousiast, maar ook vond ik het erg spannend. Ik was inmiddels gehecht aan mijn trouwe duo van de b38 en b44. Ik zag de meerwaarde van een covermachine nog niet direct in, want afwerken met de tweelingnaald was perfect voor mij. Ook het idee van een combinatiemachine vond ik ineens wat ingewikkeld klinken. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dit vooral kwam door wat ik van anderen hoorde. Je moet de machine in het gebruik tussendoor natuurlijk wel telkens ‘helemaal ombouwen’… Inderdaad, als het zo geschreven staat, klinkt het als een klus waar je keer op keer tegenop zult zien.

Dat een combinatiemachine zijn voor-en nadelen heeft, is natuurlijk niets nieuws en daar zal ik jullie in deze blog ook niet mee gaan lastig vallen – dat bewaren we voor een volgende keer! Maar, even wennen was het zeker. Niet alleen omdat een combinatiemachine dus twee machines-in-één zijn, maar ook omdat het werken met een covermachine überhaupt iets nieuws was voor mij.

 

Even wennen

Zoals ik net schreef was het echt even wennen aan deze nieuwe relatie met mijn b68. Ons samenzijn vroeg toch wel enkele maanden ervaringen opdoen, voordat ik wist wat ik er nu echt van vond. Dit had met een aantal facetten te maken. Als eerste de routine die je moet krijgen om de machine om te bouwen van overlockmachine naar coverlockmachine. Een leuk weetje: toen ik dit voor de eerste keer zelf probeerde, checkte ik alle stappen en kostte het mij minimaal 5 minuten om de machine om te bouwen. Dat vind ik nu lang, aangezien ik het nu binnen 1 minuut voor elkaar krijg. Dus van ‘een heel gedoe’ voor het ombouwen is eigenlijk helemaal geen sprake. En natuurlijk in de haast (het wordt bijna een sport om het steeds sneller te kunnen doen) vergeet ik wel eens een essentiële stap, maar aldoende leert men. 

Ook werden mijn eerste gecoverde zomen niet zo netjes, en liet ik (of de machine) wat steekjes vallen. Na veel proberen en handigheidjes ontdekken ging dit steeds beter. Binnenkort zal ik nog een blog delen met tips & tricks voor het eerst werken met een coverlockmachine.

Draden inrijgen op lucht

Een van de eerste ervaringen met de bernette 68 airlock is ook dat (een deel van) de draden op lucht worden ingeregen. Ik vond dit erg spannend en durfde het knopje bijna niet in te drukken. Er komen enkele handelingen bij kijken, zoals het dichtzetten van ‘de buizen’ wanneer je de draden in laat rijgen. Als je dat niet doet, dan kunnen de draden, logischerwijs niet worden doorgetrokken en kun je opnieuw beginnen. Een belangrijk puntje is wel dat je de de buizen weer openzet als je de machine gaat gebruiken, anders wil het klepje voorop de machine niet sluiten. Het is mij toch meerdere keren overkomen dat ik maar niet snapte hoe het zo kon zijn dat het klepje niet sloot…

Het inrijgen van de draden door middel van lucht is echt een enorm pluspunt van deze machine. Je weet namelijk altijd zeker dat de draden goed ingeregen zijn en het scheelt toch weer enkele minuten werk, die je weer aan je project kunt besteden. 

Verschillende steken 

Omdat de b68 een combinatiemachine is, heb je echt tal van steken op de machine waar je gebruik van kunt maken afhankelijk van je project. Logischerwijs heb ik nog niet alle opties kunnen testen, maar daar gaat in de toekomst zeker verandering in komen en daarvan zullen jullie het resultaat ook op de blog te zien krijgen. Tot nu toe heb ik vooral gebruik gemaakt van de 4-draads overlocksteek, de rolzoom, de 3-draads coversteek (zowel breed als smal) en de combinatiesteek ben ik nu aan het proberen. Deze laatste is ideaal voor kwetsbare stoffen zoals viscose.

Voor – en nadelen

Tijdens het opdoen van mijn eerste ervaringen met de Bernette 68 airlock, heb ik diverse voordelen van deze machine ontdekt. Wat naast het feit dat de draden op lucht worden ingeregen een enorm pluspunt is, is de extra werkruimte die je bij deze machine hebt. De ruimte rechts van de naalden is echt aanzienlijk groter als bij andere overlock en coverlockmachines. Daarnaast zit er ook nog eens een aanschuiftafel bij deze machine, wat voor nog meer werkruimte zorgt en er ook maakt dat je grotere projecten makkelijker kunt begeleiden onder de machine. Naast de aanschuiftafel die je kunt toevoegen, kun je ook een deel van de ‘werkruimte’ afhalen, waardoor bijvoorbeeld het aanzetten van boordjes of het afwerken van mouwzomen veel makkelijker gaat. 

Een ander voordeel vind ik het lampje, een mooi en helder led licht wat ook in een wat donkerdere omgeving voldoende licht op je project geeft. 

Daarnaast vind ik het een enorm pluspunt dat er zo duidelijk staat aangegeven met kleuren welke draden waar in moeten. Dit is iets wat op andere bernette machines ook aanwezig is, maar ik vind dit echt geweldig.

Dan even over de nadelen… Om eerlijk te zijn heb ik die nog niet ontdekt! Ik heb mijzelf een beetje angstig laten maken door anderen over een combinatiemachine, terwijl dat nergens voor nodig hoeft te zijn als je de juiste machine hebt! En ik durf nu na mijn eerste ervaringen met de bernette 68 airlock wel te zeggen dat deze machine echt een topper is en je geen losse overlockmachine en coverlockmachine nodig hebt, wanneer de B68 ook een optie is.

Aan de slag met de bernette 68

Nu ik jullie kort heb meegenomen in mijn eerste ervaringen met de bernette 68, is het voor mij tijd om weer flink aan de slag te gaan met deze fijne machine. De komende tijd zal ik jullie nog wat meer over de machine vertellen een komen er wat projecten aan die ik gemaakt heb.

Ik hoop dat je deze blog leuk vond om te lezen en dat je ook nieuwsgierig bent geworden naar deze fijne machine. Ik kan je zeker aan raden om eens langs de dealer te gaan en de machine in het echt te bekijken en te proberen.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar wat ik zoal maak, neem dan zeker eens een kijkje op mijn Instagram

Liefs,

Colinde

Benodigde producten:
bernette 68 AIRLOCK
bernette 68 AIRLOCK

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam