Creatieve berichten over naaien

Little Black Dress – plussize editie

Toen ik nog een jong meisje was, was ik al dol op jurken! Dit is eigenlijk nooit veranderd, sterker nog: eigenlijk droeg ik nooit een broek. De laatste jaren is dat wel iets veranderd, want een jurk dragen terwijl je jonge kinderen hebt, is niet altijd even praktisch. In mijn kast hangen veel jurken, bij voorkeur met veel kleur en bloemen of grafische prints. Een Little Black Dress, in de fashionwereld ook wel LBD genoemd ontbrak in mijn kast… ‘Hoe dan?’ hoor je ik denken… Tja, ik ben niet perse van het zwart. Wanneer ik weer eens met mijn moeder of een vriendin aan het shoppen ben en ik toch een keer een zwarte jurk aantrek zijn ze eigenlijk altijd enthousiast. Moest ik er dan toch maar eens aan geloven?

Op dit moment organiseert BERNINA Benelux namelijk een supergave wedstrijd! Als jij jouw eigen Little Black Dress maakt en deze jurk deelt, maak je kans op fantastische prijzen waaronder een BERNINA 435 Black Edition als hoofdprijs! Dit is toch geweldig? Hier lees je er meer over!

Deze geweldige actie komt precies op het juiste moment. Toen ik gevraagd werd een Little Black Dress te maken, aarzelde ik eigenlijk niet. Een zwart jurkje moest er toch maar eens van komen en hoe leuk is het dan om deze zelf te maken!

In deze blog neem ik je mee in het proces waarbij ik mijn Little Black Dress – plussize editie maak.

Dit heb je nodig:

  • Een patroon van een jurk waarin je jezelf fijn voelt, ik koos voor de Abingdon dress van Styla;
  • Een stof of combinatie van stoffen prettig voelt, ik koos voor een gesmockte scuba en semi-transparante mesh met een blokjespatroon;
  • Smock of rimpelelastiek;
  • Zwart naai – en lockgaren;
  • Patroonpapier of puinzakken;
  • Meetlint;
  • Liniaal ;
  • Potlood/pen of permanent marker;
  • Een naaimachine, ik gebruik mijn bernette 38 ;
  • Een lockmachine, ik gebruik mijn bernette 68 AIRLOCK
Image of bernette 68 AIRLOCK.

bernette 68 AIRLOCK

De bernette 68 is een combi-machine, waarmee je overlock-, cover-, ketting- en combi-steken kunt naaien. Deze machine heeft diverse highlights zoals het luchtinrijgsysteem waarmee je de grijperdraden gemakkelijk kunt inrijgen, 130 mm ruimte rechts van de naald voor het naaien van grote projecten, een geïntegreerde vrije arm voor het naaien van boordjes en een heldere verlichting van het werkoppervlak door middel van 5 ledlampjes.

Meer informatie
Image of bernette 38.

bernette 38

De bernette 38 is het topmodel van de bernette serie. Deze computergestuurde naaimachine biedt een groot assortimentaan functies tegen een betaalbare prijs – en laat zo niets te wensen over. De machine biedt 394 verschillende steken, inclusief stretchsteken voor elastische stoffen. 

Meer informatie

 

Brainstormen

Zoals hierboven beschreven koos ik voor het Abingdon patroon van Styla. Dit is een A-lijn jurk met een elastische taille en mooie bisschopsmouwen. Mijn eigen stijl varieert van vrouwelijk en iets aansluitend tot stoer en wat losser. Voor mij is het een uitdaging om deze dingen samen te brengen in plussize outfit. Met deze jurk wilde ik ook laten zien dat ik mij zeker in mijn kracht voel en daarom juist zwart draag, waar veel vrouwen het misschien dragen omdat ze niet willen opvallen. Ik kwam op het idee om twee stoffen/structuren met elkaar te combineren. Ze voelen beide anders, zien er anders uit, maar passen toch bij elkaar. Daarnaast wilde ik dat de jurk geschikt zou worden om met verschillende soorten schoenen en tassen te combineren, zodat het echt een jurk voor elke dag zou kunnen worden.

Let’s start!

Eigenlijk heb ik nauwelijks aanpassingen aan het patroon gedaan, omdat het voor mij een perfect model is, dat goed bij mijn lichaamstype past. Enkel viel de gesmockte taille voor mij wat te laag, een probleem wat ik herken bij jurken uit de winkel. Ik besloot deze dus wat hoger te plaatsen zodat het mij een mooier silhouet zou gaan geven. Daarnaast voegde ik een figuurnaad toe bij mijn buste, omdat daar het stuk tussen schouder en oksel teveel week, als ook de schouder die voor mij te breed werd. Ook wordt er in het patroon uitgegaan van een zoom onderaan, maar deze verving ik voor een rolzoom, gezien de zwaarte van de stof. 

Tips

1.Bij een patroon vind je meestal welke maten je nodig hebt om tot een maat in de maattabel te komen. Er wordt soms ook een lichaamslengte meegegeven waarop het patroon gebaseerd is. Maar de ene persoon van 1,70m kan een langer bovenlijf hebben als de ander die mogelijk weer langere benen heeft. Mijn tip hierbij is dus ook vooral om naast bijvoorbeeld je taille ook de hoogte waarop je taille zich bevind op te meten. Zo kan het dus voorkomen dat jouw taille hoger of lager zit als hoe het in het patroon verwerkt is, zoals bij mij het geval was. Een ander voorbeeld is de breedte van je schouders. Hier wordt in een patroon nauwelijks rekening mee gehouden, maar zijn wel dingen die je zelf relatief makkelijk aanpast als je de juiste maten weet;

2.Wanneer je bovenstaande maten weet en mogelijk aanpassingen doet, houd er dan wel rekening mee dat een patroondeel misschien niet meer kan kloppen/passend is. Wanneer je bijvoorbeeld de schouder versmald/verbreed bestaat de mogelijkheid dat je mouw er niet meer mooi inpast. Evenals bij het toevoegen van een figuurnaad. Kijk dus ook altijd even goed hoeveel mm of cm je moet compenseren om het weer passend te maken. Bij het patroon dat ik heb gebruikt kon ik die enkele cm makkelijk tackelen doordat de mouwkop gerimpeld was en je hierdoor wat speling hebt;

3.Houdt rekening met de (mogelijke) rek van de stof. Veel naaisters gaan er vanuit dat de rek zich in de breedte van de stof bevind. Ik had nu te maken met het feit dat de rek meer aanwezig was in de lengte van de stof. Doordat ik met een effen stof met enkel een structuur werkte, kon ik deze makkelijk draaien. Heb je nu een stof met een print die niet in meerdere richtingen te gebruiken is, let hier dan even goed op.

4.Passen tussendoor! Ik was een eigenwijze naaister die dit eerst niet deed, maar het is zo belangrijk. Je steekt er veel werk en liefde in, om je perfecte jurk te maken, dan wil je natuurlijk ook dat deze perfect zit. Door tussendoor te passen kun je veel makkelijker aanpassingen doen, dan wanneer je de hele jurk al in elkaar genaaid hebt. Maak eventueel gebruik van een rijgsteek of een enkele steek met lange steeklengte. Mocht je nu een iets hebben wat niet lekker past haal je dit stiksel er heel makkelijk uit, in tegenstelling tot een stretchsteek of locksteek. Wanneer je zeker weet dat het goed is, kun je het alsnog overlocken.

Little Black Dress in elkaar zetten

Ik zal jullie geen uitgebreide patroon beschrijving gaan geven, want het patroon zelf is al super duidelijk. Wel wil ik een aantal stappen extra uitlichten 

Als eerste de elastische taille. Hiervoor kun je gebruik maken van rimpel/smockelastiek of elastisch garen. Ik schreef al eens eerder een blog over smocken, mocht je tips nodig hebben, klik dan even hier. Dit keer koos ik voor speciaal rimpelelastiek.

In het patroon van de Abingdon dress staan markeringen waarop je het elastisch garen zou kunnen stikken. Ik heb dit iets anders aangepakt. Ik het de bovenste lijn als startpunt genomen en deze met een krijtje gemarkeerd. Vervolgens heb ik het rimpelelastiek om mijn taille gedaan (iets aangetrokken) en op deze maat afgeknipt. Vervolgens deelde ik het elastiek in vieren en markeerde elk deel met een speld. Daarna deed ik hetzelfde bij mijn jurk. Het voor-en achterpand zaten aan één kant al aan elkaar, waardoor ik niet een extra naad van het elastiek zou krijgen. Tot slot koppelde ik de markeringen van de spelden op het elastiek aan de markeringen van de spelden op mijn voor en achterpand en speldde dit vast. Op deze manier kon ik het elastiek telkens tussen twee markeringen in strak trekken en verdeelt het elastiek zich gelijkmatig.

Ik geen uitgebreide beschrijving hoe ik de figuurnaad bij de buste (borstneep) heb toegepast, want dit hangt mijn inziens af van de grootte van je buste en waar je eventueel stof ‘over hebt’. In het patroon dat ik gebruikt heb geven ze de tip om vanaf een bepaalde cupmaat de elastische taille wat gebogen te laten lopen. Voor mij lost het niets op, omdat ik een redelijke buste heb, maar wel smalle schouders. Hierdoor zal ik altijd wat stof over houden op het stuk tussen mijn oksel en schouder (aan buste zijde). Ik heb er daarom voor gekozen om de figuurnaad in de ronding van de oksel naar schouder toe te passen. Hierdoor heb ik wat stofoverschot aan deze zijde kunnen wegwerken. 

Dan nog even over het halsbeleg; normaliter stik je deze niet helemaal door, maar enkel door de onderzijde van het beleg (understitch). Gezien de zwaarte van deze stof heb ik dat wel gedaan. Daarnaast vind ik dat ook wel weer wat stoerder staan, een extra stiksel rondom de halslijn.

Tot slot nog een stukje over het rimpelen van de mouwkop. In de werkbeschrijving van het patroon gaan ze uit van één rimpeldraad (lange steeklengte). Ik heb ervoor gekozen om twee evenwijdige lijnen te stikken, zo kun je veel gelijkmatiger rimpelen en heb je een strakker resultaat. Kleine tip: vergeet je rimpeldraad niet uit te halen wanneer je jurk in elkaar zit. Bij een zwarte stof met structuur zou je dit wel eens over het hoofd kunnen zien 😉

 

     

Het resultaat van mijn Little Black Dress – plussize editie

En hier is hij dan, mijn plussize versie van de Little Black Dress! Ik ben er ontzettend blij mee, want ondanks mijn voorkeur voor kleur past deze jurk helemaal bij mij. Het maken van deze jurk is ook een reminder aan hoe fijn het is om een kledingstuk helemaal passend te hebben. Ik kan wel zeggen dat het maken van deze jurk en het delen van het resultaat voor mij #ABIGDAY is! Want naast creëren is inspireren iets wat ik graag doe en waardoor ik elke dag weer dankbaar ben voor deze (uit de hand gelopen) hobby.

 

Winactie #ABIGDAY

De fantastische winactie zal jullie inmiddels vast niet zijn ontgaan! Je maakt namelijk kans op een Bernina Experience met als hoofdprijs de BERNINA 435 Black Edition! Ga jij ook meedoen? En heb je vragen of wil je tips? Laat dan zeker hieronder even een reactie achter, of bericht mij via Instagram. Daar vind je ook nog meer foto’s en filmpjes van mijn Little Black Dress – plussize versie.

Ik hoop dat je deze blog leuk vond en tot de volgende!

Liefs,

Colinde

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: Een dag of paar dagen
Benodigde producten:
bernette 38
bernette 38
bernette 68 AIRLOCK
bernette 68 AIRLOCK

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam