Creatieve berichten over naaien

Hoe maak je een handig strijkmatje

Een klein strijkmatje zorgt ervoor dat je voor kleine projecten niet de hele strijkplank tevoorschijn hoeft te halen. Helemaal praktisch als je toch al weinig ruimte hebt en ook heel handig om mee te nemen naar bijvoorbeeld een workshop. Het formaat zorgt ervoor dat je het eigenlijk overal kunt gebruiken.  Vooral bij het quilten vind ik het een uitkomst. 

Het maken is heel gemakkelijk en laat ik hieronder zien:

De strijkmat die ik had was erg groot, dus daar kon ik heel makkelijk een stuk uitknippen.

Handig strijkmatje 1

Het nadeel van deze strijkmat is dat het een foamlaag aan de onderkant heeft waardoor het vocht bij stoomstrijken op de tafel terechtkomt.
Als oplossing legde ik altijd een handdoek onder de strijkmat, maar nu ik toch een nieuwe mat wilde maken, kon ik daar mooi rekening mee houden. Voor de onderkant heb ik daarom een stuk molton(laken) en handdoekenstof gebruikt.
(Ik weet zéker dat er ook strijkmatten of –kleden zijn die zo gemaakt zijn dat ze dit probleem niet hebben, maar ik kon ze nergens vinden…)

De bovenkant had in principe niets extra’s nodig, maar omdat het desin van de originele strijkmat behoorlijk saai was – én omdat ik toch bezig was – heb ik daar een vrolijk (en stevige) katoenen stof voor uitgekozen.

Knip de verschillende stoffen in het formaat van het uitgeknipte strijkmatje.

Handig strijkmatje 2

Handig strijkmatje 3

 

Handig strijkmatje 4

 

Met de lockmachine verbind je nu alle delen.

Handig strijkmatje 5

Hier kun je het natuurlijk bij laten. Dan is het helemaal lekker snel klaar. 😉

Handig strijkmatje 6

Maar je maakt het helemaal ‘af’ als je er een leuke rand omheen maakt.

Bernina heeft daar een heel handig voetje voor: het bandapparaat nr. 88

Handig strijkmatje 7

 

Handig strijkmatje 8

Het is er in de maten 28, 32 en 38 mm. In dit geval kun je het beste breedte 38 gebruiken.

Zelf heb ik breedte 32 en die vond ik hiervoor te smal, dus ik heb de rand aangezet op de manier die ik eerder heb besproken in dit blog over randafwerking.
Het enige verschil is dat ik het niet met de hand heb doorgestikt, maar met de machine. Het hoeft ook weer niet té lang te duren 😉

En dan is dit het resultaat – ik ben er helemaal blij mee!

Handig strijkmatje

Op Pinterest staan ook voorbeelden van strijkmatjes die geïntegreerd zijn in een map waar bijvoorbeeld ook de snijmat in zit. Dat is natuurlijk helemaal handig als je het veel buiten de deur gebruikt.

Heb je zelf een leuke strijkmat gemaakt? Of heb je er nog een ander idee voor? Dan zou ik het leuk vinden als je het met ons deelt.


Happy sewing!

Ageeth

www.GoodsToRemember.nl

Ook te volgen op Pinterest www.pinterest.com/ageethjak
en Facebook www.facebook.com/GoodsToRemember

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Esther Costa BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Handige tip om zo’n kleine strijkmat te maken. En zo’n bandapparaat is ook leuk. maar wat ik me afvraag: hoe naai je met zo’n bandapparaat nu de hoek om??

  • Ageeth Jak BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Het was even zoeken Esther, maar ik heb een filmpje gevonden waar het heel duidelijk wordt uitgelegd. Je vindt het hier https://www.youtube.com/watch?v=wyUBTitMGVE Mocht de link niet werken dan is het ook te vinden op Bernina Bias Binders Youtube
   Het gedeelte over de hoek begint om precies te zijn op 8 min 14
   Succes!

   • Esther Costa BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Bedankt, Ageeth! Een mooi duidelijk filmpje. Het ging mij idd om de haakse hoek, de ronde is niet zo moeilijk. Helaas heb ik een ander merk naaimachine waar niet zo’n mooi bandapparaat bij is. Wel een speciale voet om biaisband aan te zetten, maar die werkt niet zoals de bernina.

 • Ellie BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Zelf heb ik een soortgelijk iets gemaakt, maar dan heb ik aan de onderkant van de strijkmat een snijmat gelijmd. Ik gebruik deze al jaren en het werkt perfect.

 • Gabrielle BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo ageeth, ziet er superleuk uit. Ik heb zelf ook zo’n strijkmatje gemaakt. Ik heb die net ietsjes groter gemaakt als mijn snijmat. Aan de achterkant heb ik een twee lapjes katoen genaaid, maar eentje is iets korter. Er ontstaat zo een zak waar de snijmat precies in kan. Handig als je de snijmat en strijkmat mee moet nemen voor een workshop!

  • Ageeth Jak BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Wat een goed idee Gabrielle! Ik ben geneigd onmiddellijk achter de naaimachine te kruipen en het uit te voeren 😉
   Dan maak ik er meteen een draagband bij, zodat het ook makkelijk te vervoeren is.
   Leuk hoe het strijkmatje met jullie input steeds meer vorm krijgt!

 • Joke Geluk BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Ageeth, mijn ervaring is dat badstof toch nog stoom doorlaat en gebruik je dat op een meubelplaat dan vervormt op den duur deze plaat (zoals met de strijkmatten.) Ik ga dit matje maken en doe er het katoen met ? ertussen. Dit katoen met ? wordt gebruikt als bedzeiltjes voor baby’s en laat beslist geen vocht door. Ik weet niet wat er nog meer in zit in dit katoenen bedzeiltje vandaar de ? groet Joke Geluk

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam