Creatieve berichten over naaien

Adventskalender 2014 – deurtje #21

Ik vind het leuk om kleine zakjes in de kerstboom te hangen. Sommige bevatten een cadeautje of een snoepje in een doorzichtig papiertje.

Dit jaar gebruik ik geen stof of vilt, maar organza en ontwerp een patroon met de software.

Je kunt het patroon hier downloaden.

De organza is fijn, maar wel stroef, om te gebruiken in  het borduurraam heb ik Madeira zelfklevende Avalon Plus gebruikt voor de achterkant. Dit maakt de stof sterk genoeg om te kunnen borduren en de in water oplosbare achterkant kan blijven zitten of worden verwijderd als het zakje af is. Een mooie maat is ongeveer 10cm en na het toevoegen van een cirkel voor de hanger, betekent dit dat beide zijden in de standaard borduurraam past.

Art Canvas heeft een aantal eenvoudige afmetingen, maar niet alle hebben de correcte vorm om het zakje te maken. De hexagon (regelmatige zeshoek) kan je goed gebruiken of een oneven veelhoek. Deze zijn makkelijk in elkaar te naaien om een fatsoenlijke opening over te houden om het cadeautje er in te stoppen.

heptagon

Ik heb de veelhoek veranderd in een 7-zijdige vorm  en de pendikte naar 1mm voor alle getekende vormen. Vervolgens de 2 sterren er in getekend en de afbeelding geconverteerd en handmatig gedigitaliseerd in de borduurmodus.

Gedigitaliseerd met een stiksteekvulling, daarna een omlijning voor de zevenhoek en hetzelfde voor de sterren zorgt ervoor dat de verstevigingslagen verwijderd kunnen worden. De vulling kan dan veranderd worden in iets lichters zoals kantwerk of blackwork vulling.

Als laaste een cirkel digitaliseren met een satijnsteek waar een lintje doorheen kan om alles op te kunnen hangen in de boom. Elk object heeft een andere kleur. Door de kleurfilm is het zo makkelijk elk onderdeel apart een kleur te geven en ook de volgorde te veranderen. Bijvoorbeeld, het patroon wordt veel scherper als eerst de binnenkant met de vulsteken wordt geborduurd en daarna de omlijning. Als alles compleet is, moet het hele patroon omgezet worden naar één kleur, m.b.v. Borduurweergave op het scherm (Slow redraw), start en eindpunten veranderen, dan vertikaal spiegelen waardoor twee kanten van het zakje worden gevormd. Als één deel in een andere kleur moet worden geborduurd, verander het object en controleer opnieuw m.b.v. Borduurweergave op het scherm.

Gebruik tijdens het maken van het patroon “Opslaan als” (“save as”) om op te slaan, zodat, als je een fout maakt, je deze kan herstellen zonder helemaal opnieuw te moeten beginnen.

7sided-done

Stuur het patroon naar de machine, naai met witte draad het patroon door. Knip langs de randen af, gebruik kleine zigzag om af te werken. Naai beide zijden aan elkaar, start vanaf het rechtse horizontale punt, naar beneden en rondom de onderkant zodat het zakje gevormd wordt met opening aan de bovenkant.

Mijn zakjes zijn met pareltjes versierd, maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van glitters, kleine strikken of wat je maar wilt.

P1000483_bagsforblog

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam