Creatieve berichten over naaien

Adventskalender 2014 – deurtje #24

Hallo allemaal

Namens het hele BERNINA team en alle BERNINA bloggers wens ik iedereen een heel mooi Kerstfeest! Geniet van de dagen met familie en vrienden en ik hoop dat jullie allemaal een gelukkig en creatief, maar vooral ook gezond 2015 tegemoet gaan. Jullie mogen de naaimachine en overlocker in de komende dagen ook best wel even een rustpauze gunnen :-). Ik denk, dat het komende jaar ook weer genoeg creatieve ideeën en inspiratie voor jullie in petto zal hebben.

Als inspiratie voor december 2015 wil ik het idee van het kerstdorp uit ons creatieve tijdschrift Inspiration laten zien. Je kunt de huisjes, boompjes, etc. als decoratie of adventskalender gebruiken, dat laat ik aan jullie over. Maar je hebt er natuurlijk het meeste plezier van als je het dorp op 1 december al kunt opbouwen en onder elk huisje een cadeautje te vinden is. De werkbeschrijvingen kunnen jullie ook in de Inspiraiton nr. 60 terugvinden.

weihnachten_04 1

Als je een Jumbo Hoop hebt, kun je grote huizen bouwen, maar ook in miniformaat zijn deze huisjes schattig. Met CutWork kunnen kant-en-klare huisjes worden geproduceerd. Alleen nog met touwtjes aan elkaar knopen, het dak erop plakken en klaar! De CutWork motieven kunnen jullie hier gratis downloaden:

Download CutWork motieven

Voor diegenen die geen DesignWorks software hebben, zijn de afmetingen van de huisjes op het patroonblad te vinden:

Patroonblad huisjes en kerstballen

Als aanvulling op de huisjes hebben we kerstballen van papier en borduurvliesrestjes gemaakt. Ook hier werd CutWork gebruikt. In combinatie met kraaltjes of kleine balletjes van aluminiumfolie en lintjes ontstaan unieke projecten:

weihnachten_07

Last but not least: nog een idee van vroeger, een Zwitserse traditie – de “Scherenschnitt”. Oorspronkelijk werden deze kunstwerken met schaar en papier gemaakt, wij hebben hiervoor CutWork gebruikt. 

weihnachten_01

Natuurlijk hoeft voor de kerstballen en de mini-denneboompjes niet per sé met CutWork te worden gewerkt en kun je ook gewoon de schaar pakken. Op het patroonblad dat boven in het bericht kan worden gedownload, vind je alle patronen. Onderstaand vind je de werkbeschrijvingen. 

Werkbeschrijving kersthuisjes 

Afmetingen tot 10 x 14 x6 cm

Einfaches RGB

Benodigdheden

Witte stof, bijv. „Josepha“, 160 cm breed (Swafing)
Restant zilverkleurige stof
Restant bandjes
Metallic-garen
Dunne Decovil of iets vergelijkbaars
Lijm
Gratis CutWorkbestanden (Inspiration – zie pag. 35)
BERNINA borduurmachine
DesignWorks /CutWork

Werkbeschrijving


Eventueel het bestand in de software aanpassen aan de maten van uw borduurring of met andere details zoals bijv. cijfers voorzien. De versteviging iets groter dan de afmetingen van de huisjes knippen en op de verkeerde kant van de stof strijken. Borduurvlies en de stof in de borduurring spannen, borduren en uitsnijden. Naar wens een aparte stof voor het dak erop leggen. Het huis eruithalen.
Alle genaaide huiskanten vouwen en strijken. Het band door de gaten rijgen en het huis samentrekken. De plakstrookjes omvouwen en met lijm bestrijken. Dakdelen vastplakken.

weihnachten_03

 

Werkbeschrijving kerstboombal «Papier»

Afmetingen 8 tot 14 cm
Einfaches RGB

Benodigdheden

Stevig papier of restanten borduurvlies

14 – 16 parels, doorsnede ca. 15 mm, aluminiumfolie of soortgelijke decoratie materialen
Carat-Band (Madeira) of dun zilverkleurig koord (Union Knopf)
Gratis-CutWork-bestand (Inspiration – zie pag. 35)
BERNINA borduurmachine
DesignWorks /CutWork

Werkbeschrijving


Borduurvlies in de borduurring spannen. Afhankelijk van de grootte van de parels en de gewenste afstand 6 tot 7 lagen papier of borduurvlies erop leggen en vastrijgen met de bastingfunctie. In plaats hiervan kunt u ook de patroondelen 41 – 43 op patroonblad C uitknippen.
Om op te hangen aan de bovenkant een draad doorrijgen. De bal als een waaier uitvouwen, door de gaatjes in de zijkant een bandje rijgen en in de tussenruimte steeds een parel meerijgen. Bij het gebruik van etalagekarton blijven de tussenruimten ook zonder parels open staan, borduurvlies wordt door de parels van elkaar gehouden. Tip: als u geen passende parels kunt vinden, kunt u ook aluminiumfolie tot balletjes rollen. Als u grotere parels gebruikt dan aangegeven, hoeft slechts 4 -5 lagen papier te snijden.

weihnachten_09

 

Werkbeschrijving kerstboombal «vilt»

Doorsnede 10,5 cm

Einfaches RGB
Benodigdheden
Restanten vilt
Gratis CutWork-bestand (Inspiration, zie blz. 35)
BERNINA borduurmachine
DesignWorks /CutWork

Werkbeschrijving


Borduurvlies in de borduurring spannen. Met dik vilt kunt u meestal maar 2 lagen tegelijkertijd verwerken, met dun kunt ongeveer 4 lagen tegelijk in de ring leggen. De lagen m.b.v. de bastingfunctie vastrijgen. Met de CutWork Tool per kerstbal 4-7 cirkels uitsnij-den. I.p.v. met de CutWork tool kunnen de cirkels (diameter 10,5 cm) ook met de hand uitgeknipt worden.
Voor één kerstbal 4 cirkels van dik vilt of tot 7 van dun vilt op elkaar leggen en in de lengte in het midden van beneden naar boven met een lange steek samen naaien. De boven- en onderdraad aan het einde niet afknippen maar tot de gewenste lengte uit de machine trekken, dit wordt het ophanglusje voor de kerstbal.
Met het trensprogramma rondom steeds in het midden 2 lagen samennaaien. Verspringend de 2 andere lagen rondom boven en onder met trensjes verstevigen.

weihnachten_08

Werkbeschrijving dennenboomguirland

Afmetingen 12,5 x 36,6/ 10 x 14 cm 

Einfaches RGB

Benodigdheden


Etalagekarton
Gratis CutWork bestand (Inspiration – zie pag. 35)
BERNINA borduurmachine
DesignWorks /CutWork

Werkbeschrijving


Voor de ovale borduurring (tekening 45) afhankelijk van de papiersterkte een strook knippen van 16 cm hoog en 50 of 60 breed. Deze allemaal exact 10 cm breed vouwen als een harmonica.
Borduurvlies in de borduurring spannen en een plaatsingslijn borduren. Het gevouwen papier precies op de lijnen leggen en vast-rijgen. De guirlande uitsnijden. De bomen voorzichtig uit elkaar trekken. De binnenste snijdelen iets buigen.
Voor de Jumbo Hoop (tekening 44) ongeveer 3 – 4 papierstroken van 14 x 37 cm knippen.
Borduurvlies in de borduurring spannen, papier erop leggen en met de omrandingssteek van de machine vastrijgen. Na het snijden de bomen als een harmonica vouwen en neerzetten.

weihnachten_01-1024x748

 Prettige feestdagen allemaal!

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam