Creatieve berichten over naaien

Boventransport en persvoetdruk

satijn 1

Een tijdje geleden vertelde ik al enthousiast over de boventransportvoet #50 van BERNINA. Klik hier voor dat bericht.

Maar wat ik niet verteld heb is dat je soms ook de persvoetdruk aan moet passen als je met “vervelende” stoffen bezig bent.
De persvoetdruk bepaalt, zoals de naam eigenlijk al zegt, hoe zwaar (of licht) het voetje druk zet op de stof.

Als tijdens het naaien de stof voor je voetje gaat rimpelen of zelfs opstropen dan zou je eens kunnen proberen om de persvoetdruk lichter te zetten. Bij mijn BERNINA 710 staat hij standaard op 50 maar als ik met lycra werk gaat hij naar 25-30. En ik weet dat sommige lingerienaaisters hem nog lager zetten.

satijn 2

Maar deze keer was ik kussenslopen aan het maken van een redelijk zware satijnen-stof en mijn voetje danste over de stof heen. Hij pakte de stof wel mee maar het leek alsof hij moeite had om recht door te naaien.

Ik bedacht gelukkig al snel dat ik hiervoor de persvoetdruk zwaarder moest zetten zodat het voetje meer grip heeft op de stof. En ik heb hem, na wat uitproberen, omhoog gezet naar 70.  Daarna ging de samenwerking met Nientje, de stof en het voetje perfect en zaten de kussenslopen snel in elkaar.

Onze machine heeft zo veel mogelijkheden die ik vaak vergeet te benutten. Maar als ik vaker wat langer stil zou staan bij het probleem en dan bedenken wat de oplossing kan zijn dan wordt het werken met mijn BERNINA nog leuker.

En ben je benieuwd naar de kussenslopen? Op mijn blog kun je de foto’s zien.

Tot de volgende keer!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam