Creatieve berichten over naaien

Een leren tas als herinnering

Enige tijd geleden vroeg mijn vriendin of ik iets wilde maken van één van de kledingstukken van haar overleden man, countryzanger Jimmy Lawton. Ik had dat een keer aangeboden en haar op het hart gedrukt eerst na te denken over zoiets voor ze al zijn kleding weg zou doen, bijvoorbeeld een leren tas als een herinnering. Ze had een prachtige leren jas met allemaal franjes die hij als country artiest veel gedragen had. Ik dacht meteen aan een boho tas met die franjes erop.

Ik zat op pinterest te scrollen naar mooie tas-modellen en toen zag ik het patroon van de Klara tas. Het patroon vind je in de inspiration webshop, KLIK HIER.

Dat was precies wat ik nodig had en het was een prima kans om uit te testen of mijn nieuwe BERNINA machine net zo’n werkpaard was als mijn vorige oudje. 

BERNINA 540

Image of BERNINA 540.

BERNINA 540

De BERNINA 540 is de perfect machine voor gepassioneerde naai(st)ers! Ontdek deze prachtige machine nu zelf.

Meer informatie

Bovendien was het een mooie gelegenheid om de boventransportvoet #50 uit te proberen.

Boventransportvoet #50

Image of Boventransportvoet #50.

Boventransportvoet #50

De Boventransportvoet met 3 verwisselbare zolen en kantliniaal #50 is een essentieel hulpmiddel bij het naaien van moeilijke stoffen

Meer informatie

Het proces van de tas

Eerst haalde ik voorzichtig de jas zoveel mogelijk uit elkaar om te zien of er een aantal rechte gladde stukken inzaten, die vond ik in de mouw.

De steekzak op het voorpand wilde ik gebruiken in één van de patroondelen.

Ik vroeg mijn vriendin of ze nog een overhemd van haar man had, die ik dan als voering kon gebruiken. Ze had een bloes die er prachtig bijpaste qua kleur met opgestikte borstzakken, die ik wilde gebruiken als binnenzakjes. (Zie hieronder hoe hun zoon heerlijk bij zijn vader ligt te slapen.)

Omdat de zakken  niet op een gunstige plek zaten, heb ik ze losgetornd en later op een andere plek op de voeringonderdelen gezet.

Fijn dat bij patroon Klara duidelijk te zien is dat de voering kleiner is dan de buitentas. 
Voor de karakteristieke voorkant wilde ik een punt met franjes midden op de tas.

Daarvoor gebruikte ik het achterpand van de jas. Precies middenachter was een mooie punt met franjes die ik kon gebruiken.

Gebruik voor het naaien van leer altijd een leernaald en klemmetjes in plaats van spelden. Met spelden prik je gaatjes in het leer die je blijft zien en bovendien is dit leer zo dik dat je het niet kan spelden.

De tailleband haalde ik eraf om te kijken of ik die kon gebruiken als schouderband. Bij het doorstikken daarvan had ik 5 lagen van dit best wel dikke leer op elkaar (en bij de naad die eerst de zijnaad was geweest dus 10 lagen!) en kijk: de machine naait als een mes door een pakje boter!

Ik wist wel dat deze BERNINA ijzersterk moest zijn, maar dat het zó gemakkelijk zou gaan, had ik niet verwacht. Als ik een filmpje hiervan aan mijn naaivriendinnen laat zien, rennen ze meteen naar de BERNINA dealer. Op dit filmpje op instagram kreeg ik ook veel positieve en zelfs ongelovige reacties:  Instagram Reel

Hieronder zie je de tas met de voering naar buiten:

Pennenetui

Toen de tas klaar was, heb ik nog een pennenetui gemaakt voor de zoon die op de bovenstaande foto staat, zodat hij ook altijd een stukje herinnering aan zijn vader bij zich kan hebben.

 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: BERNINA B540, leer
Benodigde producten:
BERNINA 540
BERNINA 540
Boventransportvoet #50
Boventransportvoet #50

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam