Creatieve berichten over naaien

Adventskalender 2016 – deurtje #21

Hallo allemaal!

Enkele dagen voor Kerstmis, als de spanning stijgt, kan het wel eens voorkomen, dat de buikjes van de kleintjes van opwinding zeer doen. Gisteren hebben jullie al een idee hiervoor gekregen, ik heb nog een andere variant voor jullie.

Achter het 21e deurtje van de BERNINA adventskalender heb ik een kleinigheidje gemaakt, dat voor onrustige buikjes of “te-veel-kerstkoekjes-buikpijn” kan worden gebruikt.

Mijn kleine “buikpijn-ster” kan ook nog ergens anders voor worden gebruikt, met papier en schaar kun je een hele snelle verpakking voor de last-minute-cadeaus maken.

Een snel project dus, dat je samen met je kind kunt maken.

kluntjebunt_at_bernadette_burnett_BERNINA_BerninaBlog_Adventskalender2016_2016_7

Cadeaupapier sterretje

Om het sterretje als cadeauverpakking te gebruiken, heb ik een patroon voorbereid – dit kun je dan ook als patroon voor het kruiden- of warmtekussen gebruiken. Print de ster uit, leg hier een ander vel papier onder en naai de helft van de ster dicht, de afstand tot de rand bedraagt ca. 3 mm. Zet de naald omlaag en het voetje omhoog en leg het kleine cadeautje in de ster. Naai de ster nu helemaal dicht. Knip de naadtoeslag hier en daar bij. Klaar!

Buikpijn-sterretje (kruiden- of pittenkussen)

Het buikpijn-sterretje kan met kruiden of pitten worden gevuld – net wat je liever wilt. In mijn voorbeeld heb ik een klein lavendel-sterretje gemaakt. Mijn kinderen vinden de geur heerlijk. Als je een kruidenkussen wilt maken, kun je mijn plotterbestand gebruiken. Dit kun je hier downloaden: Buikpijn_Sterretje_Kluntjebunt. Als je een pittenkussen maakt, dat je ooit wil verwarmen, kies dan voor een textieldruk of borduur het gezichtje uit de vrije hand. Ik adviseer om 100% katoen als stof voor het kussen te nemen.

Vertaling tekst download-bestand:

Buikpijn-sterretje voor kruiden- en pittenkussen

Neem de buitenste rand op de stof over en knip het patroon 2x uit. Breng de ster op Vliesofix over en maak hier een applicatie van of gebruik het patroon voor een textieldruk.

Tip: Een andere mogelijkheid is, dat je kindje de ster beschildert en een klein kussentje voor opa of oma maakt 🙂

Tutorial Kruidenkissen met plottervoorbeeld

  1. Open het bestand en snij dit met de plotter. Nadat de overtollige folie is verwijderd kun je dit aan de kant leggen.
  2. Snij de ster 2x volgens het patroon uit.
  3. Bedruk de ster nu met het plottervoorbeeld.
  4. Na het afkoelen leg je de beide ster-voorbeelden op elkaar en naai je deze vast. Laat een klein stukje open om de ster te keren. De rand kun je heel smal met een zigzagsteek afwerken. kluntjebunt_at_bernadette_burnett_BERNINA_BerninaBlog_Adventskalender2016_2016_2kluntjebunt_at_bernadette_burnett_BERNINA_BerninaBlog_Adventskalender2016_2016_1
  5. Keer de ster.
  6. Maak van een vel papier een trechter en schuif dit in de keeropening. kluntjebunt_at_bernadette_burnett_BERNINA_BerninaBlog_Adventskalender2016_2016_5kluntjebunt_at_bernadette_burnett_BERNINA_BerninaBlog_Adventskalender2016_2016_3kluntjebunt_at_bernadette_burnett_BERNINA_BerninaBlog_Adventskalender2016_2016_6
  7. Vul de ster met kruiden.
  8. Als de ster gevuld is, wordt de opening met een paar steekjes gesloten.

kluntjebunt_at_bernadette_burnett_BERNINA_BerninaBlog_Adventskalender2016_2016_9

Tutorial pittenkussen

De werkwijze van het pittenkussen is eigenlijk hetzelfde als dat van het kruidenkussen. Echter hiervoor mag je geen plotterfolie voor het bedrukken gebruiken, omdat het kussen misschien later wordt verwarmd. Je kunt de ster wel met textielverf bedrukken. Hiervoor moet je het plotterbestand uit vinylfolie snijden en op de stof overbrengen. Dan dep je voorzichtig met textielverf en een sponsje het gezichtje op de ster. Als de verf droog is, trek je de folie weg. Nu kun je het kussen verder verwerken zoals bij punt 4-8 beschreven. Klaar!

Kerstster door kinderen beschilderd

De ster is ook goed geschikt als knutselidee dat kinderen zelf kunnen maken. Knip de ster volgens het patroon. Leg een plastic kleed op tafel en leg veel verschillende textielstiften neer. Laat nu de kinderen hun gang gaan :-). Ze kunnen kleine sterretjes, gezichtjes of dennetakjes tekenen of een mooie kerstwens schrijven. Als de sterren af zijn, moet de textielverf worden gefixeerd – let hierbij op de aanwijzingen van de leverancier. Naai de ster daarna aan elkaar en vul deze met watten of ander vulmateriaal.

Ik hoop, dat jullie het 21e deurtje van de adventskalender leuk vinden en dat jullie door alle ideeën in de kalender veel inspiratie hebben gekregen. Van weinig materiaal en met veel fantasie kun je zulke leuke dingen maken! Ik wens jullie allemaal veel plezier bij het zelfmaken!

Geniet van de laatste dagen voor kerstmis!

Bernadette

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam