Creatieve berichten over naaien

Adventskalender 2017 – deurtje #17

Kalenderdeurtje 17 – de feestdagen komen nu dichtbij! Zijn er onder jullie ijverige naaisters, die nog een kerstjurk aan het naaien zijn?

Bij alle Blog items met het thema “kerstjurk” ligt fluweel als materiaal zeer voor de hand. Geen wonder! De stof roept associaties op met koningsgewaden, theatergordijnen, en pracht en praal. Tevens is fluweel het perfecte materiaal, om je werkelijk mooi en feestelijk in te voelen.

Vandaag presenteer ik jou als onderdeel van de adventskalender, vijf tips voor het naaien met fluweel, waardoor je ook in gepaste kleding “feestelijk aan tafel” kunt verschijnen.

Werken met fluweel – met deze 5 tipsTipps zum Samt verarbeiten

Fluweel -tip 1: voorwassen

Ik raad in de regel aan, de stof voor gebruik eerst te wassen. Zo bespaar je ook veel ergernis, wanneer je een genaaid kledingstuk in de wasmachine wast en reageert (eingeht). Al het werk voor niets! Wees daarom liever geduldig, en was de stof voor je ermee aan de slag gaat.

Katoenfluweel is het meest gebruikte fluweel. Katoen heeft de neiging om te krimpen – wat het advies om voor te wassen nog eens versterkt. Bij het online kopen van stoffen, wordt in de regel aangegeven, hoe de stof gewassen moet worden.

Ik werk de randen eerst af met een Overlocker, voordat ik de stof in de wasmachine doe.

Als je de stof ophangt aan de waslijn, raad ik je aan, het niet met wasknijpers vast te zetten. De pool is gevoelig en je krijgt snel afdrukken erin. Op de afbeelding zie je de afdruk van een wasknijper.

Samt verarbeiten

Deze afdrukken kun je voorkomen, door bijvoorbeeld een stukje loden(wollen)-stof of vilt tussen de stof en de wasknijper te doen.

Fluweel-tip 2: knippen

Voordat je de patroondelen op de stof legt, moet je eerst goed nadenken, hoe je deze knippen wilt.
Het onderscheidende kenmerk van fluweel is zijn pool; kleine draadjes die omhoog komen van de basisstof. Deze pool heeft een strijkrichting: strijk met de vingers in de ene richting, parallel aan de zelfkant (webkante), en in de andere richting. In één richting zal je een beetje weerstand voelen – deze richting is tegen de strijkrichting. De andere richting is met de strijkrichting mee.

IMG_5504 copy

Het patroondeel kun je met de strijkrichting mee, of tegen de strijkrichting in knippen. Dat betekent, dat de strijkrichting op het lichaam óf naar boven (tegen de stofrichting in) óf naar onderen (met de strijkrichting mee) loopt.
Dit kan tot verschillende effecten leiden: tegen de strijkrichting in knippen maakt de kleur van het kledingstuk rijker en krachtiger, en met de strijkrichting mee is de kleur matter. Daardoor richt de pool ook minder sterk op, wanneer je bijvoorbeeld met de handen op het kledingstuk naar onderen veegt. Het kledingstuk oogt dan gladder.

Het wordt vaak aanbevolen, alle delen gelijk te knippen. Alle patroondelen van het kledingstuk moeten dezelfde strijkrichting hebben. Ik ben het hier mee eens, met één uitzondering: wanneer je de effecten van de strijkrichting als subtiel designelement wilt gebruiken. Bepaalde delen kunnen met de strijkrichting mee geknipt worden, en andere tegen de strijkrichting in.

Fluweel-tip 3: afwerken

Het knippen is gedaan – hoe ziet jouw werkomgeving er nu uit? Ik vermoed: behoorlijk pluizig.
Omdat bij het knippen de kleine draden van de pool afgeknipt en doorgeknipt worden, of loskomen van de basis stof, pluist de stof heel erg. Mijn oplossing: na het knippen direct afwerken. Dat bespaart jou een pluizige werkomgeving. Voor de naaimachine is het ook beter, wanneer de kleine vezels niet in de machine terecht komen.

IMG_5503 copy

Fluweel-tip 4: naaien

Vermijd bij het naaien met fluweel de Wonderclips en dergelijke. (zie afdrukgevoeligheid). Werk liever met spelden! Door de pool verschuiven de stofdelen makkelijk tijdens het naaien. Probeer geen tijd te besparen met de voorbereidende werkzaamheden, en gebruik liever wat meer spelden. Een  boventransportvoet kan jou hierbij ook goed helpen.

Fluweel-tip 5: strijken

Bij tip 1 heb ik het er al over gehad: fluweel is zeer afdruk gevoelig! Dit moet je bij het strijken ook in je achterhoofd houden. Eenmaal te stevig geperst, dan krijg je een strijkijzer-afdruk in de stof, die heel moeilijk of helemaal niet meer te verwijderen is.

Het beste kun je fluweel met een bepaalde onderlegger strijken, ook wel passend “fakir” genoemd. Deze onderlegger is van het materiaal, dat eruit ziet als het grove deel van klittenband. De pool van fluweel kan in de tussenruimtes van het “fakir” schuiven en wordt zo niet plat gedrukt. Wij hadden zo’n onderlegger op mijn opleiding/school . Het functioneert echt heel goed.
Ik heb het ook met een oude badstof handdoek als onderlegger geprobeerd. Het effect is niet te vergelijken, al heeft de zachte handdoek wel voorkomen, dat de pool compleet plat gedrukt werd.

IMG_5531 copy

Bij het uit elkaar strijken van de naadtoeslagen werk ik eerst met stoom, waarmee ik, van een paar centimeter afstand, de naadtoeslagen in de gewenste richting buig. Vervolgens leg ik de badstof handdoek er weer op en strijk met wat meer stoom de naadtoeslagen.

Ik hoop, dat je nu het best bent voorbereid voor jouw fluwelen japon, die het kerstfeest nog feestelijker zal maken. Deze tips zijn deels ook van toepassing op andere stoffen met pool, zoals bv. corduroy.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam