Creatieve berichten over naaien

Overlocken voor beginners #2

Welkom terug, allemaal! Bij overlocken voor beginners deel 2.  Met onze laatste post hebben we onze overlockers ingesteld en klaar voor gebruik, en nu is het tijd om te praten over naaien. Er zijn verschillende steken die je kunt maken op een overlock (16 om precies te zijn) en de manier waarop ze zijn gemaakt, verschilt op een aantal manieren van een standaardmachine. Het belangrijkste is dat het neerkomt op een paar eenvoudige instellingen, waaronder draadspanningen.  Veel mensen zijn bang voor de spanning op hun naaimachine. Er is een algemene fobie om de spanning van de machine uit de spanning te nemen waar deze in staat en deze niet meer terug te kunnen brengen. Maar de mogelijkheid om deze instellingen te controleren en aan te passen, is wat een overlocker doet schitteren. Door deze instellingen te veranderen, worden er zoveel prachtige steken gemaakt!

Overlocksteek

Laten we beginnen met de meest essentiële van deze steken, degene die deze machine zijn naam geeft: de overlocksteek. Als we denken aan een samengevoegde naad, is dit waarschijnlijk de steek die in je opkomt. Het kan op verschillende manieren worden genaaid en heeft meestal de functie om een naad te naaien terwijl je tegelijkertijd de ruwe randen van de stof afwerkt.

Steekformatie

Een overlocksteek wordt gevormd wanneer een naald (of twee naalden) de stof binnendringt om een naad te naaien, terwijl een mes de stof afsnijdt en de grijperdraden de schone, ruwe rand omhullen.

Hoeveel draden?

Zoals gezegd kan deze steek op drie verschillende manieren worden genaaid:

 • met vier, drie of zelfs twee draden.
 • Het belangrijkste verschil is hier duurzaamheid.
   

Een 4-draads overlocksteek

wordt genaaid met twee naalddraden die in wezen twee rijen steken in je stof naaien, terwijl de grijperdraden de rand omwikkelen. Deze steek kan het beste worden gebruikt op middelzware tot zware stoffen of op naden die een beetje stretch hebben, zoals op aangesloten kledingstukken. Als je flexibiliteit in een naad en duurzaamheid nodig hebt, is de 4-draads overlock de beste keuze.

De 3-draads overlocksteek

is een uitstekende keuze voor eenvoudige randafwerking of lichtgewicht stoffen. De steek gebruikt slechts één naald: links of rechts. Deze steek is sterk en geeft nogal wat rekbaarheid voor elastische stoffen, maar door het gebruik van slechts één naald heeft hij minder massa en dus minder sterkte. Een bijzonder voordeel van deze steek is dat deze kan worden gebruikt om een blinde zoom te naaien, tegelijkertijd de onafgewerkte zoom af te zoomen en af te werken.

De 2-draads overlocksteek

De laatste vorm van een overlocksteek wordt het minste gebruikt en dat is een 2-draads overlocksteek. Deze steek zal de ruwe randen netjes afwerken (en is vooral mooi op lichtgewicht of delicate stoffen) maar is niet erg sterk en wordt daarom niet aanbevolen voor echt naaien. Deze steek vereist ook het gebruik van de bovenste grijperconverter, een klein deel dat is opgeslagen in de grijperdeur. Vanwege het beperkte gebruik en een extra stap om in te stellen, is dit waarschijnlijk niet een steek die je vaak zult gebruiken.

Wanneer kun je een overlocksteek gebruiken?

Een overlocksteek, ongeacht het aantal draden dat je gebruikt, is een geweldige steek voor constructie en algemene randafwerking. Je kunt deze steek gebruiken om een kledingstuk volledig te construeren en tegelijkertijd de randen af te werken, maar je kunt het ook samen met je huishoudnaaimachine gebruiken. Sommige naden of stoffen hebben er baat bij dat ze na het naaien worden opengedrukt om de massa te verminderen. In deze gevallen is het overlocken van onbewerkte randen vóór het in elkaar zetten wellicht de beste keuze.

Er kunnen patronen zijn die extra aandacht vragen voor pasvorm en detail waar je de naden liever overheen rijgt voordat je je vastlegt aan een bepaalde pasvorm. In deze gevallen wil je misschien eerst alles op de naaimachine alles in elkaar zetten voor dat je naden afwerkt.

Het komt in wezen neer op je voorbereiding: hoe comfortabel en zelfverzekerd ben je in het patroon / hoe past het? Heb je nagedacht over het naaiproces en welke naden kunnen profiteren van randafwerking voorafgaand aan het naaiproject? Hoe comfortabel ben je gedurende het hele proces afhankelijk van je lockmachine? Er is geen goed of fout antwoord op deze vragen. De antwoorden zullen waarschijnlijk veranderen naarmate je vaardigheden zich ontwikkelen!

De perfecte steek creëren

Omdat een overlocksteek (ongeacht hoeveel draden worden gebruikt) de meest gebruikte steek op onze overlockmachines is, worden de standaardinstellingen voor deze steek op je machine aangegeven met een kleine stip. Over de spanknoppen zie je een stip naast het nummer vier op de BERNINA L 450 en L460 overlockers. Hetzelfde geldt voor steeklengte, differentieel transport en snijbreedte. Met je instellingen op alle aanbevolen nummers, of “standaard”, zou je moeten eindigen met een stevige overlocksteek.

Maar net als op je naaimachine, zul je merken dat de standaard niet altijd ideaal is voor je specifieke stof- of draadkeuze. Tot het begin van de overlocksteek, weet je misschien niet hoe dat eruit ziet!

Terwijl je deze machine leert en hoe je deze steken kunt afstemmen, raad ik aan de machine in te rijgen met gekleurde draden die overeenkomen met de gelabelde paden op de machine.

 • De bovenste grijper is blauw
 • de onderste grijper is rood
 • de linker naald is geel 
 • de rechter naald is groen.

Als je kunt onderscheiden waar elke draad vandaan komt, worden potentiële steekproblemen gemakkelijker te diagnosticeren.

Grijperdraden

Je grijperdraden moeten netjes bij de rand van de stof samenkomen. Als er iets mis is met je spanningen, is dit waarschijnlijk het eerste dat je opvalt. Als je ziet dat de bovenste grijperdraad naar achteren wordt getrokken of de onderste grijperdraad naar voren wordt getrokken. Pas de spanning op deze draden, dien overeenkomstig aan om uit te balanceren.

Naalddraadproblemen

Naalddraadproblemen kunnen op verschillende manieren worden geïdentificeerd. Als je grijperdraden kunt zien vanaf de voorkant op het punt waar de naald door de stof dringt, zijn je naalddraden waarschijnlijk te strak. Op dit voorbeeld zie je kleine rode stippen waar onze onderste grijperdraad te strak wordt getrokken.

Als je naaldspanningen te los zijn, zullen die draden ook niet langer als een zuivere, rechte stekenlijn verschijnen. De grijperdraden trekken de naalddraden naar de marge, die zowel aan de voor- als achterkant van de stof te zien is.

Als de naalddraad extreem te los zit, kan dit zelfs lussen veroorzaken aan de voor- en / of achterkant van de stof. Op dit voorbeeld zie je de kleine lussen van de groene draad, wat betekent dat onze rechternaald te los zit.

MTC

Het laatste is een tunnel. Met het aanpassen van je MTC voorkom je dat de naad net te strak wordt aan getrokken of te losjes om de rand hangen. Dit is een hendel die de steekvinger bestuurt. Een klein metalen stuk dat onder de stof bij het naaldgebied zit en de stof ondersteunt, op het punt waar grijperdraden de ruwe rand omhullen.

Om tunneling te voor komen kun je de MTC verhogen, hier wordt de steekvinger naar buiten verplaatst, waardoor er meer ruimte ontstaat tussen de stof en de draden en zo de spanning wordt verminderd. Om lusvorming te voorkomen en de draden dichter bij de rand komen zul je de MTC moeten verminderen.

Als de MTC te strak is, graven de grijperdraden in de ruwe rand van de stof, waardoor de naad niet plat ligt of een “tunneleffect” veroorzaakt. Als de MTC te los zit, betekent dit dat het te veel speling creëert tussen de grijperdraden en de rand.

Een geweldige oefening terwijl je leert hoe je deze machine moet gebruiken, is om alle instellingen, willekeurig gekozen, te wijzigen. Naai die steek uit en oefen de diagnose ervan – waar heeft deze steek meer spanning of minder nodig? Breng wijzigingen aan en naai opnieuw. Oefen dit meerdere keren totdat je leert hoe je je steek terug kunt brengen tot het gewenste resultaat.

Je naden afwerken

Een overlocksteek de sleutel is tot een strakke, professionele randafwerking, maar overweeg hoe je deze naden afwerkt. We willen er voor zorgen dat onze naden zo sterk mogelijk zijn tegen uitrekken, wassen en dragen.

Net zoals je zou stikken op een naai machine, is er nog een laatste stap voor onze overlocknaden. Wanneer je het einde van een naad bereikt, laat je 4-6 cm ketting vanaf het einde van de naad af. Steek vervolgens met een grote oogtapijtnaald de draadketting, ongeveer één tot twee centimeter terug door de naad, voordat je het uiteinde afknipt.

Voor extra veiligheid, lijm over deze plooi met een rafelblokker (soort textiellijm die de rafels blokkeert) . Als dat droog is, is je naad klaar om te wassen en te dragen!

De volgende keer laten we je voorbeelden van een rolzoom, platte naad  en nog veel meer leuke dingen die je kunt doen met de locker.

Veel plezier en we zijn weer benieuwd of het jullie allemaal lukt! Als je vragen hebt horen we het graag. Als je je resultaten wil delen zien we dat ook graag op onze community!

 

Veel groeten van het BERNINA Team

Isabelle

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hayley Grzych BERNINA USA

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: 4 kleuren lockgaren, L450, L460, lockgarens
Benodigde producten:
BERNINA L 460
BERNINA L 460
BERNINA L 450
BERNINA L 450

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • H Tim BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Bij het aflocken van  bijvoorbeeld een band aan een broek (jogging stof)dan breekt vaak de rechter draad als de machine door meerdere lagen moet.( Bij de naden of zakken )Wat kan ik hier aan doen ?

  • isabelle Jakobs BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hallo HTim,

   Dankjewel voor je bericht.

   Heb je de spanning al eens aan gepast zodat de draad iets losser komt te staan?

   Je kunt altijd even een proeflapje eerst proberen als je de spanning versteld.

   Welke machine heb je momenteel?

   Met vriendlijke groeten,

   Isabelle Jakobs

   BERNINA Team

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam