Creatieve berichten over naaien

Overlockproject zomerjurk

Overlockproject zomerjurk 

Het is weer eens tijd voor een project op mijn BERNINA L 450. Dit keer werkte ik aan een overlockproject zomerjurk. De jurk is een patroon met veel rimpels in de rok en in de mouwen. Ik werkte met een rimpelvoet en gebruikte een andere techniek voor rimpelen op de overlockmachine. Daarnaast heb ik in het rugpand een stuk gesmokt, dit niet op de overlockmachine maar op de naaimachine, wel leg ik het uit in dit blogbericht. 

Image of BERNINA L 450.

BERNINA L 450

<ul> <li>Naait, snijdt en werkt de naden in één stap efficiënt en met precisie af</li> </ul>

Meer informatie

Overlockproject zomerjurk

Wat gebruikte ik?

Het patroon dat ik gebruikte is de Daphne Maxi Dress van Sewing Masin. Het patroon is vanaf juli beschikbaar.
De stof die ik hiervoor koos bestelde ik vorig jaar bij Driessen Stoffen, het is een Viscose Crash.
Ik werkte voor het smokken met een dun elastiek wat ik op mijn spoeltje draaide. 
Daarnaast gebruikte ik de Rimpelvoet voor de BERNINA L450/460.

Image of Rimpelvoet.

Rimpelvoet

Leg de stof die u wilt rimpelen onder de rimpelgeleider. De stof die vlak blijft, wordt er dan bovenop gelegd.

Meer informatie

Aan de slag

Zoals bij alle patronen begon ik met het knippen van het patroon uit de stof. Het patroon heeft leuke vormen die maakte dat ik niet in één keer zag wat welk deel was. Ik vind een beetje puzzelen altijd extra leuk. 

Knippen van overlockproject zomerjurk

De jurk bestaat uit een strak bovenlijfje, aangerimpelde pofmouwen en een aangerimpelde rok. Eerst naaide ik de zijnaden van de rok dicht, hierin zitten ook de steekzakken. Dit deed ik allemaal op mijn overlock. 

zakken in overlockproject zomerjurk

Rimpelen 

Daarna kon het rimpelen beginnen. Ik probeerde voor het eerst de rimpelvoet op mijn overlock uit. Het voetje klik je er gemakkelijk onder en dan is het zoeken naar de juiste instellingen. Dit is per stof verschillend, het beste is dus een proeflapje te gebruiken om te kijken wat het beste werkt. 

Rimpelvoet Overlock Bernina L450/460

Knip een de stof ongeveer 5 centimeter in. Plaats dit als volgt onder het voetje:

Rimpelvoet Overlock Bernina L450/460

De onder stof gaat veel sneller dan de bovenstof, dat is even wennen. Hij rimpelt de onderste stof aan de bovenste stof. 

Heb je geen rimpelvoet? Dan kun je ook gemakkelijk de stof enkel rimpelen met de overlock en daarna aan elkaar naaien. Dit doe je door de instellingen van de overlockmachine te wijzigen, ook dit is per stof en machine verschillend. In mijn geval veranderde ik de steeklengte niet en paste enkel de differentieel aan zoals hieronder. 

En dan komt het er zo onderuit:

Gerimpelde stof onder overlockmachine L450

De rok is nu gerimpeld maar moet dan nog een het bovenlijfje bevestigd worden. Gebruik je dit rimpelvoet dan heb je dit in één keer gedaan.

Voor- en achterpand 

Het bovenlijfje van dit patroon was een leuke puzzel maar naaide ik ook geheel op de overlockmachine. Ik heb geprobeerd een foto te maken, als je goed kijkt zie je dat het allemaal kleine stukjes zijn die aan elkaar zijn. Het bovenlijf is gevoerd maar omdat ik hele dunne stof gebruikte koos ik ervoor dit in dezelfde stof te doen. 

Bovenlijfje overlockproject zomerjurk

Het bovenlijf bestaat aan de voorkant uit een voorpand, een zij-voorpand en een zij-achterpand. Het achterpand wordt door middel van smocken gemaakt. Dit kan niet op de lockmachine, dus hiervoor gebruikte in de naaimachine. Gezien mijn eigen naaimachine weg was voor onderhoud gebruikte ik de BERNINA 435 van mijn moeder. Deze werkt net als mijn eigen naaimachine(B 590) met de jumbo spoel.

Image of BERNINA 435.

BERNINA 435

De B 435 maakt alle naaisters en hobbykleermakers gelukkig. De naaimachine heeft een perfect formaat en een uitgebreide reeks functies, zodat je met deze machine een echte allrounder aan je naaiatelier kunt toevoegen.

Meer informatie

Jumbo spoel

Op het spoeltje zie je 2 schroeven, de linkerschroef heb ik een kwartslag losser gedraaid voor ik begon. Dit zorgt ervoor dat het elastieken draad iets meer ruimte heeft en niet te strak wordt aangetrokken, voor mij werkt dit het best.

Opdraaien smokelastiek

Het elastiek dat ik gebruik voor het smocken draai ik met de hand op de spoel zoals hierboven. En dat komt er dan zo uit te zien aan de voor- en achter zijde:

gesmokt achterpand

gesmokt achterpand

Dit naai je tussen de opening van de zij achterpanden die aan de voorpanden genaaid zijn. Hierna ben ik eerste de mouwen gaan maken en bevestigen en daarna de rok pas bevestigd zodat ik iets meer ruimte rond mijn machine over hou.

Mouwen

De mouwen kunnen niet met de overlockmachine genaaid worden, wel aangezet worden. De mouwen worden met een elastiek aan de schouder en aan de arm gepoft. Er worden 2 tunnels genaaid aan de boven en onderzijde van de mouw en hier rijg je een 0,5cm elastiek doorheen.

Elastiek in de mouwen

Vervolgens zet je de mouwen aan het bovenlijfje, dit doe je bij de oksel. Het bovenste elastiek is gelijk ook je schouder en loopt rond. Bij het resultaat is dit duidelijk te zien. Ook dit naaide ik weer op de overlockmachine. 

mouwen in overlockproject zomerjurk zetten

mouwen in overlockproject zomerjurk zetten

Het resultaat

Overlockproject zomerjurk

Hier zie je het beste dat de schouders door middel van een elastiek zijn gecreëerd. 


Overlockproject zomerjurk

 

Overlockproject zomerjurk

 

Leuk dat je mijn blog weer hebt gelezen! Heb je vragen of wil je meer zien van wat ik maak neem dan een kijkje op mijn Instagramprofiel

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigde producten:
BERNINA 435
BERNINA 435
BERNINA L 450
BERNINA L 450
Rimpelvoet
Rimpelvoet

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam