Creatieve berichten over quilten

Quilt-along stervormige poef – deel 1

Welkom bij het eerste echte deel van de BERNINA Q 16 quilt-along! Gabrielle en ik zijn erg blij dat wij de geweldige mogelijkheden van de Q 16 met jullie mogen delen. Vorige week vertelden we wat we gaan doen en wat je zoal nodig hebt om mee te kunnen doen aan deze quilt-along. Vandaag gaan we beginnen aan de poef! In deze blog laat ik je zien hoe je de vijf blokken op de bovenkant van de poef gaat quilten met gebruik van de BERNINA SteekRegulator (BSR) functies. De BSR regelt de ingestelde steeklengte voor het vrije quilten. Op de Q16 zitten er twee geïntegreerde BSR’s onder de naaldplaat. Die zorgen voor een heerlijk soepele en relaxed quilt-ervaring!

Misschien gaan jullie geen poef maken zoals wij, maar we hopen dat jullie de technieken kunnen gebruiken in eigen projecten. Maak je dit project op je BERNINA naaimachine, dan kan je de quilt-mogelijkheden van de BSR functies gebruiken op dezelfde manier als in de beschrijving. Ook kan je met en zonder het voetpedaal quilten.

Benodigdheden

Algemene benodigdheden quilt-along

 • 5 lapjes designstof van quiltkatoen 14 x 14 inch ( 35 x 35 cm)
 • 10 jeans (niet rekbare variant) of homedecorstof  van 14 x 14 inch ( 35 x 35cm)
 • 15 vierkanten van effen quiltkatoen van 18 x 18 inch ( 45 x 45 cm). Kies voor effen, ivm de constructie van de poef.
 • 15 vierkanten van tussenvulling 16 x 16 inch (40 x 40 cm)
 • Groen Polyester quiltgaren (bijv. Mettler polysheen of Isacord)
 • Topstitch naald 90 of 100.
 • Quilt veiligheidsspelden of tijdelijke lijmspray
 • Quilt liniaal met inchverdeling en rolmes
 • BERNINA Q 16

Benodigdheden deel 1

 • Designstof van quiltkatoen

Wij gaan quilten op designstof van quiltkatoen. Kies hiervoor bijv. quiltkatoen van de serie Free Motion Fantasy, Contempo, Amanda Murphy te verkrijgen bij machinequilten.nl. Deze stof heeft een print die ideaal is om te oefenen met quilten. Hieronder zie je een paar voorbeelden.

Even kwijt wat je verder nodig hebt tijdens alle delen van de quilt-along? Lees dan onze vorige blog nog eens! Hier beschrijven we per week wat je nodig hebt.

Rijgen van de blokken

Om te beginnen gaan we eerst blokken 1 t/m 5 inrijgen. De bovenkant van de poef is gemaakt uit vijf quilt “sandwiches” van de designstof, tussenvulling en de achterkant stof:

 • Effen achterkant stof van 18 x 18 inch (45 x 45 cm)
 • Tussenvulling van 16 x 16 inch (40 x 40 cm)
 • Designstof van 14 x 14 inch ( 35 x 35 cm)

Leg de tussenvulling op de achterkant stof en leg daarna de designstof er bovenop. Herhaal dit voor alle 5 blokken.

  

Eerst moeten de drie lagen van ieder deel aan elkaar geregen worden. Dat kan met plakspray, veiligheidsspelden of met de rijgsteek van de machine. Voor de plakspray, is een lichte laagje voldoende.

Ik heb de poefblokken  met de BSR 3 rijgfunctie geregen op de Q 16, met een steeklengte van 2 steken per inch (SPI). Dat was voor dit project een snel en makkelijk optie.

Q 16 quilt-along lagen stikken

Quiltvoeten

Een van de vele voordelen van de Q 16 is dat die dezelfde quiltvoeten gebruikt als de BERNINA naaimachines. De Q 16 komt met Stopvoet #9. Ik kies zelf voor Verstelbare meandervoet #73 met een grote opening waarmee ik precies kan zien waar mijn naald in de stof gaat. En, met de draaischijf op de voet kan ik de voethoogte instellen voor verschillende diktes tussenvulling.

Maar, alle andere quiltvoeten van BERNINA naaimachines kunnen ook worden gebruikt op de Q 16! Je kunt dus kiezen uit de quiltvoeten die je al hebt.

Q 16 quilt-along voetjes

Quilten met de BERNINA SteekRegulator

Zoals ik al zei zitten er op de Q 16 twee geïntegreerde BERNINA SteekRegulators (BSR’s) onder de naaldplaat aan elke kant van het steekgat. De twee BSR’s zorgen voor een heerlijk soepele en relaxed quilt ervaring! 

Blok 1 – BSR 1

Je gaat de eerste blok quilten met BSR 1. Bij BSR 1 wordt de naaisnelheid van de machine gestuurd door de beweging van de stof. De naald beweegt continu op en neer, ook als de stof niet beweegt. BSR 1 is ideaal voor patronen met rondingen met punten. Deze BSR functie kan met of zonder voetpedaal worden bestuurd.

Op de Q16 wordt de steeklengte ingesteld als steken per inch (SPI). De basis instelling is 10 SPI, dat is hetzelfde als 2.5 op een Bernina naaimachine. Stel de gewenste steeklengte in op het scherm. Bij BSR 1 kan je ook de basis snelheid van de naald op het scherm instellen.

Breng de onderdraad omhoog door een duw te geven op de achterkant van het voetpedaal. De onderdraad wordt naar boven gebracht, nu zitten beide draden op de bovenkant van de quilt.

Druk lang op de achterkant van het voetpedaal om aan te hechten met korte steken. In BSR 1 kan je ook de korte steken maken door heel langzaam te beginnen met stikken. Knip de losse draden later weg. Of je kunt kiezen om de draden handmatig af te werken.

Q 16 quilt-along BSR 1

Gebruik het voetpedaal voor dit blok. Om te quilten op de Q 16 gebruik je het voetpedaal als aan- en uitknop. De machine loopt alleen als je het voetpedaal ingedrukt houdt.

Plaats de handen aan beide kanten van de naald. Maak de afhechting, met de voetpedaal zet je de machine in werking en begin rustig in de gewenste richting te quilten. De steeklengte wordt door de machine geregeld! Kijk vooruit van de naald en probeer een vorm – een cirkel, blad of hart in één beweging te quilten. Probeer langs de motieven van de stof te quilten. Waar twee lijnen bij elkaar komen is een goede plaats om te stoppen en de handen te verplaatsen. Als de naald stilstaat, verplaats de handen en ga verder met het quilten. Aan het einde, druk weer lang op de achterkant van het voetpedaal om af te hechten.

Q 16 quilt-along voorbeeld

BSR 1 leent zich goed voor patronen met rondingen en punten. Soms moet je over een gestikte lijn heen quilten om naar de volgende motief te komen. Of je moet afhechten en in een andere plek opnieuw beginnen om verder te gaan. Dat hoort erbij. Maar met ervaring zal het steeds makkelijker gaan!

Blok 2 – BSR 2

Bij BSR 2 beweegt de naald pas als de stof beweegt. BSR 2 is geduldig. Als je stopt om bijvoorbeeld even na te denken, stopt de naald ook boven de stof. Als je weer begint met quilten, komt de naald ook weer in beweging. Deze functie wordt ook geactiveerd met of zonder voetpedaal.

Volg dezelfde stappen als bij blok 1 voor het quilten. Ga nu de de patronen op de stof losjes volgen en versieringen toe te voegen. Gebruik het voetpedaal zoals in blok 1 om te quilten.

Q 16 quilt-along voorbeeld

BSR 2 is ook geschikt voor rulerwork, dat wordt in deel 4 van deze quilt-along uitgelegd.

Uiteindelijk kiest iedereen de BSR die past bij hun en hun project. Het is nuttig – en ook leuk – om de verschillende mogelijkheden van BSR 1 en 2 met en zonder voetpedaal uit te proberen!

Blok 3 – Manual modus

In “manual modus” is er geen steekregulatie. De basis naaldsnelheid kan wel ingesteld worden. Je regelt zelf de steeklengte door een combinatie van de snelheid van de stof en de druk op het voetpedaal. Deze functie is nuttig voor het quilten van kleine motieven. Quilt zoals bij blokken 1, 2 en 3. Ga deze keer motieven van de stof invullen met nieuwe patronen.

Gebruikt het voetpedaal weer zoals in blok 1 en 2.

Q 16 quilt-along voorbeeld

Voetpedaal of kickstart functie

Blok 4 – Kickstart met BSR 1

De KickStart functie is een tweede optie om met de Q16 te quilten. In de eerste drie blokken moest je constant de voetpedaal ingedrukt houden om de Q16 te laten quilten. Met de KickStart blijft de Q16 continu lopen zonder dat je voetdruk uitoefent op het pedaal. Je kan meer ontspannen en relaxed ermee quilten! Hieronder leg ik uit hoe.

Kies BSR 1.

Tik onderaan rechts op het scherm op het icon voor Start/Stop. Met een korte duw op de achterkant van het pedaal is de KickStart functie actief. Aan- en afhechting gaat hetzelfde als bij de andere blokken. De pedaal kan nu worden losgelaten, je kan lekker gaan quilten. Om te pauzeren, druk nogmaals op dezelfde plek op het voetpedaal. Om de KickStart functie te beëindigen, tik op Exit in de scherm of druk het voetpedaal volledig in.

Quilt het blok met een combinatie van de technieken van blokken 1, 2 en 3. Maak weer gebruikt van de KickStart functie.

Blok 5 – Kickstart met BSR 2

Voor dit laatste blok, kies een andere quiltvoet, BSR 2 en de KickStart functie. Quilt het blok met je favoriete technieken.

Alle vijf blokken van de bovenkant van je poef zijn nu af, goed gedaan!

Q 16 quilt-along ster

Wil je meer lezen over de handige functies van de BERNINA Q 16? Kijk dan hier!

Volgende week komt de volgende blog van Gabrielle die een jeans-blok met applicatie gaat maken. Veel plezier!

Karen

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam