Creatieve berichten over quilten

Eerste keer quilten op een Q 16

De eerste keer achter een nieuwe naaimachine kan best spannend zijn. Waar moet je kijken, wat kun je allemaal instellen, wat moet je doen voor je kunt beginnen met naaien. 

De eerste keer dat ik achter een BERNINA Q 16 zat voelde dat voor mij ook zo. Maar wanneer je even rustig zit en wat rondkijkt op het display valt het allemaal eigenlijk best mee! In deze blog post laat ik je zien wat je ziet wanneer je voor het eerst achter de Q 16 gaat zitten. 

Image of BERNINA Q 16.

BERNINA Q 16

Deze longarm-machine is gemaakt voor quilters die meer ruimte nodig hebben voor het quilten. Wanneer je wilt werken met grote quilts in een kleine ruimte, is de extra doorgangsruimte in combinatie met een inklapbare, in hoogte verstelbare tafel, alles wat je wilt en meer!

Meer informatie

Display

Waarschijnlijk is het eerste waar je naar kijkt het display. Deze is mooi simpel opgezet. Je hoeft niet veel te onthouden om met de Q 16 te kunnen werken. Als je zou willen zou je na het aanzetten van de machine direct kunnen beginnen met naaien. De draadspanning (1) staat al goed ingesteld voor een quiltsandwich.

Je kunt de voet handmatig omhoog en naar beneden zetten (2), maar de voet gaat ook vanzelf omlaag wanneer je je voet op het pedaal zet.

Als je voor het eerst begint met naaien hoef je geen profiel in te stellen (3), maar dit is wel erg handig om je instellingen van een bepaald project in op te slaan.

Nadat je een volle spoel in de machine hebt gedaan (4) kun je van start (5).

BSR1 vs BSR2

Er zijn twee manieren van quilten met de Q16, BSR1 en BSR2. In de video hieronder laat ik je zien hoe de naaimachine reageert bij beide instellingen.

(Eigenlijk zijn er 3 manieren, maar BSR3 gebruik je voor het doorrijgen van een quilt met grote steken en niet voor het doorquilten)

Kort gezegd is dit het verschil:

Bij BSR1 heeft de naald een stationaire snelheid zodra je de pedaal indrukt. De naald gaat op en neer met de aangegeven snelheid, RPM (8). Wanneer je de stof beweegt zullen je steken worden gereguleerd zodat ze allemaal even groot worden. Hoe groot je steken zijn stel je in als Stitches Per Inch, SPI (7)

Bij BSR2 staat de naald stil zolang de stof niet beweegt. Wanneer je het pedaal indrukt en de stof niet beweegt zal de machine nog niet beginnen met naaien. Als je de stof beweegt zullen je steken worden gereguleerd net als bij de BSR1.

Quilten met een liniaal

Nu we het verschil weten tussen de twee instellingen is de volgende vraag, welke gebruik je wanneer? Wanneer je voor het eerst gaat quilten op de Q16 maakt het niet echt uit. Probeer ze rustig eens allebei en kijk hoe de machine reageert. Zo kun je voelen wat de machine doet en ervaren of je zelf een voorkeur hebt voor BSR1 of BSR2.

Mijn voorkeur hangt af van het soort quilten dat ik doe. Bij freemotion quilten vind ik het fijn om te kunnen stoppen en soms even na te denken welke kant ik op ga met mijn quilten. Dan is de BSR2 fijn omdat die stopt met naaien wanneer je stopt met bewegen van de stof.

Bij het quilten met linialen, zoals ik ook in de video laat zien, gaat mijn voorkeur uit naar BSR1. Die blijft doornaaien wanneer ik in een hoek aangekomen ben en stopt pas volledig wanneer ik mijn voet van de pedaal haal. 

De liniaal die ik hierboven gebruik is de Taj liniaal ontworpen door Angela Walters. 

Bij het quilten met linialen verplaats je vaak je liniaal en je handen. Hiervoor haal ik mijn voet van het pedaal zodat ik zeker weet dat de machine echt is gestopt.

Q 16 Test Drives

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Q 16? Tijdens de Q 16 test drives kun onder begeleiding van een expert kennismaken met de Q 16. Je een afspraak maken bij de Authorized BERNINA Q 16 Dealer bij jou in de buurt. 

Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus lijkt het je leuk om de Q 16 uit te proberen, maak dan snel een afspraak!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • T. Tebben BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   …….waar je naar kijkt het display. Deze is mooi simpel opgezet. Deze moet zijn: Dit is mooi ……..  het aanwijzend voornaamwoord deze duidt een meervoud dicht bij aan.Bijv: Die kinderen(die =aanwijzend voornaamwoord meervoud ver weg)  en Deze kinderen (meervoud aanwijzend voornaamwoord dichtbij). het gaat hier echter om één beeldscherm, dus moet het zijn: Dit is mooi simpel opgezet. 

  • Marian van Haselen- Klabbers BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Beste mevrouw T. Tebben,

   Ik heb uw reactie zojuist gelezen en vind het zo vreemd dat u ‘Deze’ of ‘Dit’ blog aangrijpt om een ongevraagd en belerend Nederlands lesje te geven. Jammer….

   Vol enthousiasme verteld Irene over haar passie met uitleg over hoe het e.e.a. werkt, daar gaat het bij de Bernina Bloggers toch om?

   Met vriendelijke groet,

   Marian

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam