Creatieve berichten over naaien

Redesign in no time: van twee ouderwetse rokken naar mooie top

Van twee ouderwetse rokken naar een mooie top met pofmouwen

Ooit al eens gesnuffeld in je grootmoeders of moeders kleding kast? Of misschien ga je wel eens naar een leuke vintage winkel! Je hebt waarschijnlijk vaak wel al eens mooie stuks gezien maar net niet je maat of misschien toch een tikkeltje te ouderwets. Voor dit project kijk je vooral naar de stof en niet naar het model. Want hier leer je namelijk hoe je van twee ouderwetse rokken een mooie nieuwe top met pofmouwen maakt!

Benodigdheden

Werkbeschrijving

Stap 1

Vind de juiste stoffen. Ik hou persoonlijk vooral van natuurlijke stoffen, katoen of linnen bijvoorbeeld. Zoek twee rokken die misschien qua vorm niet zo bij je passen maar waar je wel houd van de stofkeuze.

mooie top met pofmouwen - 2 rokken

Stap 2

Ik gebruik het rechte model als basis voor mijn top. Belangrijke tip ook, zoek een model dat bij je lichaamsvorm past. De volumineuze vorm gebruik ik voor de mouwen. Ik knip bij beide rokken de tailleband eruit. Indien er een ritssluiting is, haal ik deze met een decovit los. We gebruiken deze opening later nog.

Stap 3

Nu strijk ik de rokken mooi plat. De volumineuze vorm knip ik langs beide zijnaden los, zodat ik twee panden heb voor mijn mouwen.

Stap 4

Ik knip nu mijn mouwvorm uit. Dit doe ik een beetje op gevoel. Ik heb ooit een patroon uitgeknipt voor een basis mouw en gebruik deze vaak als referentie. Je mag zelf een beetje kiezen hoe je de pofmouw wil. Als je graag een smalle maar hoge pof wil dan zorg je dat je de curve smaller en langer tekent. Ik hou van veel plooitjes en niet te hoog aan de schouder dus dan ziet mijn mouw er uit zoals op de foto. De lengte heb ik gebaseerd op de lengte van de rok. Knip er zo twee uit.

mooie top met pofmouwen - mouw

Nadien teken ik een mouwopening op mijn recht rok. Dit doe ik ook weer een beetje op gevoel. Als je zelf een patroon hebt dat voor je werkt kan je die ook zeker gebruiken als referentie!

Stap 5

Nadien naai ik de lengte van de mouwen vast met de goede kant van de stof op elkaar. Je draait de mouw binnenste buiten, met de goede kant naar buiten. Om de mouw te bevestigen moet je nu de rechte rok binnenste buiten draaien. Je plaatst je mouw in het armsgat met de twee goede kanten van de stof tegen elkaar.

Stap 6

Nu gaan we de mouw bevestigen. Eerst stik ik twee rechte steken langs de bovenopening. Ik zet hiervoor mijn steekwaarde op het maximum. De bedoeling is dat we hier gaan stroppen. Je trekt aan beide uiteinde van de draadjes zodat je rimpels krijgt. Ik heb enkel de bovenste helft van de mouw gestropt.

Het onderste deel laat ik recht. Je kan hier zelf een beetje mee experimenteren naargelang van hoe je je pof wil. Eens gestropt naai je de mouw en lijfje aan elkaar vast.

mooie top met pofmouwen

Stap 7

Hier gaan we weer met de machine aan de slag en naaien we de mouwen vast. Je kan gemakkelijk de machinevoet in je mouw schuiven om zo gemakkelijk rond te naaien. Nu gaan we de onderkant van de mouw afwerken. We hanteren hierbij dezelfde techniek als de bovenkant. Maar bij de onderkant trek ik wel overal strop.

Stap 8

Herinner je nog de elastische tailleband van de volumineuze rok? Die gaan we nu gebruiken. Ik knip die in twee stukken. Dan meet ik de omtrek van mijn pols en knip ik deze uit. Ik naai deze aan de uiteinden vast zodat je twee polsbandjes krijgt.

Stap 9

Nu doen we hetzelfde als bij de bovenkant, je zorgt dat de twee goede kanten van de stof elkaar raken. De polsband gaat over het uiteinde van de mouw. Omdat de polsband elastisch is, laat ik de steekwaarde redelijk breed. Je gaat hier de polsband uitrekken terwijl je de opgestropte mouw meetrekt om zo dan de twee stukken aan elkaar vast te naaien. Door de elastiek uit te rekken als je het vastnaait, krijg je genoeg rekbaarheid als je de mouwen nadien aantrekt.

Stap 10

Nu gaan we de halsboord afwerken. Je plooit de randen om en werkt het mooi af met een rechte steek.

mooie top met pofmouwen

Stap 11

Aan de achterzijde naaien we een knopje vast en maken we een lusje uit een overgebleven strookje stof.

mooie top met pofmouwen

En nu is je blouse helemaal klaar! Gepaard met een leuke jeans en je bent helemaal klaar om de wereld te trotseren. Al moeten we daar wel nog even op wachten tot de lockdown voorbij is…

mooie top met pofmouwen

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam