Creatieve berichten over naaien

Mensen – internationaal BERNINA project 2014

Het idee voor dit unieke en originele project is van Jutta Hellbach, kunstenares en blogster op de Duitse BERNINA blog. Zij zal dit unieke project uitvoeren en als je zin hebt, kun je ook meedoen!

We hebben weliswaar net de adventsprojecten op de blog kunnen bewonderen, maar toen we over dit project hoorden, waren we zo enthousiast dat we met Jutta contact hebben opgenomen. Jutta stelde voor, dat creatievelingen uit diverse landen aan dit project kunnen meedoen. Dus lees in ieder geval verder als je mee wilt doen. Jutta heeft inmiddels al gesprekken gevoerd met de organisatie van het event Nadelwelt Karlsruhe en dit internationale project “Mensen” zal van 23 – 25 mei 2014 tijdens de Nadelwelt Karlsruhe als première worden tentoongesteld.

Maar waar gaat het nu eigenlijk om zul je willen weten. Het thema van het project is:

“Mensen”

In ons dagelijkse leven hebben we voortdurend met aanwijzingen te maken die via pictogrammen worden uitgedrukt. Zo bijvoorbeeld ook als er “vrouw” of “man” wordt bedoeld. Jutta heeft er al vaker over nagedacht, hoe ze deze simpele figuren creatief zou kunnen bewerken. Uiteindelijk heeft ze licenties voor twee pictogrammen gekocht, die in dit project worden gebruikt. Onderstaand leggen we uit wat er gaat gebeuren.

Er zijn “24 plaatsen” beschikbaar die afzonderlijk worden bewerkt zodat uiteindelijk één groot gemeenschappelijk kunstwerk ontstaat.

Er wordt gewerkt aan de hand van een pictogram – vrouw of man – dat door Jutta ter beschikking wordt gesteld. Deze pictogrammen zijn op een stuk hoogwaardige wollen viltstof (22 x 28 cm) aangebracht. Voor dit project werden 6 verschillende kleuren vilt gekozen. Iedere deelnemer ontvangt 1 stuk vilt in 1 kleur. Daarnaast worden per deelnemer 6 kleuren Polysheen garens van Amann-Mettler ter beschikking gesteld. Verder wordt er basismateriaal zoals Vliesofix, krimpvlies en andere materialen ter beschikking gesteld. Op de blog zullen ook kleine “techniek-berichten” verschijnen hoe deze materialen worden gebruikt.

Hoe je het stuk vilt en de man of vrouw bewerkt, laten we aan jouw fantasie en creativiteit over. Alle technieken voor het bewerken van textiel kunnen in dit project worden toegepast: vilten, bedrukken, quilten, borduren, appliqueren, noem maar op. Je hebt ook de mogelijkheid uit je eigen voorraad materialen te verwerken, zoals bijvoorbeeld stoffen, veertjes, glittersteentjes, etc.

De enige voorwaarde is: het pictogram moet ergens op het stuk vilt zichtbaar zijn.

Als je het project klaar hebt, moet dit aan Jutta Hellbach in Duitsland worden toegezonden. Jutta zal elk project op een raam spannen zodat een kleurig passepartout ontstaat.

Onderstaand zie je 2 heel verschillende uitvoeringen als voorbeeld hoe een project eruit zou kunnen zien.

Nr. 1 – pictogram op beschilderde Vliesofix + creatieve schetsen uitgevoerd met de techniek machinequilten uit de vrije hand.

Nr. 2 – pictogram verschillende keren op de wollen vilten lap gequilt; 1 pictogram bewerkt met silkroots, zijden draadjes, veertjes en metalen draad.

Natuurlijk kan een dergelijk project niet zonder sponsoren worden uitgevoerd. BERNINA International AG Steckborn/Zwitserland sponsort alle materiaalkosten zoals vilt, vlies, ramen, kosten voor printmateriaal voor de tentoonstelling, Amann Group Mettler stelt het Polysheen garen ter beschikking. Heel hartelijk dank aan de beide ondernemingen voor dit sponsorship.

Tot slot nog enkele belangrijke punten:

 • officiële aankondiging en aanmeldinfo voor dit project wordt op 27 januari 2014 op de blog gepubliceerd (apart bericht)
 • aanmeldtermijn: 14 dagen (tussen 27 januari – 9 februari 2014)
 • 24 deelnemers mogelijk
 • loting door BERNINA International AG op 10 februari 2014
 • start van het project: 17 februari 2014
 • inzending van het project: uiterlijk 14 april 2014

Alle verdere details worden in het blogbericht van 27 januari bekend gemaakt.

Voor dit internationale projecten kunnen zich deelnemers uit de Benelux-landen, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland aanmelden. Zo kan het project “Mensen” een internationaal karakter krijgen.

Jutta en wij hopen, dat jullie net zo enthousiast over dit project zijn als wij! Wij van het team BERNINA Nederland & Belgie hopen in ieder geval, dat er ook een aantal aanmeldingen uit Nederland en Belgie zullen binnenkomen. Je kunt onderaan dit bericht alvast een commentaar schrijven, inschrijven kun je dan na de publicatie op de BERNINA blog op 27 januari. Wij zullen ervoor zorgen, dat de berichten onderaan het blogbericht op de Nederlandstalige blog vertaald en doorgestuurd worden. Als je dit bericht nog in het Duits wilt nalezen, kun je dit hier doen.

Hartelijke groet,

Geertje

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Alice

  Wat een leuk idee om met andere landen een project op te starten ik ga me zeker aanmelden.

 • miet das

  Ik heb mee gedaan aan het adventsproject en vond dit ontzettend leuk. Niet enkel om mee te doen maar ook om iedere dag op jullie blog de resultaten te zien van de anderen en tenslotte van de hele quilt. Daarom hoop ik dat ook nu weer de resultaten op de blog zichtbaar zullen zijn. Ik ga me zeker weer inschrijven en hoop dat 27 januari (de geboortedag van mijn -helaas te vroeg overleden- moeder) voor mij een geluksdag wordt

 • ggroenevelt

  Hoi Geertje,
  Ik dacht laat ik snel zijn, en had me al aangemeld, dan moet ik het misschien nog een keer doen.
  Ik hoop dat er nog heel veel Nederlanders mij volgen.
  Groetjes Gerda

 • Geertje

  Hallo Nienke, leuk dat je je aanmeldt! We hopen, dat zich nog een paar mensen uit Nederland en Belgie zullen aanmelden! Groetjes, Geertje

 • Nienke

  Wat een superleuk project, ik ga vast klaarzitten om me op 27 januari aan te melden!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam