Creatieve berichten over quilten

Wist je dit al over het Quiltfestival Noord Groningen?

Vandaag een bericht van onze gastauteur Marjan Ruitenberg:

2014 Marjan _3

“Mijn naam is Marjan Ruitenberg. Mij is gevraagd om wat te vertellen over mijn quiltervaringen, het Quiltfestival van Noord Groningen en speciaal over de wedstrijd die daar aan verbonden is.

Ik moet u opbiechten dat ik helemaal geen ervaring heb in schrijven, bloggen of wat dies meer zij. Ik kan alleen delen wat ik over quilten in de loop der tijden heb lopen bedenken .

Het is een prachtige hobby, waar je helemaal aan verslingerd kunt raken. Je kunt je erin ontwikkelen. Het troost, het houdt je van de straat. Je blijft er jong bij. Je kunt er gelukkig in zijn. En andere mensen ermee gelukkig maken.

Wat wil je nog meer.

Een Quiltfestival. Het idee van een festival is heel toevallig geboren. Ik wilde graag mijn quilts in één van de oude kerken van Groningen tentoonstellen. Wij wonen namelijk in het Noorden  van de provincie Groningen in de gemeente Eemsmond. Dat is onder de waddendijk.  Omdat deze gebieden in de geschiedenis nogal geïsoleerd lagen en de mensen heel behoudend waren, is er veel erfgoed bewaard gebleven. Dat zijn o.a. de kerken, borgen en soms hele dorpsaangezichten. Men was en is daar heel zuinig op.

Wel nu, eventjes terug, ik wilde graag in zo’n Romaanse kerk “hangen”.  Dat was mogelijk, maar al gauw kwam via de tam tam, de vraag van andere kerkjes, of ik andere quilters kende en of ze ook mee mochten doen. Zo was het eerste festival geboren. We zijn gestart in juni 2010 met tentoonstellingen in 10 kerkjes, een  textielmarkt van 7 standhouders en de bee van Uithuizen heeft van het begin af aan mee gedaan.

Gelukkig had ik een vriendin die Rita Berghuis heet en zij is jullie vast wel bekend. Zij maakte deel uit van de groepen TeXui en de Duitse groep Gegenlicht.  Beide groepen hebben meegedaan. De traditionele tentoonstellingen werden verzorgd door Richtje Beintema en Willemien Eendhuizen. Omdat deze mensen allemaal mee deden konden we starten met tentoonstellingen van een hoge kwaliteit. Wel moesten we  nog ontzettend veel leren. Maar het idee om quiltwerk met de oude historische monumenten te combineren en de historische orgels te laten horen en een fietsroutes te maken die langs de kerken voert. Dat was goed.

Ons festival is uitgegroeid tot een evenement met 25 locaties. Waaronder kerken, molens, dorpshuizen, het openluchtmuseum en een heel gezellige textielmarkt. De bijzondere combinatie van quiltwerk en de gebouwen trekt een breed publiek dat niet alleen geïnteresseerd is in het quilten, maar ook in het prachtige cultuurhistorische erfgoed van het Hoogeland.

QF 2014 openlucht museum

Eénheid in Verscheidenheid” is de slogan van het afgelopen festival geweest. Allemaal quilts. Maar hoe verscheiden. De manier waarop ze gemaakt zijn, het doel waar ze voor gebruikt worden. Mensen laten zien hoe veelzijdig quilten is. Voor praktisch gebruik, zoals te zien was in het Openluchtmuseum, maar ook als kunstvorm zoals een speciaal voor die plek gemaakte quilt in de Nicolaaskerk in Oldenzijl. Verrassen, inspirerend, laagdrempelig. Maar van een hoog niveau.

Rita heeft vanaf het begin meegedacht over de koers die we moesten varen. Vorig jaar heeft ze de organisatie van de wedstrijd, wat mijn hartenwens was, op zich genomen. De wedstrijd was een nieuw element. Daarmee boden we een podium aan traditionele, hedendaagse en artquilters. Het was geweldig om te zien hoe divers de inzendingen waren, met hoeveel zorg alles opgestuurd werd en de ernst van de quilters om er iets moois van te maken. Als je mee gaat doen aan een wedstrijd moet je altijd iets overwinnen. Ik weet nog heel goed, toen ikzelf voor de eerste keer een quilt ingestuurd had, dat ik niet durfde te kijken naar mijn eigen werk en heel hard doorgelopen ben. Je voelt je op een bepaalde manier heel kwetsbaar. Maar je leert er ook veel van en het blijkt dat andere altijd veel minder kritisch zijn als dat jezelf bent. Wat ook mooi is dat je met zijn allen een mooie tentoonstelling maakt, waarin alle kanten van het quilten te zien zijn. Daarom is het zo belangrijk dat ook de traditionele quilters meedoen !

In het voorjaar hebben we het National Quilt Museum in Paduca in Amerika bezocht. Daar hangen overwegend traditionele quilts en in mindere mate hedendaagse quilts. We hebben daar in complete verbazing rond gewandeld. Zo mooi was het. Traditionele quilts zijn heel erg de moeite waard.

Ook voor 2016 is er weer een wedstrijd uitgeschreven. De basis voor het thema is geworden het blok “de Flying Geese”,  Dit thema biedt aan zowel de traditionele quilter als de artquilter een uitgangspunt voor een quilt gebaseerd op dit blok .We hopen hiermee de traditionele quilter uit te dagen ook aan de wedstrijd mee te doen in de categorie “traditioneel”. Hoe bescheiden deze quilters ook zijn, wij zijn heel blij met jullie. We hebben jullie nodig en hopen dat jullie mee willen doen en uit willen dragen wat quilten voor jullie betekent.

Als je mee wilt doen, geef ik onderstaand graag meer informatie:

Het thema is “VLUCHT”.  Hieronder de maten voor de 3 categorieën:

 • Traditionele quilts met het thema ‘Vlucht’ moeten gebaseerd zijn op het blok ‘Flying geese’ of een variatie daar op. Het Flying geese-patroonaandeel moet 30% zijn van het totaal. De maat voor de traditionele quilts is vastgesteld op maximaal 150 cm breed x 200 cm hoog (afwijking mag maximaal 10% zijn).
 • Hedendaagse quilts met het thema ‘Vlucht’ mogen ook het ‘Flying geese’-blok als uitgangspunt nemen, maar dan moet het op een originele manier verwerkt zijn. De vaste maat is 100 cm breed x 120 cm hoog (afwijking mag maximaal 10% zijn).
 • Art quilts met het thema ‘Vlucht’ werken het thema vrij uit, maar hebben wel een vaste maat: 100 cm breed x 120 cm hoog (afwijking mag maximaal 10% zijn).

Voor alle drie categorieën geldt: geen 3-D werken, geen breekbare materialen verwerken. Ingelijst werk wordt niet geaccepteerd.

Groepswerk mag, maar komt op naam van één van de deelnemers te staan.

Verdere informatie over de wedstrijd en inschrijving volgt in een later stadium op de website www.quiltfestival.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Mia de vos-weber

  Heerlijk uitje in het vooruitzicht en net als Marjo al schreef de ervaring die ik heb opgedaan in 2012 was ongelooflijk goed en inspirerend. Natuurlijk doe ik weer een poging om ergens in zo’n prachtige locatie te mogen hangen. Alle vrijwilligers heel veel succes met de organisatie.

 • Marjo Stoeckart

  Het was in 2012 dat we als De-‘Uitdaging quiltgroep meededen en het was een geweldig festival. In juni heb ik mee geholpen en minder van het festival kunnen zien maar wat ik wel heb gezien was weer een heel goed georganiseerd festival. Verheug me al op 2016.

 • Nienke Smit

  Geweldig dat we zo’n festival in Nederland hebben, dankzij alle vrijwilligers en initiatiefnemers! Het was weer zeer de moeite waard afgelopen juni!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam