Creatieve berichten over naaien

Adventskalender 2016 – deurtje #19

Vandaag mag het 19e deurtje van de adventskalender worden geopend. Het wordt spannend, nog maar 5 dagen totdat het Kerstmis is. Ik kan me nog goed aan de kerstdagen uit mijn jeugd herinneren. De maand december is voor mij altijd al een bijzondere maand geweest. Altijd een maand vol verrassingen, alles glinstert en glittert, overal branden lichtjes, overal valt iets te ontdekken. Mijn adventsproject heeft daarom het thema ontdekken en fantasie!

Quietbook – een stofboek in kerstsfeer

Een stofboek kan van veel verschillende soorten materiaal worden gemaakt. Vooral restjes stof zijn voor dit project bij uitstek geschikt. Bovendien kun je ook veel verschillende knutseltechnieken toepassen. Ik heb bijvoorbeeld genaaid, getekend, geschilderd, geplakt, geborduurd, … fantasie kent geen grenzen.

Als je op Pinterest “Quietbook” invoert, zul je zien hoeveel verschillende mogelijkheden er zijn, allemaal prachtig!

De materiaallijst kan dus eindeloos lang zijn, maar ik zou als eerste eens door alle dozen gaan woelen. Misschien hoef je dan aan het einde alleen maar bijvoorbeeld textiellijm te kopen :-).

Quietbook Weihnachten Vorderseite
Het kleine kerst-stofboek ziet eruit als een huisje, natuurlijk mag de sneeuw niet ontbreken….

Ik heb het voorbeeld voor het huisje voor jullie gedigitaliseerd:

Quietbook Kerstmis patroon

Het dak bestaat uit twee extra lagen stof die aan elkaar genaaid en gekeerd worden. Daarna wordt het dak met de BERNINA SteekRegulator (BSR) golfachtig aan de rest van het huis genaaid.

Quietbook Weihnachten Dach Stitch Regulator
Elke bladzijde van het boek wordt apart gemaakt en daarna aan de tegenoverliggende bladzijde genaaid.

Zo zien de bladzijden eruit:

Thema bladzijde 1 : Cadeaus inpakken

Hier kan een kind een klein zelfgemaakt cadeautje inpakken en een strikje oefenen. Je kunt natuurlijk ook een andere methode kiezen om het cadeautje te sluiten, bijvoorbeeld een knoop met knoopsgat.

Quietbook Weihnachten Geschenk

Quietbook Weihnachten Geschenk innen
Quietbook Weihnachten Geschenke
Thema bladzijde 2 : Voorpret en verwachtingen

Het tafereel toont een woonkamer met een brandende open haard. De kerstlaarsjes boven de open haard zijn nog leeg. De kerstboom is al versierd. Samen met het kind kan erover gepraat worden wanneer de kerstman komt, wie er allemaal op bezoek komt als de open haard gezellig brandt en wat de kat van plan is, laat hij de kerstboom met rust of speelt hij met de kerstballen?

Quietbook Weihnachten Kamin fertig
Quietbook Weihnachten Tannenbaum und Katze
Thema bladzijde 3: de kerstboom versieren

Vele kinderen vinden het leuk om rituelen die ze leuk vinden na te spelen. Ik kan me nog goed herinneren, dat ik alle mogelijke situaties met mijn speelgoed “nageaapd” heb. Het thema “Kerstboom versieren” is een thema dat voor bijna alle kinderen belangrijk is, omdat iedereen zijn eigen familietraditie heeft. In het Quietbook heb ik de structuren van de kerstboom met textielverf geschilderd en kleine klittenbandjes vastgenaaid, zodat hieraan straks de lichtjesketting van vilt kan worden bevestigd. De lichtjesketting kan op vele manieren worden bevestigd. Het kind kan dit prima zelf uitproberen en er alvast van dromen hoe de echte kerstboom eruit zal zien.

Quietbook Weihnachten Lichterkette how to2
Quietbook Weihnachten Lichterkette how to

Quietbook naaien – werkbeschrijving

  1. Aan de achterkant wordt de basisstof steeds met volumevlies of een andere steunstof verstevigd, zodat het boek meer “body” heeft.
  2. Daarna worden de afzonderlijke componenten, zoals hier de huisdeur, het raam, de vogeltjes, … voorbereid en eventueel eerst met textiellijm op de stof gefixeerd en daarna uit de vrije hand vastgenaaid.
  3. Bij het voorbereiden van de pagina’s moet je erop letten, welke bladzijden uiteindelijk bij elkaar horen. Met uitzondering van het midden van het boek en de buitenkant, is het spannender als de tegenoverliggende bladzijden niet hetzelfde thema hebben.

Quietbook Weihnachten Geschenke nähen
Quietbook Weihnachten Kamin Stitch Regulator
4. Als de twee bij elkaar behorende delen klaar zijn, worden ze met de goede kant op elkaar genaaid en gekeerd. De keeropening is altijd aan de onderkant van het huis en ong. 10 cm lang. Alle naadtoeslagen moet in de hoekjes worden afgeknipt. De keeropening wordt daarna met de hand gesloten.

5. De bladzijden worden tenslotte in het midden aan elkaar genaaid. Dit gaat het beste met de boventransportvoet, omdat de lagen best dik zijn.

6. Als sluiting heb ik een stukje SnapPap en een drukknoop gebruikt.

Quietbook Weihnachten Anhänger Marie
Een Quietbook of stofboek vind ik een mooi cadeau voor kinderen. Het is zo leuk om de gezichtjes van de kinderen te zien als ze met de afzonderlijke bladzijden spelen, wat gaat er in hun hoofdjes om, waar denken ze aan? Met kinderen die al wat ouder zijn kun je een stofboek ook heel goed samen maken.

Ik wens jullie allemaal een heel mooi kerstfeest en vele gezellige uren met jullie families.

Quietbook Weihnachten Außen komplett2

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam