Creatieve berichten over naaien

Patroon en werkbeschrijving voor party-dress met borduursels

Lieve lezers,

Ook in het atelier van ons Inspiration magazine vieren wij het 125-jarig bedrijfsjubileum. Voor het grote jubileumfeest hebben wij een party-dress met gouden borduursels ontworpen. Een glansvolle verschijning is met deze outfit in ieder geval gegarandeerd!

Werkwijze en patroon vind je in uitgave nr. 70 van de Inspiration. De geabonneerden hebben het blad misschien al ontvangen, of het zal spoedig in de brievenbus liggen. Wie nog geen abonnement op de Inspiration heeft, kan deze hier bestellen of het magazine bij uw dichtstbijzijnde BERNINA dealer kopen.

Ter gelegenheid van ons jubileum bieden wij je hier in het blog de gratis downloads van het patroon en borduurmotief voor de party-dress in de gold-look aan, natuurlijk met een gedetailleerde werkbeschrijving. Veel plezier en succes bij het naaien en borduren!

Party-dress naaien, dit heb je nodig

Stof & fournituren

 • 2,2 – 2,9 m viscosestof, artikelnr. „23018/12“, 145 cm breed (Hofstetter)
 • Vlieseline
 • 2,5 – 2,8 m biasband, 20 mm breed
 • 0,7 – 1,0 m elastiek, 20 mm breed
 • Zelfklevend, scheurbaar borduurvlies
 • SUK-naald nr. 80
 • Metallic-borduurgaren, Gold 3 (Madeira)

Download borduurmotief

Het goudkleurige paisley-borduurmotief is de blikvanger van de feestjurk. Hier kun je het downloaden: Paisley-borduurmotief

Download patroon party-dress

Hier vind je het patroon voor de jubileum feestjurk: Download patroon Party-dress

Let er bij het afdrukken op, dat je in het afdrukvenster de optie “aanpassen aan paginagrootte” (of iets soortgelijks) niet geactiveerd hebt, en ook geen vergroten/verkleinen uitvoert, wat betekent dat het patroon in origineel formaat moet worden afgedrukt. Controleer dit na het afdrukken aan de hand van het controle-vierkant.

Knippen

 • 1 × voorpand aan de stofvouw
 • 1 × voorste rokdeel aan de stofvouw
 • 2 × rugpand
 • 1 × achterste rokdeel aan de stofvouw
 • 2 × mouw
 • 2 × volant

Bijkomend

 • schuine stroken voor halsopening 60 – 70 cm, 3 cm breed
 • 2 stroken voor ruches ca. 90 tot 100 × 6 cm, afgewerkte breedte 3 cm
 • taille-tunnel 96 tot 122 × 3 cm

Werkbeschrijving party-dress

Nu beginnen we achter de naaimachine! Mouwen en het voorpand naaien, daarbij aan halsuitsnijding ca. 2 cm open laten.

Voor een betere plaatsing van het borduurmotief, het motief in de borduursoftware openen. In het afdruk-voorbeeld de optie  „Borduurvoorbeeld“, „Borduurraamvoorbeeld“ en „Zoom 100%“ kiezen en afdrukken.

Voering onder het borduurwerk: borduurmotief-positie op de juiste kant (vast)leggen en grof markeren. Linker stofzijde met de vlieseline strijken.

Borduurmotief plaatsen: filmoplast (zelfklevend, scheurbaar borduurvlies) in het borduurraam spannen, bovenlaag van filmoplast binnen het borduurraam verwijderen. Het voorpand met behulp van de motief-afdruk, en het borduurraam-sjabloon in het borduurraam plaatsen. Buitenranden motief vastrijgen en paisley-motief borduren. Voor de linker kant, het borduurmotief spiegelen.

Middenachternaad onder de markering rechts op rechts sluiten, naadtoeslagen uit elkaar strijken en de resterende splitkant omstrijken.

Lussen naaien: Achterste mouwkant aan aan het rugpand naaien. Lussen naaien, hierbij het biasband op de helft vouwen en met de smalle kantvoet stikken. Telkens een lus aan de halsuitsnijding op het rugpand rechts en links aan de buitenkanten op de naadtoeslag fixeren. Halsopening van het rugpand rechts op rechts aan de schuine stroken naaien, daarbij de lussen meenemen.

Doorstikken: Schuine stroken naar binnen strijken. Halsopening en middenachter/split doorstikken.

Bovenhoek met de hand sluiten: naadtoeslag in de bovenhoek eventueel met een paar steekjes met de hand dichtnaaien.

Halsuitsnijding afwerken: voorpand-uitsnijding met de schuine strook afwerken, daarbij de strook rechts op rechts op het voorpand spelden. Strook in de hoek tot een „puntzakje“ vormen.

Tot de hoek naaien: strook tot de hoek vastnaaien, naad afhechten, en aan de anderen kant van het „puntzakje“ verder naaien.

Nu strijken! Toeslag van het voorpand middenvoor tot aan de naad inknippen. „Puntzakje“ platstrijken. Strook naar binnen strijken en halsopening stikken.

Ruches en schouderbanden naaien: De stroken voor de ruches links op links langs de vouw strijken en aan de open kant met het rimpelapparaat (instelling 12, steeklengte ca. 3) samennaaien. Ruche links op rechts op de naadtoeslag van de mouwopening naaien. Mouwopening met het biasband omzomen, daarbij het begin en het eind van de biasband omslaan en met de hand dichtnaaien. De nog geopende 2 cm van de mouw-aanzetnaad aan het voorpand sluiten.

Het resterende biasband voor de schouderband/strikband dubbelvouwen en strijken en smal op de kant vaststikken. In twee delen knippen. Elk één uiteinde van het band onder de hoek van het voorpand, beneden de ruches vastnaaien en aan de bovenpunt met een paar steekjes met de hand fixeren.

Band in het rugpand rijgen: schouderband/strikband door het rugpand rijgen. Aansluitend de zijnaden en vervolgens de mouwnaden sluiten.

Nu komen de volants van de mouwen. De volants aan de lengtekanten en de onderkant zomen. Volants rechts op rechts aan de mouwzoom spelden, hierbij liggen beide lange kanten aan de markering op de knipkant van de mouw. Volants vastnaaien.

Nu de taille. Zijnaden van het rokdeel sluiten. Rok rechts op rechts aan het bovenpand naaien. De naadtoeslagen in het bovenpand strijken. De tunnelstroken binnen zodanig over de naad leggen, dat de stiklijn in de deelnaad loopt, en een tweede naad parallel hiervan, op een afstand van ca. 2,2 cm in het bovenpand ligt. Begin en einde van de tunnelstroken omslaan, tunnel vanaf rechts aannaaien. Het elastiek door de opening in de tunnel trekken en op taillebreedte samennaaien.

Bijna klaar!

Als laatste moet je de jurk nog zomen en op naar het eerstvolgende feest! Ik wens jullie veel plezier bij het dragen en feesten.

Partykleid nähen 3

Partykleid nähen 2

Partykleid nähen 1

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam