Creatieve berichten over naaien

Leren smocken in 10 stappen!

Last van smock-vrees? Je weet wel, je ziet een leuk patroon waarbij ze smocken en je denkt: ‘Nee, die koop ik niet want ik kan niet smocken.’ Ik had het wel… als je weet dat ik 6jaar geleden garen kocht om te smocken en het nu pas heb uitgeprobeerd, dan kan je wel zeggen dat ik smock-vrees had. Maar weet je? Ik probeerde het uit en er is helemaal niets om bang van te zijn! Daarom ga ik jullie leren smocken in 10 stappen! 

 

Wat is smocken? 

Smocken is een bepaalde techniek die je kan gebruiken bij het naaien. Door iets dikkere elastische garen te gebruiken op je spoel, zorg je ervoor dat je de elastiek inrijgt tijdens het stikken. Hierdoor krijg je een leuk effect in de stof omdat deze dan begint te rimpelen. Hieronder kan je een foto zien van een mouw die ik afwerkte met smock.

Mouw smocken

Ik kan jullie aan de hand van onderstaande tutorial leren smocken in 10 stappen. Zo kan je zelf aan de slag gaan met patronen waarbij je moet smocken. Ik gebruikte een patroontje waarbij je de mouwen smockt, maar het is wel handig als je eerst even oefent op een lapje stof. 

Benodigdheden

  • lapje stof
  • garen om te smocken (Hiervoor bestaan speciale garen. Deze zijn elastisch) 
  • gewone garen
  • meetlat
  • krijtpen

 

Stap 1: Afstand meten

Bij smocken is het belangrijk dat je op een mooie rechte lijn stikt. Daarom meet je van aan de zijkant van de stof tot waar de eerste smocklijn moet komen. Dit zal afhangen van het patroon waarmee je werkt. Bij mij is dat bijvoorbeeld 4cm. Op je oefenlapje kan je zelf kiezen.

 

afstand meten

 

Stap 2: Lijn aftekenen

Het is handig dat je de volledige lijn waarop je moet stikken zichtbaar maakt. Dit kan je doen door de lijn met een krijtpen te tekenen op de stof.

lijn aftekenen

 

Stap 3: Elastische garen erbij nemen

Welke garen je gebruikt om te smocken is heel belangrijk. Het is namelijk de bedoeling dat ze wat dikker zijn en elastisch. Ik vond mijn garen bij Veritas en op de verpakking stond dat ze speciaal dienen om te smocken.

elastische garen erbij halen

 

Stap 4: Garen opwinden

Iedereen weet hoe je je garen moet opwinden met je naaimachine. Maar bij smocken is dat niet de bedoeling. Je moet ze namelijk met de hand opwinden. Doe dit niet zomaar, maar trek zachtjes aan de garen terwijl je dit doet. Zo ontstaat er al enige spanning op de garen.

 

garen opwinden

 

Stap 5: Spoel in het spoelhuis

Nadat je de garen het opgewonden, steek je de spoel in je spoelhuis. Doe dit zoals je het anders zou doen. De garen zijn dan misschien iets dikker, je kan er perfect mee werken.

spoel in spoelhuis

 

Stap 6: Onderdraad ophalen

Bij mijn BERNINA 740 is het bij het naaien niet nodig om je onderdraad op te halen alvorens je begint te stikken, maar bij smocken is het wel belangrijk dat je dat doet. Zo kan je je draad vasthouden tijdens het stikken en kan je eventueel knoopjes leggen aan de uiteinden.

onderdraad ophalen (a)

onderdraad ophalen (b)

 

Stap 7: Eerste rij stikken

Nu ben je klaar om je eerste rij te stikken. Hou beide draden vast als je begint en goed de krijtlijn volgen. Je zal zien dat het gestikte stuk onmiddellijk begint te rimpelen. Trek daarom wat aan de stof zodat die goed onder de naaimachine blijft glijden. 

eerste rij stikken (a)

eerste rij stikken (b)

eerste rij stikken (c)

 

Stap 8: Tweede rij stikken

Afhankelijk van het patroon ga je 2, 3, 4,… rijen naast elkaar moeten stikken. Bij het patroon dat ik gebruikte waren het 3 rijen. Hierbij let je erop dat je de volgende lijn stikt op persvoetbreedte. Volg dus mooi je eerste lijn en dan is je tweede lijn even recht! 

tweede rij stikken (a)

tweede rij stikken (b)

 

Stap 9: Derde rij stikken

Je kan het al raden! We doen er nog een rijtje bij. Op dezelfde manier als de tweede rij. Mooi op persvoetbreedte en trekken aan de stof tijdens het stikken zodat deze niet meer gerimpeld is.

derde rij stikken (a)

derde rij stikken (b)

 

Stap 10: Mouw sluiten

We zijn al aan het laatste stapje gekomen! In het geval van de mouw, moet je die gaan sluiten. Je kan dit ook eens met je proeflapje proberen. Leg de uiteinden mooi op elkaar. Zorg ervoor dat de rijtjes overeenkomen en dicht stikken maar! Voor de zekerheid ga ik enkele keren over en weer met mijn naaimachine over de stukken waar de elastieken zitten. Zo zitten ze zeker goed vast! 

Mouw sluiten

Ziezo! Mijn smockprojectje zit erop! Zien jullie het door deze tutorial wel zitten om aan de slag te gaan om te smocken? Plaats zeker eens een foto van het resultaat in de BERNINA community. Ik ben alvast benieuwd! 

Ohja, en zijn jullie ook benieuwd naar het eindresultaat? Hier alvast een sneak peek! Benieuwd naar meer? Kom me dan zeker vergezellen op Instagram: @smospotten.en.snoesjes. Groetjes Neeltje


aan-foto

Leren smocken in 10 stappen

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

10 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam