Creatieve berichten over naaien

Eén blouse, drie keer anders!

Drie op een rij

Heb je ooit een patroon gehad dat zo goed bij je past dat je het niet één keer, niet twee keer … maar drie keer op een rij maakt? Nou, dit is een zo’n echte ‘drie op een rij’ blouse.

Voor de eerste, de luipaard print, gebruikte ik een dikkere stof en zo was deze perfect voor de winter. De tweede, de pied-de-poule print, is gemaakt van zijde met een afneembare strik. Het was een echte ‘showstopper ‘ afgelopen kerst. En de blouse waar ik hier over blog, is meer geschikt voor de lente en gemaakt van een viscose. Het patroon komt uit Knipmode oktober 2018.

Sew Happy Color

Na mijn deelname op Instagram aan de #SewHappyColor-challenge was ik zo geïnspireerd om meer kleur in mijn garderobe te brengen, dat ik het niet kon laten om deze felrode bloemenstof te kopen! Dat het een uitdagende stof om om te naaien stof was, stoorde me niet. In mijn vorige post hier daagde ik mezelf al uit om dunne stoffen te naaien. Met mijn BERNINA 540 kan ik elke stof aan. No sweat!

Rimpelen

De eerste twee blouses zijn gemaakt op mijn B530. Toen had ik rimpelvoet #16 nog niet, dus moest ik de stof rimpelen door eerst twee rijen losjes te naaien en dan aan te trekken. In deze blouse is er behoorlijk wat te rimpelen. Aan de voor- en achterkant en onderaan de mouwen. Nu ik een rimpelvoet heb gaat dit zo veel sneller. Whoop whoop!

Striksluiting

De blouse sluit aan de achterkant met een strik. Na het bevestigen van de strik heb ik eerst het halsgedeelte precies in de naad onzichtbaar doorgestikt met terugtransportvoet #1c . Door het midden van de voet gelijk te laten lopen met de naad gaat dit echt gemakkelijk.

Daarna gebruikte ik blindzoomvoet #5 om het deel van de striksluiting, dat ook werkelijk wordt gestrikt, door te stikken. Met deze voet is het makkelijk om smal op de kant door te stikken. Easy peasy!

Het sluiten van de blouse met een strik inspireerde me om hetzelfde te doen aan de mouwen. Ik knipte een strook stof lang genoeg om losjes om mijn arm te kunnen strikken.

De helft van de strook die ik heb verstevigd met vlieseline en aan de onderkant van de mouwen vastgemaakt. Daarna het strikgedeelte met de goede kanten op elkaar gevouwen, naaien en vervolgens binnenstebuiten keren (met hulp van een haaknaald).

 

 

Vervolgens weer spelden en doorstikken voor een mooie afwerking.

 

 

Onderkant

De onderkant van de blouse is mooi afgewerkt met een kleine zoom. Een tijdrovend klusje. Voor het spelden van deze dunne stof had ik een beetje geduld nodig, want door alleen al naar de stof te kijken vlogen de spelden er alweer uit.. Aarrgh ;-)! 

Ik weet dat geduld een deugd is, dus ik kon ik dat mooi weer oefenen en met een goed resultaat. Smile!

Ik wil altijd nieuwe dingen uitproberen en dat betekent vaak een nieuw patroon. Maar hoewel ik drie keer hetzelfde patroon gebruikte, is mijn kledingkast met drie verschillende blouses aangevuld en niet alleen vanwege de verschillende stoffen. Elke blouse heeft iets anders. Bekijk mijn Instagram om erachter te komen over welke verschillen ik het heb. Zie je daar!

De blouse is goed gelukt. Misschien komt er nog een nummer vier (op en rij), maar eerst wil ik een project maken uit de nieuwste ‘Inspiration‘, het tijdschrift van BERNINA dat vier keer per jaar verschijnt met originele ideeën, tips en werkbeschrijvingen voor zelfmaakmode en woonaccessoires. Daarover lees je in één van mijn volgende blogs!

 

Tot dan,

 

Marlies

(madebyLIESL)

 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: naaigaren, naaimachine, viscose, vlieseline
Benodigde producten:
BERNINA 540
BERNINA 540
BERNINA 530
BERNINA 530
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5
Rimpelvoet #16
Rimpelvoet #16

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam