Creatieve berichten over quilten

Quilten met rulers – deel 1

Tijd om onze quilts door te quilten! Ik ga mijn Sugaridoo Bernina QAL quilt doorquilten met linialen. En ik moet zeggen dat ik dit deel van het maken van de quilt best een beetje spannend vind. Ik heb al aardig wat quilts gemaakt, maar het doorquilten van een quilt blijft toch altijd wel een ding. 

En zeker als het gaat om zo’n GROTE quilt met linialen. Dat is iets wat ik nog niet eerder heb gedaan. Ik heb wel grote quilts doorgequilt. En ik heb ook wel met quiltlinialen gewerkt, maar die twee combineren is nieuw voor mij.

Dus, als quilten met linialen ook nieuw is voor jou: Yay! We kunnen dit, kom mee op dit quilt avontuur om samen nieuwe dingen te leren!

Mijn plan voor deze quilt is om te proberen om verschillende patronen te quilten met de BERNINA Ruler Kit. Uitproberen, spelen. Ik wil mezelf de ruimte geven om te leren. Om me meer comfortabel te voelen bij het quilten van een grote quilt. En om meer ervaring op te doen met het bewegen van een quilt+linialen onder mijn machine. 

Het hoeft niet perfect

Echt waar. Het hoeft niet perfect te zijn. Wanneer je quilt klaar is, wanneer hij is gequilt en hij op je bed of bank ligt, dan zie je de imperfecties niet meer. Wanneer je aan het doorquilten bent dan ben je zo ver ingezoomd dat je alle kleine steekjes ziet die net niet helemaal goed zitten, de steekjes die niet helemaal in het naadje terecht zijn gekomen, de cirkels die meer ovaal dan cirkel zijn geworden.

Maar wanneer je je quilt gebruikt, wanneer andere naar de quilt kijken, dan zie je alleen nog maar de mooie kleuren en stoffen, de vormen, de patronen. Je zult die kleine steekjes die anders gingen dan je had gepland niet meer zien.

Dus laten we proberen om perfectie los te laten. Maak ruimte om te oefenen. Dit is iets waar ik mezelf altijd aan blijf herinneren. Laten we kijken wat deze quilt ons zal brengen.

Je machine klaarmaken

Er zijn een paar dingen nodig om te kunnen quilten met linialen of om free motion quilting (het quilten uit de vrije hand) te doen. 

Ondertransport

Als eerste zul je je ondertransport naar beneden moeten brengen. Dat zijn de kleine ‘grijpers’ op je machine die helpen om je stof te bewegen. Wanneer je quilt met linialen wil je dat deze naar beneden zakken zodat ze de stof niet meer kunnen bewegen. Daardoor heb je meer vrijheid om zelf je stof in alle richtingen te sturen.

Druk op de knop op jouw machine om je ondertransport te laten zakken. In de video van deze week verteld ik ook wat je kunt doen als dat op jouw machine niet mogelijk is.

De video hierboven laar heet goed zien hoe je de BERNINA rulervoet kunt instaleren en je ondertransport laat zakken.

Rulervoet

Om met linialen te quilten heb je de BERNINA Verstelbare rulervoet # 72 nodig. Een rulervoet is belangrijk om te voorkomen dat een liniaal onder je naald schiet en je zo je naald of zeld je liniaal breekt. 

Image of Verstelbare rulervoet #72.

Verstelbare rulervoet #72

Met deze voet naai je langs plexiglasrulers en creëer je zo decoratieve quiltontwerpen zoals lijnen, veren, cirkels, etc.

Meer informatie

Je kunt de hoogte van deze voet verstellen. Stel hem zo in dat hij over de stof beweegt maar er geen wrijving is tussen de quilt en de voet. 

Instellen van de druk

Op de BERNINA 770QE kun  je de druk van je voet aanpassen. Wanneer je deze lager dan -3 zet zul je zien dat je voet niet meer ‘hopt’. Normaal beweegt een voet mee met je naald. Maar bij het quilten met linialen is het fijn als je voet stil kan blijven staan. 

Speel eens met deze setting om hem lager te zetten dan -3 en kijk wat er gebeurd met de hoogte van je rulervoet.

Grip 

Extra grip maakt quilten met linialen zo veel fijner. Ik creeer extra grip door quilt handschoenen te dragen. Deze leuke mint groene heb ik een keer bij een quilt tijdschrift gekregen, maar je kunt handschoenen in de meeste quilt winkels wel vinden. 

En ik voeg grip toe aan mijn linialen door er wat Grippy spray op te spuiten. 

Wanneer je handen en linialen wat grip hebben kun je meet ontspannen tijdens het quilten. Je hoeft dan minder kracht uit te oefenen op de liniaal en quilt te bewegen. Hierdoor kun je het quilten langer volhouden zonder last te krijgen. 

Laten we gaan quilten

Oke, dat is denk ik wel genoeg informatie voor nu. Laten we beginnen. 

Ik begin met de middelste 4 rijden van de quilt. Rij 5 tot en met 8. In de video kun je zien hoe ik deze rijen doorquilt. In deze blogpost zal ik aan de hand van foto’s vertellen wel patroon ik bij welke rij heb gebruikt. 

Ik wil de quilt graag zacht houden en quilt daarom mijn lijnen niet te dicht bij elkaar. Voel je vrij om andere patronen te quilten, of om deze patronen aan te passen en er iets van jezelf van te maken. Zie het als inspiratie om te gaan oefenen met het quilten met linialen. 

Rij #5

Voor deze rij heb ik om de hashtags heen gequilt. Dat heet echoing. Je volgt dan de vorm van een blok of een vorm in je quilt en naait over de naad, of daar op een vaste afstand vanaf. 

Ik heb er voor gekozen om 1/4″ van de vorm af te quilten. En in de lege ruimtes tussen de hashtags heb ik wat vierkanten en rechthoeken gequilt. 

Rij #6

Het patroon dat ik voor deze rij heb gequilt is een combinatie van het volgen van een recht lijn en een klein rondje uit de vrije hand.

Ik begon aan de linker kant van de quilt en maakte een rechte lijn richting de rechterkant van de quilt. Om de zoveel tijd maakte ik een kleine crikel uit de vrije hand. Ik hield de liniaal op zijn plek zodat ik na het maken van cirkel weer kon ‘landen’ tegen de liniaal aan. 

Wanneer ik een gele vorm tegenkwam ben ik daar boven of onderlangs omheen gegaan.

Rij #7

Achter de pijlen heb ik golvende lijnen gequilt.

Om deze lijnen te quilten gebruikte ik de wavey ruler. Elke keer dat een lijn een pijl tegen kwam quilte ik in de naad om de pijl tot ik weer verder kon met de golvende lijn.

Niet perfecte steekjes zoals in de foto hieronder zijn geen probleem. Ik denk dat mijn liniaal daar even weggleed waardoor de lijn niet helemaal zo vloeiend loopt als ik wou. Maar wanneer de quilt af is zal die niet meer opvallen.

Nu deze rij af is denk ik dat ik nog wat extra golvende lijnen to ga voegen. Misschien ‘echo’ ik een paar van de lijnen die ik al heb gequilt op 1/4 of 1/2 inch afstand.

Rij #8

Voor deze rij quilte ik een vierkant om de blokken heen met een golvend lijntje tussen de groene stroken. 

Hiervoor gebruikte ik de rechte liniaal om de lijnen om de blokken te maken. De golvende lijntjes heb ik uit de losse hand gemaakt. Een leuke oefensessie om de steekjes regelmatig te laten zijn.

Ook hier zie ik best wat niet perfecte steekjes. Zo wou ik niet in de groene delen naaien, maar dat is niet overal gelukt. Dat vind ik niet zo’n probleem, ik zal niet alles uithalen en opnieuw beginnen.

Ik ben heel blij met de steeklengte van het stukje op de foto hieronder. Oefenen zal er voor zorgen dat het steeds eter lukt om je steekjes allemaal even groot te maken.

Volgende week

Dat is het al weer voor deze week. De eerste rijen zijn klaar. Ik ben heel benieuwd hoe jij je quilt door zal quilten!

Volgende week ben ik er weer met de volgende vier rijen, dat is op 26 november. De week daarna, op 3 december, zullen we de laatste vier rijen doorquilten. 

Veel quiltplzier!
Tot volgende week,
Irene

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam