Creatieve berichten over quilten

Quilten met de boventransportvoet

Voor de Sugaridoo BERNINA quilt along quilte ik een quilt door met linialen. Maar ik maakte ook een quilt met blauwe en grijze stoffen, die ik in drie delen in elkaar heb gezet.

Deze drie delen ga ik met de boventransportvoet doorquilten met golvende lijnen. En leuke simpele methode om je quilt door te quilten. Geen ingewikkeld patroon, geen lijnen die echt recht moeten zijn, maar toch geeft een heel mooi resultaat op je quilt. 

Boventransportvoet

De BERNINA boventransport is ideaal voor het quilten van rechte lijnen op je quilt. Hij heeft een hele brede zool en begeleid de lagen van de quilt gemakkelijk door de machine. Maar je kunt met deze voet meer dan alleen rechte lijnen quilten. 

Voor deze quilt wou ik organische golvende lijnen. Rechte lijnen zijn nooit perfect recht, dus golvende lijnen zijn perfect voor beginnende quilters. Het geeft ruimte om een gevoel te krijgen voor het doorquilten van een quilt zonder dat je te veel hoeft na te denken of heel precies hoeft te werken. 

Drie delen

Quilting the quilt in meerdere delen maakt een grote quilt, zoals we hebben gemaakt in de Sugaridoo BERNINA quilt along, veel beter behapbaar onder je machine. Zeker wanneer je lange vloeiende lijnen quilt in één richting over je quilt (zoals je me ziet doen in de video), zorg je er voor dat je geen grote dele quilt door de arm van je machine hoeft te duwen en trekken.

De planning was om komende week te laten zien hoe je de drie delen van de QAL quilt aan elkaar maakt. Maar doordat we opnieuw in lock down zijn en ons zoontje een paar weken thuis is schuift dat op naar begin januari. Op 7 januari deel ik hoe je drie delen van de quilt samenvoegt en de week erna zetten we een bies om de quilt. 

Het quilten

Voor deze quilt besloot ik dus om golvende lijnen te quilten in één richting. De lijnen zijn ongeveer één tot twee inches uit elkaar gequilt. 

Het garen dat ik uitzocht voor deze quilt is anders dan ik normaal zou gebruiken. Ik gebruikte 12wt draad. Dat is een dik garen, wat een hele dikke aanwezige steken maakt. Voor de steeklengte koos ik 3.5.

Om met 12wt garen te kunnen quilten op je machine vond ik een blog met tips post door Suzy Quilts. De belangrijkste dingen die ik er uit haalde waren om een 90/14 naald in je machine te gebruiken. En om normaal (40wt of 50wt) garen als onderdraad te gebruiken. 

In de foto’s hieronder kun je het verschil in in de dikte van de 50wt onderdraad op de gele stof en het 12wt garen op de quilt top.

 

De steken, in combinatie met de dikke zachte tussenvulling die ik heb gebruikt geven zo’n mooie textuur aan de quilt!

Ik was verrast over hoe mooi het zilver grijze onderdraad bijna geel lijkt op mijn gele achterkantstof. Een dunne draad blend mooi in met de stof, een dikke draad zal veel meer aanwezig blijven op je quilt. 

Mijn BERNINA 770QE had geen aanpassingen qua draadspanning nodig om te kunenn quilten met 12wt draad. Hij quiltte alle steekjes alsof ik gewoon normaal draad gebruikte. 

 

Golvende lijnen 

Qua instructie over hoe je nu golvende lijnen moet quilten heb ik niet heel veel te vertellen denk ik. Je start aan één kant van de quilt en maakt één lange vloeiende lijn naar de andere kant. Het enige wat je doet is een lijne proberen te maken die niet helemaal perfect recht is. In de video hieronder zie je hoe ik mijn quilt vast houd en hoe ik hem onder mijn machine door beweeg.

Ik hou mijn handen best wel ver weg van de naald en voet. Met een loopvoet op een niet al te grote quilt hoeft je de quilt niet zo veel te sturen. De boventransportvoet doet het meeste werk. Je kunt de quilt dus ontspannen vasthouden en sturen in de richting die jij op wil.

Tot volgend jaar!

Dit was mijn laatste BERNINA blog post voor dit jaar. Dank je wel voor je enthousiasme en het plezier dat je brengt in de quiltwereld. Het was erg leuk om deze blogposts te schrijven en jullie reacties te lezen. 

Ik hoop dat je hele mooie feestdagen tegemoet gaat. Ook al zal het vast anders worden dit jaar dan anders. Het belangrijkste is dat we samen veilig en gezond blijven.

Tot volgend jaar!

Liefs,
Irene

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam