Creatieve berichten over quilten

De Q 16 uitpakken – Nieuwe Sugaridoo+BERNINA avonturen

Een nieuw Sugaridoo BERNINA avontuur

Aan het eind van de laatste blogpost over de Sugaridoo BERNINA quilt along zei ik dat die post niet mijn laatste zou zijn op de BERNINA blog. En daar zijn we dan, aan het begin van een heel nieuw quilt avontuur! Ik neem je de komende tijd mee bij het ontdekken van alle mogelijkheden van een sit down long-arm machine. 

Vandaag wil ik je voorstellen aan mijn nieuwe BERNINA vriend, de BERNINA Q 16!

Image of BERNINA Q 16.

BERNINA Q 16

Deze longarm-machine is gemaakt voor quilters die meer ruimte nodig hebben voor het quilten. Wanneer je wilt werken met grote quilts in een kleine ruimte, is de extra doorgangsruimte in combinatie met een inklapbare, in hoogte verstelbare tafel, alles wat je wilt en meer!

Meer informatie

De BERNINA Q16 uitpakken

Laten we beginnen met de machine uitpakken. In deze video laat ik zien wat er in de dozen zit en vertel ik meer over mijn plannen met de BERNINA Q16.

De Q16 komt in twee grote dozen. Eén met de klaptafel en één met de machine. 

De vouwtafel is eenvouwdig op te zetten. Je kunt de twee helften van het tafelblad inklappen om ruimte te besparen terwijl de machine in de tafel blijft staan. En, wanneer je de machine van de tafel af tilt, kun je hem nog verder inklappen om hem op te bergen wanneer je hem even niet gebruikt. 

Wanneer je de stroomkabel aan hebt gesloten, het voetpedaal in de machine hebt gestoken en de spoelhoudet op de machine hebt gezet, kun je beginnen met quilten. Op de BERNINA YouTube channel staan instructievideos om te kunnen beginnen met quilten op de Q20, zoals deze, die je ook goed kunt gebruiken bij het instellen van de Q 16. Ik vond deze filmpjes erg handig. 

Er zijn verschillende instellingen en opties om uit te kiezen wanneer je wilt beginnen met quilten op de Q 16. Ik ga daar heel graag dieper op in in een volgende blog post.  

Mijn eerste project

In de video vertel ik over het quilten van een ijsjes mini quilt als eerste project op mijn BERNINA Q 16. Maar ik werd een beetje afgeleid. Ik startte op een proeflapje om wat gevoel voor de machine te krijgen. 

Vervolgens zag ik twee quilts in mijn kast liggen die bijna af waren, dus maakte ik het quilt werk daarvan eerst af. 

Het ging zo snel met de Q16! En ik kon echt verschil zien in het quiltwerk. Doordat de BERNINA Q 16 steekregulatie heeft ongeacht welke voet je gebruikt, krijg je altijd gelijkmatige steken.

Aan de linkerkant zie je steken die ik lang een rechte liniaal op mijn 770 QE maakte toen ik nog maar net begonnen was met quiltlinialen. En aan de rechterkant zie je lijnen die ik langs dezelfde liniaal quiltte op de Q 16. 

Ik heb nog niet super veel ervaring met het quilten met linialen. Ik startte daar minder dna twee jaar geleden mee. Waarschijnlijk zal de  gelijkmatigheid van de steken een stuk beter worden wanneer je daar regelmatig mee oefent. Maar het niet hoeven te letten op de lengte van de steken tijdens het quilten voelde bij de Q 16 echt als een luxe.  

IJsje? Ja graag!

Na dat ik twee quiltjes had afgemaakt begon ik aan de ijsjes mini quilt. Een mini quilt is zo’n fijn canvas om verschillende quilt patronen op uit te proberen. Voor deze mini gebruikte ik quilt linialen. Het was een super leuk project om door te quilten.

Het patroon is mijn nieuwe ‘Ice Cream? Yes Please!’ mini quilt, patroon. Je vindt het nu in de Sugaridoo Webshop.

Ik gebruikte verschillende maken cirkel linialen en een rechte liniaal om deze mini door te quilten. Er komt nog een video + blog post over hoe je deze quiltpatronen zelf kunt maken. Hou de BERNINA blog in de gaten als je deze mini quilt samen met wij wilt doorquilten. 

Eerste indruk van de BERNINA Q 16

Mijn eerste indruk van de Q 16? Helemaal fantastisch! Quilten met deze machine is zo ontzetten comfortabel. (En ik dacht dat mijn 770 QE al erg comfortabel was met de grote arm!)

Het grote tafelblad, de machine die naar achter wijst in plaats van opzij, de perfecte steekregulatie, de grote arm. Het is allemaal echt zo mooi als het klinkt.

Dus ik kan wel zeggen dat ik opnieuw helemaal verliefd ben geworden op BERNINA na mijn eerste dagen met de Q 16!

Plannen voor dit jaar

Ik heb al heel veel ideeën voor nieuwe avonturen met de BERNINA Q 16. Als eerste wil ik de machine beter leren kennen. Alle instellingen bekijken, alle opties voor free motion quilten en quilten met linialen uitproberen. En alle alle tips en trucjes die ik onderweg leer zal ik vervolgens delen hier op de BERNINA blog.  

Daarnaast ligt er ook een nieuwe quilt along in de planning. Deze keer zal de focus meer liggen op het quilten van een quilt. We starten met een simpel blok patroon om een quilt te maken die we als canvas kunnen gebruiken op te oefenen met quilten. Deze quilt along zal waarschijnlijk eind 2021 beginnen. 

Doordat ik zwanger ben, en doordat alles nog steeds zo anders gaat ivm Corona, zet ik geen deadlines voor mezelf dit jaar. Lekker even zien hoe alles loopt tot nadat de baby er is, en de dagelijkse dingen weer wat normaler zullen verlopen. 

Hou vooral de BERNINA nieuwsbrief in de gaten om te weten wanneer er weer nieuwe Sugaridoo+BERNINA avonturen voorbij komen.

Tot gauw!
Irene

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam