Creatieve berichten over naaien

Zomers laagjesrokje

 

Zomers laagjesrokje

Zomer naaiplannen

In deze nieuwe blog laat ik jullie zien hoe je dit zomerse laagjesrokje met ruffles zelf kan maken. Een patroon heb je hier niet voor nodig. Vorig jaar zomer spotte ik veel dames met zo’n laagjesrok; iets wat in mijn koffer ontbrak. Ik was zo slim om een lijstje te maken van de kledingstukken die ik mistte in mijn koffer. Zodat ik tegen april of mei dit lijstje er weer bij zou kunnen pakken.  In onze laatste Sewing Two podcast vertel ik daar meer over. (voor de lezer die het nog niet weten; naast bloggen maak ik ook een podcast samen met mijn sewingbestie Nienke, voor meer info check onze website).

Toen ik online op zoek ging naar een uitleg of een patroon vond ik eigenlijk alleen maar Engelstalige tutorials en veelal voor kindermaatjes. Ik gokte dat het systeem voor een volwassen maat hetzelfde zou werken en voor het geval er meer dames een dergelijk rokje wilde maken hield ik onderweg aantekeningen bij om er een blog van te maken. Dus mis je ook nog dit item in je zomergarderobe; hier de stap voor stap handleiding:

Onderdelen knippen

Dit rokje begint met het meten van je taillewijdte. Meer maten heb je niet nodig tenzij je een erg afwijkende lengte heb. Mijn rokje is totaal 50 cm lang. Precies genoeg voor mijn 1.74m.

Voor een laagjesrokje met elastiek, 2 ruffles en een bovenstuk knip je de volgende delen:

  • Elastiek: Taillewijdte + 3 cm
  • Bovenstuk: Breedte; Taillewijdte x 1,5, Hoogte 20 cm
  • Rimpelstuk: Breedte; Bovenstuk x 2 , Hoogte: 17,5 cm
  • Tussenstuk: Breedte: Taillewijdte x 1,5, Hoogte: 15 cm
  • Rimpelstuk; Breedte: Bovenstuk x 2, Hoogte: 17,5 cm

De Rimpelstukken passen vaak niet uit de stofbreedte; dus knip ik deze in 2 delen.

Laagjes knippen

Laagjes voorbereiden

Ik start met het afwerken van de zijkanten van alle delen. Ik werk deze los af zodat ik de naden open kan strijken en deze mooi plat zit.

naden los afwerken Vervolgens naai ik de 2 delen van de rimpelstukken aan elkaar. Met een lockmachine werk ik de rimpelstukken af met een rolzoom. Heb je nu geen lockmachine kan je uiteraard ook een minizoompje in de stukken maken. Maar ik kan je ook aanraden eens te buurten bij een naaivriendin met een lockmachine. Of wie weet zit er ergens in je buurt een naai-café of open atelier waar je eens een rolzoompje mag maken. Overigens wel een hoog risico dat je daarna zelf heel graag zo’n apparaat wil 😉.

Laagjes voorbereiden

Na het afwerken van de zoom gaan we deze delen rimpelen. Heb je nog nooit gerimpeld? Een goede uitleg om dit te doen vind je in deze blog. Zorg dat je rimpeldeel even lang is als het tussenstuk.

Laagjes in elkaar zetten

Nu gaan we de rok in elkaar zetten. Het rimpelstuk zetten we aan de onderkant van het tussenstuk. Je plaatst de delen met de goede kanten op elkaar, en stikt rondom. Plaats hier gerust een heleboel speldjes. Rimpelstuk aan tussenstuk bevestigen

Na het stikken verwijder je de rimpeldraden, werk je de naad af en strijk je die naar beneden. Als het goed is zie je nu onderstaande en zie je dus al een deel van het rokje ontstaan.

Vervolgens speld je het tweede rimpelstuk op het tussenstuk. De verkeerde kant van het rimpelstuk ligt op de goede kant van het tussenstuk, zoals hieronder.

Het bovenstuk schuif je hier, met de goede kant naar binnen weer overheen. Heeft je stof een patroon met een boven en onder let dan goed op; de onderkant van het bovenstuk wordt gestikt.  

Je stikt nu door de drie lagen heen, werk ook deze naad af en strijkt deze naar onder.

Elastiek aanzetten

Tot slot gaan we het elastiek aanzetten. Hier zijn verschillende manieren voor. Bij dit rokje koos ik voor deze manier: Ik stikte de zijkanten vast, en zet de naadwaarde aan beide kanten vast door het elastiek door te stikken.

Elastiek doorstikken Het elastiek moet er rekkend opgezet worden. Om dit goed te verdelen, verdeel ik de beide delen in vieren. Het elastiek leg je met de verkeerde kant van het elastiek tegen de verkeerde kant van de stof, waarbij het elastiek een halve centimeter uitsteekt.

elastiek aanzettenDit stik je al rekkend met een stretchsteek vast. Wanneer je nu het elastiek omklapt naar de goede kant van het rokje, zie je dat de naadwaarde aan de binnenkant mooi weggevouwen wordt. Nu is het nog een kwestie van het elastiek doorstikken. Natuurlijk kan dit met een gewone steek, maar al je een BERNINA 480 hebt vol met mooie siersteken moet je die vooral gebruiken nietwaar? Ik kies een mooi bloemetje uit die perfect past bij mijn stofje. Let hier wel op; nu moet je vooral niet aan je elastiek trekken, anders verspringt je siersteek. sierstiksel Misschien kennen jullie wel hele andere manieren om elastiek aan te zetten? Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden nietwaar? Ik hoor ze in ieder geval graag; zo leren we weer van elkaar!

Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

Een zomers laagjesrokje met ruffles

En daar is mijn nieuwe zomerse rokje. Helemaal in de kleurtjes van deze zomer. Een beetje wennen is het wel weer zo’n rokje boven de knie. En een klein stemmetje in mijn hoofd roept: ‘LiL kan dat nog wel met bijna 40?’. Wat denken jullie? 

zomer laagjesrokje

Maar als ik dan dit plaatje op het strand zie krijg ik wel meteen volop zin in deze zomer! Nu maar hopen dat de zon de hele zomer even uitbundig schijnt als toen ik deze foto’s maakte! 

Zomers laagjesrokje aan het strand

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam