Creatieve berichten over naaien

E-reader hoes maken met gratis patroon

Naast naaien hou ik van lezen en dat doe ik meestal op een e reader. Die e reader moet nog al eens mee in de tas, maar om die mooi te houden is natuurlijk een hoesje nodig. Dus ik dacht, ik ga eens mijn 2 hobby’s combineren en een e reader hoes maken. In deze blog lezen jullie hoe je zelf hiervoor het patroon tekent en hoe je de hoes versiert en mooi afwerkt met siergaren en een prachtige steek op de BERNINA L 890

Image of BERNINA L 890.

BERNINA L 890

De L 890 is perfect geschikt voor het werken met alle soorten stoffen, inclusief gebreide en geweven stoffen. Geniet van de ultieme overlockervaring bij het combineren van de vele voorgeprogrammeerde steken met prachtige decoratieve garens.

Meer informatie

Benodigdheden

 • stuk vilt van 20 cm 40 cm
 • siergaren, ik gebruik een metallic garen en een decora garen met kleurverloop
 • reststukje stof
 • knoop

Patroon e reader hoes maken

Niet alle e readers hebben dezelfde maat, dus ook de e reader hoes moet van maat verschillen. Begin dus met het opmeten van je e reader.

Vervolgens teken je je patroon op onderstaande manier:

Pas je getekende patroondeel voor de zekerheid even om je e reader heen.

En knip vervolgens het patroon uit vilt. Naadwaarde toevoegen is niet meer nodig. Bij een dergelijk klein project kies ik er vaak voor om meteen 2 versies te maken. Dan kan je meteen iemand een plezier doen met je 2e versie.

Op de aangeven markerings punten vouw  en strijk je het vilt om zodat je meteen de vorm van de e reader hoes krijgt.

 

E reader hoes versieren

Een e reader hoes van alleen grijs vilt is natuurlijk een beetje saai. Dus ik duik mijn stof restjes bak in en vind daar een fleurig bloemetjes stofje. Misschien herken je hem nog van de blog van dit zomerrokje? Ik knip hier een strook van 7 cm af en strijk aan beide zijden een cm om.

 

Deze strook leg je op de voorkant van de hoes. Dit kan recht, of schuin, net wat je mooi vindt. Ik ga deze strook vast stikken met een coversteek op mijn machine. Heb je die nou niet, je kan hiervoor natuurlijk ook een mooie siersteek of een gewone zigzagsteek op je naaimachine zoeken. Omdat ik de coverfunctie ga gebruiken moet ik mijn project omdraaien. De mooie coversteken worden gemaakt aan de onderkant van je werkstuk, dus leg je altijd de goede kant van je project naar onderen op de machine. Op de achterkant markeer ik dus waar de rand van de stofstrook zit. En ik speld de strook vanaf deze zijde goed vast.

Ik stel mijn machine in op een smalle  3 draads coversteek. Op mijn machine is dat steeknummer 23. En ik gebruik een metallic garen in mijn kettinggrijper (de paarse draad). Uit een testlapje blijkt dat de standaard draadspanning instelling voldoende zijn. Dus stikken maar. Let hierbij op dat je naalden aan weerskanten van de stofstrook uit komen. Ik doe dit door goed op te letten of dit deel van het voetje over de markering van de stof gaat.

Als de strook naar je zin is kan je de restanten stof afknippen en door naar de volgende stap.

E reader hoes bijknippen

Randen afwerken met de druppelsteek

Eigenlijk hoef je vilt niet af te werken want het rafelt niet. Maar wel afwerken met een mooie steek geeft natuurlijk een leuke look. Ik kies voor een 2-draads brede platte naad (steeknummer 11 op mijn machine). In mijn ondergrijper (rood) plaats ik het metallic garen, en in de linker naald (geel) gebruik ik dikker Decora garen met kleurverloop. Om dit dikker garen goed te verwerken gebruik ik een Topstitch naald. De draadspanning van de ondergrijper gaat naar de hoogte stand 9.0 en die van de linkernaald naar 1,5. Ik gebruik een steeklengte van 4,5 en het differentieel transport blijft op de standaard 1 staan.

Denk je nou; ‘jee wat een werk al die instellingen?’ dat valt reuze mee hoor. En als je eenmaal een mooie steek gevonden hebt kan je die heel gemakkelijk opslaan. Zo creëer je je eigen steken-bibliotheek.

Nu stik je voorzichtig rondom alle randen terwijl je e reader hoes open ligt met de goede kant naar beneden. Je laat je mes net 1 mm van de stof afsnijden. De hoeken zijn natuurlijk het moeilijkste punt. Ik stop hier even met stikken, zet mijn naaivoet omhoog (hoera voor de kniehevel), keer mijn stof en ga verder. En kijk eens hoe mooi die steek dan wordt:

2 draads locksteek

E reader hoes af maken

Wellicht denk je nu; had ik niet beter de hoes al kunnen vouwen en met de locksteek ook vast kunnen zetten? Dat had gekund, maar dan krijg je aan de achterzijde niet de mooie gekleurde steek. Die zie je maar aan één kant en dat is natuurlijk zonde. Daarom kies ik er voor eerst de randen in zijn geheel af te werken en dan de voorflap vast te zetten met een stiksteek op de naaimachine. Maar eerst bevestig ik nog even een knoop en een lusje. Als de hoes nog niet in elkaar zit kan je overal veel makkelijker bij. Voor het lusje neem ik 2 draden Decora garen met een knoopje, die ik van achter door de punt van de flap heen steek.

knoop bevestigen aan de e reader hoes

Draai nu aan de voorkant de draden om elkaar heen en als je lus lang genoeg is steek je de draden terug naar de achterkant en zet je de draden vast achter het knoopje wat je al gemaakt had.

Decora garen draaien

Als laatste sluit ik dus de voorkant van de hoes. Ik stik hiervoor met een brede steek net naast de rand van de 2 draads locksteek.

 

E reader hoes het resultaat               

E reader hoes het resultaat

close up E reader hoes

 

En wat vinden jullie ervan? Ik word vrolijk van het resultaat en vooral van de ongekende mogelijkheden van mijn BERNINA machine!

Mijn e reader gaat lekker in zijn hoes met me mee. Mochten jullie nou nog goede lees-tips hebben? Misschien goede romans over modehuizen, ateliers of iets in die trant, laat het me dan vooral weten!

 

 

 

Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
BERNINA L 890
BERNINA L 890

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Angelique Neels-Colijn BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Wat een simpel te maken hoesje, maar met een zeer mooi en doeltreffend resultaat! Is ook goed toe te passen voor andere spullen. Is er echt 1 om te onthouden!

  • Lilian Blanken BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Dank je wel Angelique! De simpelste dingen zijn vaak het leukst hè? En inderdaad ook heel goed toepasbaar voor andere dingen. En in het kader van onthouden; als je bij deze blog op het hartje drukt dan blijft deze bewaard in je profiel.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam