Creatieve berichten over naaien

Hippe DIY tablethoes met werkbeschrijving

Welkom op mijn allereerste blogpost: DIY tablethoes! 

Wat een eer dat ik blogs mag gaan schrijven voor BERNINA! Met heel veel enthousiasme ga ik op ontdekkingsreis met mijn nieuwe BERNINA 480. In tegenstelling tot de meeste andere BERNINA bloggers/experts, heb ik nog nooit eerder op een BERNINA naaimachine gewerkt. Voor mij is echt alles nieuw aan mijn B 480. De komende periode ga ik daarom aan de slag met eenvoudige naaiprojecten om op deze manier mijn naaimachine stapsgewijs beter te leren kennen. 

BERNINA 480

Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

In deze eerste blog neem ik je mee vanaf het ontwerpen van een patroon voor de DIY tablethoes tot en met alle stappen in het naaiproces. Lees daarom vooral verder als je, net zoals ik, moeite hebt met het vinden van een hippe hoes voor het opbergen en vervoeren van je tablet, laptop of E-reader. 

Plan van aanpak DIY tablethoes

Mijn DIY tablethoes maak ik uit 3 verschillende lagen:

 • de buitenzijde van kunstleer
 • in het midden een laag volumevlies
 • aan de binnenzijde voering

Je tablet wordt in deze hoes goed beschermd en zal (hopelijk) minder snel beschadigen. Je kunt de tablethoes uiteraard ook van andere materialen maken, zoals van canvas of kurk. De mogelijkheden zijn eindeloos en helemaal aan te passen aan jouw eigen wensen. De DIY tablethoes is overigens ook perfect voor het verwerken van kleinere restjes stof/materialen. Ik vond de materialen voor mijn DIY tablethoes bij Ateljee Caro; mijn snoepwinkel voor alle tasmaterialen! De  lieve eigenaresse Carolien heeft me, zoals altijd, super geholpen met het samenstellen van de materialen. 

Benodigdheden

 • Patroonpapier, potlood, liniaal
 • Meetlint
 • Geodriehoek 
 • Wonderclips
 • Rolsnijder
 • Schaar
 • Kunstleer, bij voorkeur zonder stretch (50 cm x 40 cm)
 • Vlieseline H640
 • Strijkijzer
 • Voeringstof (50 cm x 40 cm)
 • D-ring
 • Karabijnhaak
 • Paspelband
 • Tassenband
 • Label
 • Garen
 • Naaimachine

Patroon tekenen

Meten & tekenen 

Voor dit project ga je eerst zelf een patroon tekenen. Ik heb dit als volgt aangepakt: 

 • Meet de lengte, breedte en hoogte van je tablet en vergeet niet om dit vooral te noteren.
 • Voeg de hoogtemaat van je tablet toe aan de breedte- en lengtemaat.
 • Vervolgens vermenigvuldig je de lengte tussen 2 en 2,5 (afhankelijk hoe breed je de klep wilt hebben). Ik heb gekozen voor een klep met afgeronde hoeken en die teken ik af aan de bovenzijde van het patroon. Heb je geen passer in huis, gebruik dan een rond voorwerp. Teken de ronding van de hoeken.
 • Vervolgens voeg je aan alle zijden een naadtoeslag toe. Ik heb een naadtoeslag van 1,5 cm genomen.
 • Je hebt nu het patroon voor de buitenzijde en de voering inclusief klep getekend. Als je kiest voor een effen buitenzijde en voering, dan is je patroon nu klaar.
 • Als je de buitenzijde bijvoorbeeld uit verschillende soorten en/of kleuren stroken wilt maken, dan trek je dit patroon nu nog een keer over en teken een naadtoeslag aan van weer 1,5 cm daar waar de stroken kunstleer aan elkaar genaaid worden.

Tekenen aan de hand van een A3-vel 

Aangezien ik nog A3 printpapier in huis had, wilde ik hierop snel een proefpatroon tekenen. Ik legde de tablet erop en wat bleek, een A3 vel heeft bijna de juiste afmeting voor mijn DIY tablethoes patroon. 

Een A3 vel heeft een breedte van 29,7 cm en mijn tablet 25 cm. Voeg hierbij de hoogte van 0,7 cm aan beide zijden, dan komt de totale breedte op 26,4 cm uit. Tel hierbij een naadtoeslag van 1,5 cm aan beide zijden en dan kom ik op een breedte van 29,4 cm. Met een breedte van 29,7 cm van een A3 vel heb ik 0,3 cm speling en dus een perfecte breedte afmeting voor het patroon!

De lengte van het patroon bepaal ik met mijn A3 vel als volgt. Ik teken 1,5 cm naadtoeslag aan beide zijden op het A3 vel en vouw deze toeslag om. Vervolgens vouw ik het A3 vel strak om de tablet. De klep is nu nog net wat te kort en ik besluit daarom het A3 vel met 4 cm extra te verlengen. Als ik alles terugreken kom ik uit op een vermenigvuldigingsfactor van ongeveer 2,5.

Uiteraard kun je ook de eerdere stappen volgen voor het bepalen van de afmetingen van je patroon zoals hierboven aangegeven onder meten & tekenen.

Knippen & naaien

Als het patroon helemaal op maat is getekend, kunnen het patroon, de binnen- en buitenstof worden geknipt. 

Buitenstof 

Als je de buitenzijde zonder stroken maakt, kun je deze knippen samen met de Vlieseline H640. Vervolgens haal je 1,5 cm naadwaarde van de Vlieseline H640 af en strijk je deze op de buitenstof.

Het patroon voor de buitenzijde van mijn tablethoes verdeel ik in drie stroken en teken zoals hiervoor aangegeven met een naadtoeslag aan van 1,5 cm daar waar de stroken kunstleer aan elkaar genaaid gaan worden. Ik gebruik voor de buitenzijde twee verschillende kleuren kunstleer: mosterd (binnenste strook) en cream (buitenste twee stroken). Ik knip deze stroken samen met de Vlieseline uit. Van de Vlieseline knip ik 1,5 cm naadwaarde af en strijk vervolgens de Vlieseline op de drie stroken.

Quilten 

Om de effen kunstleren stroken te voorzien van een leuk detail, ga ik de buitenste stroken kunstleer in de cream kleur quilten. Hiervoor teken ik met uitwisbare stift lijnen op deze stroken met een onderlinge afstand van 4 cm. Om meer informatie in te winnen over het naaien met kunstleer, raadpleeg ik mijn BERNINA naaimachine. Ik krijg als advies naaivoet #52C: zigzagvoet met glijzool. Waar ik normaal aan het stuntelen ben met de stroefheid van kunstleer, vlieg ik nu over het kunstleer met dit voetje. In een mum van tijd zijn alle naden doorgestikt. Dit voetje bespaart heel veel frustratie en tijd! Heerlijk dit! 

Paspelband & binnen- en buitenzijde 

Vervolgens kan de paspelband aan beide zijden van de binnenste strook kunstleer worden gestikt. De paspelband bevestig ik met wonderclips op de binnenste strook. Hierbij stik ik de paspelband met Ritsvoet #4 en heb ik de naaldstand helemaal naar links gezet. Als je dit hebt gedaan, kunnen alle stroken kunstleer aan elkaar worden genaaid. 

Image of Ritsvoet #4.

Ritsvoet #4

Door de het smalle voorstuk kan de ritsvoet #4 zeer dicht langs de tandjes van de ritssluiting naaien, waardoor de rits exact kan worden ingezet.

Meer informatie

De stof van de binnenzijde verstevig ik ook, maar hiervoor gebruik ik Vlieseline H180. Nu kunnen de binnen- en buitenzijde met de goede kanten op elkaar worden gelegd. Naai rondom de hele tablethoes, maar houd een opening onderaan om de hoes te kunnen keren. Kort de naadwaarde met name in bij de hoeken en de rondingen. Bij het keergat wordt de naadwaarde niet ingekort. 

Doorstikken van de hoes 

Als de tablethoes netjes is gekeerd, stik je deze net naast de rand vast. Ik heb getwijfeld of ik hiervoor ook voetje 52C zou gaan gebruiken vanwege de stroefheid van het kunstleer, omdat dit een secuur werkje is. Ik heb echter gekozen voor Blindzoomvoet #5. In eerste instantie was dit geen succes en het stikken met dit voetje ging helaas erg moeizaam. Gelukkig heeft mijn naaijuf Hilde mij hierover tijdens de naailes een hele goede naaitip gegeven. Zij gaf me ooit de tip om tape op het kunstleer te plakken zodat het voetje soepeler over het kunstleer kan glijden. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld schilderstape of washi tape gebruiken. Dit een werkbare oplossing, maar met de zigzagvoet met glijzool #52c heeft mijn voorkeur. Laten we zeggen dat deze oplossing als een goede tweede optie kan worden gebruikt.   

Image of Blindzoomvoet #5.

Blindzoomvoet #5

De blindzoomvoet #5 is geschikt voor het naaien van blinde zomen op alle materialen. Door het gebruik van deze voet zijn de plaatsen waar de naald in de stof steekt aan de voorkant nauwelijks zichtbaar.

Meer informatie

Laatste stappen 

Door de tablethoes vlak langs de rand door te stikken, wordt ook meteen het keergat gesloten. Vervolgens kun je de tassenband op de klep bevestigen. Zorg dat je 8 tot 10 cm van de tassenband omslaat naar achterzijde van de klep. Je kunt kiezen om het uiteinde van de tassenband met 1 cm in te slaan alvorens deze vast te naaien aan de klep. Ik heb het uiteinde van de tassenband afgewerkt met een riemklem. Vergeet niet om de karabijnhaak aan de tassenband te schuiven voordat je deze vast stikt. Aan de andere zijde van de tassenband wordt een D-ring bevestigd.  Je kunt voor het stikken van de tassenband kiezen voor Terugtransportvoet #1C , maar omdat ik dicht langs de karabijnhaak en D-ring wil gaan stikken, gebruik ik ritsvoet #4.  

Image of Terugtransportvoet #1C.

Terugtransportvoet #1C

De terugtransportvoet #1C heeft uitsparingen voor en achter het steekgat en is daardoor bijzonder geschikt voor steken die vooruit- en achteruit genaaid worden.

Meer informatie

Als de tassenband is bevestigd, hoef je alleen nog maar de zijnaden van de tablethoes te dicht te maken. Probeer tijdens het stikken om precies in de reeds doorgestikte lijnen te naaien. Tadaaa! Je DIY tablethoes is klaar voor gebruik!

Resultaat DIY tablethoes   

Hopelijk heb ik je enthousiast gemaakt om ook aan de slag te gaan met een eigen design voor een tablethoes. Laat het me weten in een commentaar hieronder of stuur een fotootje via Instagram. Je kunt me vinden onder @by_linda_made. Mocht je zelf nog leuke tips en tricks hebben, dan zijn deze uiteraard altijd van harte welkom.

Ik heb genoten van mijn eerste ervaring op mijn nieuwe B 480. Wat een power heeft deze machine! Zonder enig probleem naait de machine door meerdere lage kunstleer. Voor het eerst kon ik me echt helemaal concentreren op het naaien! Hierbij is naaivoet #52Cmet een glijzool echt een aanrader voor het naaien met kunstleer.   

Happy sewing en tot de volgende keer! 

Groetjes, 

Linda 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: bijpassend garen, D-ringen, karabijnhaak, kunstleer, Mini-strijkijzer, naaigaren, naaimachine, paspelband, patroonpapier, restjes stof, rolmes en snijmat, schaar, tassenband, vlieseline, Wonderclips
Benodigde producten:
Terugtransportvoet #1C
Terugtransportvoet #1C
BERNINA 480
BERNINA 480
Ritsvoet #4
Ritsvoet #4
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5
Zigzagvoet met glijzool #52
Zigzagvoet met glijzool #52

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam