Creatieve berichten over naaien

Blouse met ruffles – getest en uitgewerkt

Nu de temperatuur buiten weer een klein beetje aan het stijgen is, de zon zich af en toe laat zien en de voorjaarsbloemen overal volop in bloei staan, heb ik de eerder ingeplande winterse naaiprojecten “on hold” gezet. Deze heb ik ingeruild voor de meer zomerse projecten. In mijn tweede blogpost ga ik aan de slag met een patroon voor een zomerse blouse. Hiervoor ga ik het patroon Maribell gebruiken van de Duitse ontwerpster Carolin van Fadenkäfer. De Maribell blouse is een eenvoudig patroon waarbij de ruffles de blouse net wat extra’s geven!

Algemene informatie blouse met ruffles

Op mijn sew-to-do-list van afgelopen zomer stond nog een top of blouse in de top 3. Ik was hier echter niet meer aan toegekomen. Dus toen ik de oproep van Carolin op Instagram zag voor testers van het patroon van genaamd Maribell blouse, heb ik me ook meteen aangemeld.

Gelukkig werd ik uit de grote hoeveelheid aanmeldingen uitgekozen om de Maribell blouse te testen. De Maribell is echt een perfect project om de mogelijkheden van mijn BERNINA 480 verder te verkennen! Het patroon is namelijk redelijk eenvoudig en wordt ondersteund met een gedetailleerde werkbeschrijving en foto’s. Daarnaast maakt Fadenkäfer van ieder patroon een YouTube video instructie. Hierdoor is dit patroon “beginners-friendly” en goed toegankelijk voor iedere sewista!    

Benodigdheden

 • Patroon Maribell blouse
 • Naaimachine
 • Lockmachine (optioneel)
 • Plakband 
 • Garen
 • Schaar
 • Spelden
 • Vlieseline
 • Strijkplank
 • Strijkijzer
 • Elastiek (3 cm breed)
 • Stof

In de werkbeschrijving van de Maribell kun je ook een overzicht van de benodigdheden terugvinden. Ik ga deze blouse uiteraard weer maken met mijn BERNINA 480.  

Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

Aan de slag

Materialen voor de blouse met ruffles 

Het bij elkaar zoeken van een stof, kleur garen en materialen voor een nieuw naaiproject vind ik echt superleuk om te doen. Ik maak er een sport van om zo veel mogelijk materialen te gebruiken die ik al in huis heb. Zoals ik eerder ook in de rubriek “In de Kijker” heb verteld, heb ik de beschikking over een enorme garenvoorraad. Hierdoor hoef ik meestal dus meestal niet voor op pad.

Nadat ik alle materialen bij elkaar heb verzameld, leg ik ze bij elkaar en maak ik hiervan een foto. Na een paar dagen bekijk ik deze foto nog eens om te kijken of ik de combinatie van materialen en stof(fen) nog steeds zo mooi vind als bij het maken van de foto. Daarna beslis ik of ik deze combinatie ga gebruiken voor mijn project.

 

Voor de Maribell blouse wordt in de werkbeschrijving een geweven stof, viscose, voile, tencel, mousseline of een andere vloeiende stof geadviseerd. Ik ben hier een beetje eigenwijs en ga een wat stevigere stof gebruiken met de volgende samenstelling: 83% PE, 32% VI en 5% EA. Dit stoffenpareltje is nog afkomstig uit de wintercollectie van A La Ville

Maatbepaling

Het bepalen van de maat is voor mij wel het lastigste onderdeel van het zelf kleding maken. Reden is dat ik door mijn borstomvang (BO) en heupomvang (HO) meestal tussen meerdere maten val. Hierdoor was ik in het verleden vaak geneigd om een of twee maten groter te nemen dan werd geadviseerd in een naaimagazine of patroon. Dit resulteerde regelmatig in een grote teleurstelling omdat het eindresultaat (soms totaal) verkeerd viel. Gelukkig zie je tegenwoordig steeds meer dat een patroonontwerper of naaimagazine naast een maattabel de afmetingen van het (afgewerkte) patroon opneemt in een werkbeschrijving. Dit laatste geeft veel meer inzicht hoe een patroon valt. 

In de werkbeschrijving van de Maribell is uitsluitend een maattabel terug te vinden. Hierin is de borst-, taille- en heupopvang voor de maten 31 tot en met 58 opgenomen. Ik val met een BO van 119 cm en een HO van 134 cm ook bij dit patroon weer tussen verschillende maten. Als lid van het testteam heb ik gelukkig met de ontwerpster kunnen overleggen over de maatvoering en welke maat (of maten) het meest passend zou zijn voor mij. Carolin adviseerde voor mijn borstomvang maat 50 en voor de heupomvang maat 52 uit te werken. Ik heb deze twee maten samengevoegd door van bovenaan tot aan de taillehoogte de lijnen op het patroon van maat 50 te volgen. Vervolgens ben ik met een vloeiende lijn geswitcht naar de patroonlijnen van maat 52.   

 

PDF-patroon

De naaipatronen van Fadenkäfer zijn online beschikbaar in een papieren en een PDF-versie in het Duits, Engels en Frans. Tijdens de testfase van de Maribell is aan alle testers een PDF-patroon uitgereikt. Hiernaast zijn haar patronen ook beschikbaar in een AO-formaat. Een PDF-patroon wordt dan op een grootformaat papier geprint waardoor je alleen nog jouw maat hoeft uit te knippen. De beste tijd- en papierbesparende uitvinding ever! 

Ik ga het PDF-patroon van de Maribell blouse zelf printen. Voordat ik echter het volledige patroon ga printen, print ik de eerste pagina van het PDF-patroon. Op deze pagina van een PDF-patroon is namelijk meestal een testvlak opgenomen waarmee je kunt testen of dat je printinstellingen juist zijn. Als de afmetingen van het testvlak op je de geprinte pagina overeenkomen met de daarvoor aangegeven afmetingen, kun je de rest van het patroon printen. Tip van deze sewista: vergeet niet om de printer in te stellen op enkelzijdig printen.De A4 vellen kun je vervolgens aan elkaar plakken en de patroondelen uitknippen op jouw maat. Dit patroon heeft verschillende halslijn- en mouwopties, dus houdt hiermee rekening! Ik heb gekozen voor een ronde halslijn met lange mouwen. 

Vervolgens kunnen de patroondelen op de stof worden gespeld en geknipt. De stof van A La Ville is aan beide zijden prachtig waardoor de zelfkant en de goede kant lastig van elkaar te onderscheiden zijn. Om te voorkomen dat ik verkeerde zijden aan elkaar naai, plak ik op de zelfkant van ieder patroondeel een plakbandje en schrijf hierop ook meteen de nummers van de patroondelen. Vergeet de plakbandjes niet te verwijderen als je de patroondelen aan elkaar hebt gestikt.

In elkaar naaien van de blouse met ruffles 

Werkbeschrijving 

Zoals eerder aangegeven heeft de Maribell een duidelijke stap voor stap werkbeschrijving. Mocht je met de werkbeschrijving niet helemaal uitkomen, dan kun je altijd nog op het YouTube kanaal van Fadenkäfer kijken of er een video tutorial beschikbaar is.

Ik probeer altijd de volgorde uit de betreffende werkbeschrijving zoveel mogelijk te volgen. Als eerste worden de schoudernaden gesloten van de binnenste delen van het voor- en achterpand. 

Ruffles naaien met rolzoomvoet 

Daarna worden de ruffles omgezoomd en aan de binnenste delen van het voor- en achterpand genaaid. In de werkbeschrijving worden de ruffles afgewerkt met een rolzoom. Dit is een snelle manier om de randen af te werken. Ik vind het persoonlijk mooier om de rand van ruffles af te werken met een dun zoompje. Aangezien het omzomen een behoorlijk tijdrovend kwarweitje kan zijn, ga ik testen of dat dit sneller en beter kan met een BERNINA zoomvoet. Ik gebruik voor deze test de Zoomvoet voor zigzagsteek 3 mm #63, waarmee je een zoom kunt naaien met een breedte van 3 mm. 

Image of Zoomvoet voor zigzagsteek 3 mm #63.

Zoomvoet voor zigzagsteek 3 mm #63

De zoomvoet voor zigzagsteek #63 is ideaal voor het naaien van dubbel omgeslagen zomen op fijne stoffen.

Meer informatie

Aangezien ik nog niet eerder met dit naaivoetje heb genaaid, ga ik op een paar proeflapjes het voetje uitproberen. Bovendien ga ik op Google zoeken naar tips & trics over dit voetje. Als je op Google de zoekterm “zoomvoet BERNINA” intypt, word je al snel doorverwezen naar een hele duidelijke YouTube tutorial op de website van BERNINA zelf. Deze tutorial is echt een aanrader! In de tutorial wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je de verschillende rolzoomvoeten van BERNINA kunt gebruiken inclusief de instellingen voor de naaimachine. 

De volgende uitdaging is je stof goed in het rolzoomvoet te krijgen. Dit lijkt erg moeilijk, maar als je dit een paar keer hebt geoefend, valt het eigenlijk allemaal best wel mee! Na diverse oefenrondjes heb ik uiteindelijk gekozen voor de volgende methode: 

 • Installeer rolzoomvoet #63 op de naaimachine;
 • Leg de rand (voetbreed) van de zelfkant naar boven onder de rolzoom en naai een aantal steken;
 • Zet de rolzoomvoet omhoog en trek het naaiwerk naar achteren en zorg ervoor dat je voldoende garen meegeeft;
 • Houd met je linkerhand de 4 draden en met de rechterhand de stofrand vast en trek deze zo in de gleuf van de rolzoomvoet
 • Zet de naaivoet omlaag en naai verder.

Als je voldoende hebt geoefend, kun je aan de slag met het omzomen van de ruffles van de blouse. Ik ben harstikke tevreden over het resultaat. Met een rolzoomvoet kun je echt tijd besparen en bovendien ziet de afwerking er fantastisch uit! Als je nog meer wilt weten over de rolzoomvoet van BERNINA, lees dan ook eens de eerder geschreven blogs door Diana of  MoniqueAls je de ruffles hebt bevestigd aan de binnenste delen van het voor-en achterpand, kun je doorgaan naar de volgende stap. Nu worden de buitenste delen van het voor- en achterpand op de ruffles genaaid. Vervolgens strijk je de naden van het voor- en achterpand naar het midden en stik je alle lagen door. Dit laatste gaat supergoed met een Blindzoomvoet #5. Na deze laatste stap, is het lastigste deel van de Maribell blouse klaar. 

Image of Blindzoomvoet #5.

Blindzoomvoet #5

De blindzoomvoet #5 is geschikt voor het naaien van blinde zomen op alle materialen. Door het gebruik van deze voet zijn de plaatsen waar de naald in de stof steekt aan de voorkant nauwelijks zichtbaar.

Meer informatie

Verdere afwerking Maribell blouse 

Voor de verdere afwerking van de blouse kun je de vervolgstappen in de werkbeschrijving volgen. Mocht je een onderdeel van het naaiproces niet duidelijk genoeg vinden, dan kun je altijd alles nog eens nakijken in de YouTube tutorial. 

Ik probeer voor ieder project altijd een passend label te vinden qua kleuren en qua tekst. Een passend label is een must have voor mij om een naaiproject echt af te kunnen ronden. In de loop van de jaren heb ik een grote hoeveelheid labels verzameld en deze groeit nog steeds. Waarschijnlijk heb ik nu al meer labels dan dat ik ooit kan gebruiken voor mijn naaiprojecten! De Maribell blouse krijgt een leuk label van Kylie and the Machine dat ik een poos geleden kocht op de website van Ansje.  

Eindresultaat 

Inclusief het printen, plakken van het patroon en het testen van de zoomvoet, is het mij gelukt de Maribell in twee avonden in elkaar te zetten. Ik ben heel tevreden over mijn Maribell. Om in de groene sfeer te blijven of tegenwoordig ook wel de ton sur ton look genoemd, heb ik van dezelfde stof van A La Ville een matching broek gemaakt. Wellicht herken je het patroon! Het is de Bay Pants van ontwerpster Isabel van Bel’Etoile. De Bay is echt een zalige broek om te maken en te dragen! Ik geloof dat ik er ondertussen al vier verschillende versies van heb gemaakt.  

Mocht je ook aan de slag willen gaan met het maken van je eigen Maribell blouse, dan moet je nog heel even wachten. De lancering van de Maribell blouse staat gepland op 5 april aanstaande. Speciaal voor de lezers van deze blog heeft Carolin van Fadenkäfer een kortingscode gecreëerd om kennis te maken met haar naaipatronen. Met de code fkepattern25 krijg je gedurende de periode 29 maart tot en met 4 april 2024 25% korting op alle e-books met uitzondering van de reeds afgeprijsde e-books. Dus grijp deze mooie kans! Laat je me horen hoe jouw ervaringen zijn met de patronen van Fadenkäfer?

Ik wens je alvast Fijne Paasdagen toe & happy sewing! 

Liefs, 

Linda 

@by_linda_made 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: Een dag of paar dagen
Benodigd materiaal: bijpassend garen, elastiek, naaimachine, plakband, schaar, spelden, Strijkplank en strijkbout, vlieseline
Benodigde producten:
Terugtransportvoet #1C
Terugtransportvoet #1C
BERNINA 480
BERNINA 480
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5
Zoomvoet voor zigzagsteek 3 mm #63
Zoomvoet voor zigzagsteek 3 mm #63

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam