Creatieve berichten over naaien

Aan de slag met rekbaar kunstleer

Keuze van de stof

Onlangs zag ik mijn collega binnenkomen op het werk in een short van kunstleer. Die stond haar geweldig en dit bracht me op het idee om zelf aan de slag te gaan en een short in kunstleer te maken. Op CFS in Parijs kocht ik een heel soepel, zacht maar ook rekbaar kunstleder. Ik vond het bij La Tissuthèque de Charlie. Ik kocht deze samen met een fijne, transparante mousseline lurex met een panterprint in een subtiele groen/blauwe glans. Zoals je wel al kan raden, ik was onmiddellijk verkocht. Wie mij kent weet dat ik van dierenprintjes hou. Zo werd op de beurs in Parijs, bij het zien van deze combi, het idee geboren om aan de slag te gaan met deze outfit. Ik wil  jullie in deze blog vooral meenemen tijdens het naaiproces van mijn short en zo enkele tips en tricks meegeven om aan de slag te gaan met rekbaar imitatieleder.

Keuze van patroon

Vorige zomer, de zomer van 2023, ging ik al eens aan de slag met het Dahliapatroon van Fibre Mood. Deze short zit geweldig, dus het patroon was voor mij snel gekozen. Voordat ik aan de slag ging met het knippen van de stof, paste ik nog eens de short die ik reeds gemaakt heb. Ik herinnerde mij dat de short erg wijd viel onderaan, dus dit is het moment om het aan te passen. Daarom versmalde ik  zowel aan de binnenbeennaad als aan de buitenkant. Ik nam hem zo een 2-tal cm in naar binnen. Aan de buitenbeennaad versmalde ik met een 4-tal cm. Hieronder zie je het patroon met de aanpassingen die ik deed. Op basis van de nieuwe afmetingen van de onderkant paste ik ook de breedte van de omslag aan. Eens het patroon helemaal werd overgenomen en geknipt uit de stof, was het tijd om aan de slag te gaan. 

 

Tips & tricks

Hieronder geef ik enkele tips en tricks mee die ik toepaste bij het naaien van het stretch kunstleer. 

  • Kunstleder is niet gemaakt om te spelden. Normaal gezien gebruik je dan wonderklemmetjes, maar helaas werkte het niet voor deze rekbare versie van imitatieleer die ik gebruikte. Dus haalde ik mijn fijnste kopspelden boven en testte op een proeflapje. Joepie, de fijne glaskopspeldjes, 0,40mm, van Prym, hielpen me om dit rekbaar imitatieleer toch netjes op elkaar te kunnen spelden, zonder gaatjes na te laten. Voor de gulp gebruikte ik wondertape om alle mooie op zijn plaats te houden tijdens het naaien.  

  • Als je de goeie kanten van de stof op elkaar legt, dan gaat het imitatieleer wel gemakkelijk verwerken, ook met een gewoon stikvoetje. Maar wanneer je delen wilt doorstikken op de goede kant, dan glijdt je gewone stikvoetje niet zo vlot over te stof heen. De stof blijft als het ware een beetje ‘plakken’ aan het voetje. Daarom ging ik voor het verwerken bij deze short de hele tijd aan de slag met de Boventransportvoet #50. Deze zorgt ervoor dat de bovenste stoflaag even vlot transporteert als de onderste stoflaag. Heb je geen boven-transportvoet dan is een stikvoetje met een teflonzool Zigzagvoet met glijzool #52 een goed alternatief.
Image of Zigzagvoet met glijzool #52.

Zigzagvoet met glijzool #52

De zigzagvoet met glijzool #52 glijdt dankzij de anti-hechtlaag moeiteloos over moeilijke materialen zoals leer, plastic of vinyl.

Meer informatie
Image of Boventransportvoet #50.

Boventransportvoet #50

De Boventransportvoet met 3 verwisselbare zolen en kantliniaal #50 is een essentieel hulpmiddel bij het naaien van moeilijke stoffen

Meer informatie

 

  • Ik paste de steeklengte aan. Bij het werken met kunstleer is het belangrijk om een grotere steeklengte te gebruiken zodat de kans op doorscheuren kleiner wordt. Ik koos ervoor om mijn machine BERNINA 540 in te stellen met een steeklengte van 3 bij het stikken van de naden. De topstitches stikte ik met een steeklengte 4. Deze zorgen voor een mooie, zichtbare afgewerkte steek. De stof liet zich het best verwerken met een universele naaimachinenaald van 75/11 voor stretchstoffen. 
Image of BERNINA 540.

BERNINA 540

De BERNINA 540 is de perfect machine voor gepassioneerde naai(st)ers! Ontdek deze prachtige machine nu zelf.

Meer informatie

Het in elkaar naaien van de short

Voor het in elkaar naaien van de Dahlia short volgde ik hoofdzakelijk de werkbeschrijving die je kan vinden op de website van Fibre Mood. Ik naaide deze Dahliashort al eens, maar tijdens het naaiproces ontdekte ik dat, door het gebruik van rekbaar kunstleer, de short niet viel zoals verwacht. 

Hieronder vertel ik meer over de specifieke zaken die ik aanpaste en de naaitechnieken die ik gebruikte. 

Topstitch plooien

De nepen vooraan vielen erg wijd. Het kunstleer is een eerder zware stof. Hierdoor vielen de plooien vanuit de taille naar beneden heel snel open. Tussendoor, toen ik een tussentijdse pasbeurt deed, was mijn gezin erg duidelijk. Deze short flatteerde mij niet. Met behulp van mijn fijne glasspelden, testte ik verschillende mogelijkheden uit, waaronder het vastzetten van de plooi. Met behulp van de Boventransportvoet #50 verliep het topstitchen van deze naad erg vlot. De stof werd zowel onderaan als bovenaan heel gelijkmatig getransporteerd. Deze topstitch of doorstiksteek kreeg hier niet alleen de functie van een siersteek, maar tijdens het doorstikken, hechtte ik de plooi onmiddellijk vast aan voorpand. 

Image of Boventransportvoet #50.

Boventransportvoet #50

De Boventransportvoet met 3 verwisselbare zolen en kantliniaal #50 is een essentieel hulpmiddel bij het naaien van moeilijke stoffen

Meer informatie

Het vastzetten van de plooi zorgde ervoor dat het kunstleer meer doorviel. Voordat ik de plooien doorstikte, stond de stof  ‘stijver’. De pasvorm werd steeds meer wat ik in mijn gedachten had. Doordat ik werkte met stretch imitatieleder, merkte ik dat de short losser zat rond mijn taille dan de bedoeling was. Daarom nam ik de middenachternaad 2cm in, in de taille. 

De Dahliashort wordt afgewerkt met een band onderaan de pijp van de short. Doordat ik de breedte van de pijp zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant aanpaste, moest ik ook de breedte van de banden aanpassen. Door de dikte van het kunstleder, volgde ik niet de werkwijze zoals beschreven in het stappenplan. Ik vouwde de band dubbel, i.p.v. in 3 keer om te vouwen. Ik doorstikte de band onderaan, zodat de band mooi strak viel. Ook hier was mijn Boventransportvoet #50 mijn hulpmiddel om zowel vlot de meerdere lagen leder te doorstikken.

Image of Boventransportvoet #50.

Boventransportvoet #50

De Boventransportvoet met 3 verwisselbare zolen en kantliniaal #50 is een essentieel hulpmiddel bij het naaien van moeilijke stoffen

Meer informatie

Tailleband aanpassen en afwerken 

De tailleband versmalde ik evenredig met het innemen van de achtermiddennaad. Ik voegde riemlussen toe, zodat ik in deze short een riem kan dragen.

Dit was het eerste project, sinds ik mijn BERNINA 540 gebruik, waarbij ik een knoopsgat toevoegde. Altijd spannend natuurlijk. Ik maakte gebruik van het knoopsgat voor stretchstoffen. Het stretchknoopsgat gebruikt een dubbele overlocksteek waardoor het knoopsgat rekbaar blijft en toch zijn vorm goed behoud. Knoopsgaten naai je steeds met de bijgeleverde  Knoopsgat-sledevoet #3A . Ik test steeds op een klein lapje van de stof waar het knoopsgat moet in komen. Ik zorg er steeds voor dat dit hetzelfde verstevigd is, als de band waarin het knoopsgat moet komen. Om de grootte van het knoopsgat in te stellen gebruikte ik de tool op de naaimachine waarbij je de knoop op het schermpje legt en zorgt dat hij past met de grootte op het schermpje. Dit is voor mij een nieuwe ervaring, waar ik heel blij mee ben. Minder testen en proberen om de juiste grootte van het knoopsgat te vinden. 

Image of Knoopsgat-sledevoet #3A.

Knoopsgat-sledevoet #3A

<article class="r-teaser-item r-product-teaser-item"> <div class="r-teaser-text ng-binding">Met de knoopsgat-sledevoet #3A bepaal je voor elke uitvoering met de sensor of met de hand de gewenste knoopsgatlengte voor precies even lange knoopsgaten.</div> </article>

Meer informatie
Image of BERNINA 540.

BERNINA 540

De BERNINA 540 is de perfect machine voor gepassioneerde naai(st)ers! Ontdek deze prachtige machine nu zelf.

Meer informatie

 

Ook voor het aanzetten van de knoop, gebruikte ik een voetje dat ik reeds gebruikte bij mijn vorige Bernina naaimachine. De Knoop-aanzetvoet #18 is echt een topper. Ik haat knopen aannaaien met de hand. Zo een projecten bleven vroeger steevast liggen. Met deze voet is het aanzetten van knopen in een mum van tijd gedaan. Ook hier zorgde ik opnieuw dat de instellingen op mijn machine juist werden gedaan. De steek om een knoop aan te naaien vind je onder het tabblad knoopsgaten. 

Image of Knoop-aanzetvoet #18.

Knoop-aanzetvoet #18

De knoop-aanzetvoet #18 is het perfecte hulpmiddel voor het eenvoudig aannaaien van knopen, drukknopen, ogen en decoraties.

Meer informatie

Afwerken met een persoonlijke touch

Een zelfgemaakt kledingstuk een persoonlijke touch geven, dat maakt het naaiproject helemaal af. Hoewel ik het ook vaak durf te vergeten, bij deze Dahliashort vergat ik het niet. Ik liet mijn dochter het label kiezen.  Hoewel ik deze short niet extreem hackte, koos ik toch voor dit label. Want ik paste enkele zaken aan die ik zelf noodzakelijk vond om deze short in kunstleer helemaal tot zijn recht te laten komen. 

En zeg nu zelf ‘Does my butt look cute in this?’ Ik voel me er alvast heel goed in en hij is helemaal geworden zoals ik in mijn gedachten had. 

Met deze leuke quote sluit ik graag deze blog af.  Zelf naaien betekent ook dat je jouw projecten zelf vorm kan geven en tijdens het naaiproces zaken kan aanpassen om tot het gewenste eindresultaat te komen. Ik ben alvast heel blij met hoe deze short geworden is. Hiervoor moest ik enkele aanpassingen doen, maar het eindresultaat mag er zijn. Deze short maakt mijn outfit compleet. Hij is helemaal geworden zoals ik in gedachten had. 

Ik hoop dat ik jullie kunnen inspireren heb en veel plezier met jullie volgend naaiproject. 

Liefst, 

ValerieMoestash 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: Een dag of paar dagen
Benodigd materiaal: Bernina 540, boventransportvoet, boventransportvoet #50, Knoopaanzetvoet 18, knoopsgatsledevoet 3A, kunstleer, labels
Benodigde producten:
Knoopsgat-sledevoet #3A
Knoopsgat-sledevoet #3A
BERNINA 540
BERNINA 540
Knoop-aanzetvoet #18
Knoop-aanzetvoet #18
Boventransportvoet #50
Boventransportvoet #50
Zigzagvoet met glijzool #52
Zigzagvoet met glijzool #52

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam