Creatieve berichten over naaien

Start to patchwork

Toen Carolien van Ateljee Caro me vroeg of ik interesse had om aan de slag te gaan met ‘start to patchwork’, dacht ik, patchwork dat is niks voor mij. Daar heb ik helemaal geen tijd voor en dat is iets wat mijn mama vroeger deed toen ik klein was. Want toen ik een jaar of 8 was naaide mijn mama voor mij en mijn zussen een patchworkdeken die we konden omvormen tot een kussen. Een beetje nostalgie dus.

Carolien heeft vaker leuke ideeën en ik sta altijd open om iets nieuws te leren. Dus ik liet me over de streep trekken en ging aan de slag. Voor mij de ideale gelegenheid om met mijn BERNINA 540 enkele nieuwe zaken te proberen.

Image of BERNINA 540.

BERNINA 540

De BERNINA 540 is de perfect machine voor gepassioneerde naai(st)ers! Ontdek deze prachtige machine nu zelf.

Meer informatie

Het moeilijkste aan het hele patchworkavontuur is keuzes maken. Iedere creatieveling heeft zeker restjes stoffen liggen waarvan je denkt, daar kan ik zeker nog iets mee doen. Maar helaas wordt het hoopje restjes heel snel groter en gebeurt het (bij mij toch) zelden dat ik de restjes opgebruik. Wel dit is het moment om met de stofresten aan de slag te gaan. Reserveer 2 avonden tijd in jouw agenda en ga aan de slag met de ‘Start to patchwork’ handleiding van Atelier Caro. De stofkeuze doe je best op voorhand, anders ben je 3 avonden bezig 😊, zeker als je zo een eeuwige twijfelaar bent, zoals mij.

Carolien leert ons in deze eerste Start-to-patchwork de Double Star Flower. Het sterpatroon is één van de meest populaire motieven bij patchwork. Patchwork is lang niet meer zo oudbollig als wordt gedacht. Tegenwoordig vind je heel wat mooie stoffen die prachtig te combineren zijn. Zo bekom je op het einde een patchwork creatie van 30 op 30cm.

Double Star Flower: stofjes knippen

Print de patroondeeltjes en teken ze over op de stof. Carolien geeft de tip mee om de patroondelen over te tekenen op hard karton, zo zijn de patroondeeltjes steviger en kan je ze hergebruiken. Ik koos ervoor om de patroondeeltjes mooi te centreren op de stof zodat ik met de streepjes kon spelen. In de patroondelen zit 0,5 cm naadwaarde reeds inbegrepen. 

In patchwork wordt over het algemeen gewerkt met stofjes in katoen. Omdat ik in mijn restjesmand, deze mooie combinatie vond, ging ik tegen het advies in en ging dus aan de slag met kunstleer en canvas. 

Vele stukjes vormen één geheel 

Ik heb niet de bedoeling om Carolien haar werkbeschrijving hier helemaal uit de doeken te doen, maar ik geef graag mee hoe ik aan de slag ging om mijn eerste patchwork creatie te maken. Omdat ik werkte met kunstleer en canvas, beide dikkere stoffen, gebruikte ik heel vaak mijn strijkijzer om de naden heel mooi plat te strijken. Ik maakte het dubbel star flower paneel volgens de verschillende stapjes.

 

   

Om telkens mooi op gelijke afstand te stikken, stelde ik de naaldpositie in op 5, dit wil zeggen dat je je naald helemaal naar rechts verplaatst. Ik laat mijn stofjes dan mooi langs mijn standaard naaivoetje, de Terugtransportvoet #1C, glijden en zo naai ik netjes op 0,5 cm. Een goeie tip die Carolien nog meegeeft i.v.m. het strijken van de naadtoeslagen is dat je ze altijd naar 1 kant strijkt. Wissel bij het strijken ook nu en dan af, zodat de dikte van de naden goed verdeeld wordt.

Image of Terugtransportvoet #1C.

Terugtransportvoet #1C

De terugtransportvoet #1C heeft uitsparingen voor en achter het steekgat en is daardoor bijzonder geschikt voor steken die vooruit- en achteruit genaaid worden.

Meer informatie

Carolien geeft bij de werkbeschrijving ook heel mooi gedetailleerde foto’s weer zodat je bijna niet kan missen tijdens het naaien. Stap voor stap helpt ze ons op weg om tot die mooie Dubbel Star Flower te komen. Eens je alle stukjes tot één geheel hebt genaaid, heb je een eerste paneel van 30 op 30 cm. Nu kan je zelf kiezen hoe je dit paneel verder verwerkt. 

Omdat ik er voor kies om een tasje te maken, liet ik de bovenste en de onderste blok achterwege. Hierdoor krijg ik een rechthoekig paneel van 30cm op 15cm. 

Patchworkpaneel quilten

Om dit paneel nu te gaan verwerken, geven we het wat meer volume. Dit doen we door het paneel te gaan quilten. Ik maakte gebruik van wattine, dacron fibrefill van 100g, omdat ik deze nog liggen had. Om te kunnen quilten heb je een volumevlies nodig. Die ga je dan vastnaaien aan je paneel die je wil gaan quilten. 

Omdat mijn paneel gemaakt werd uit canvas gecombineerd met kunstleer, hoef ik geen extreem dik volumevlies te gebruiken. Werk je met katoenenstofjes en wil je graag voldoende volume, dan gebruik je beter wat dikkere wattine. 

Om het paneel te quilten gebruik ik de breedte van het vierkantje A1. Dit komt overeen met de volledige breedte van de strook, waarin het vierkant A1 ligt, zowel horizontaal als verticaal. Deze afstand gebruik ik ook om mijn Rechter en linker naadgeleider op mijn machine te bevestigen. Ik bevestig deze randgeleider aan de linkerkant en met behulp van een schroef kan je deze eenvoudig in de opening van de naaivoet bevestigen. Deze randgeleider zorgt ervoor voor dat ik netjes en op gelijke afstand kan stikken.  

Image of Rechter en linker naadgeleider.

Rechter en linker naadgeleider

De rechter naadelgeleider helpt de stof te geleiden en zorgt dat deze gelijkmatig wordt afgesneden.

Meer informatie

Omdat we een zichtbaar stiksel zullen gaan naaien, stel ik mijn steeklengte in op 3,8. De wattine bevestigen we met enkele speldjes aan de onderkant van ons paneeltje, zo verschuift deze niet tijdens het naaien. Hoe je jouw topstitches stikt, kies je volledig zelf. Ik wou de lijnen van het paneel zoveel mogelijk volgen. Dus naast de verticale lijnen volgde ik ook de diagonale lijnen die overeen kwamen met de driehoekjes. Het is een klein paneel en veel extra lijnenspel heeft het niet nodig. 

Omdat ik straks een tasje wil gaan maken, heb ik ook een achterpaneel nodig. Een tasje vraagt geen 2 patchworkpanelen, omdat er altijd een zijde minder zichtbaar is en als achterkant gebruikt wordt. Dus ik koos ervoor om voor het achterpand het rosékleurige kunstleer te gebruiken die ik ook in het voorpaneel gebruikte. Het achterpand quilte ik ook, om het mooi te laten aansluiten bij de voorkant van het tasje. Hier koos ik voor zowel horizontale als verticale lijnen, opnieuw met dezelfde breedte. Dus ik liet mijn randgeleider op dezelfde afstand staan, zoals ik gebruikte voor het voorpand. 

Het perfecte ritstasje

Nu we onze panelen samengesteld en gequilt hebben, kunnen we aan de slag om ze om te vormen tot een ritstasje. Op de site van Ateljee Caro vind je  een gratis tutorial terug om het perfecte rits tasje te naaien. Met behulp van deze handleiding ging ik aan de slag. 

Zorg voor 2 paneeltjes in dezelfde grote in je voeringstof, een rits van 30cm en 2 ritstabjes die je zelf knipt. Ik koos ervoor om mijn voeringstof niet meer te verstevigen omdat mijn buitenpanelen reeds erg dik zijn. 

Om het ritstasje te naaien verlaagde ik mijn persvoetdruk, omdat mijn tasje toch wel enige dikte krijgt. Je verlaagt de druk van je naaivoet door de naaivoetdruk op je machine naar rechts te draaien.

Om de rits in het tasje te naaien maak ik gebruik van mijn Ritsvoet #4 .Dan kan je netjes naast je rits stikken, zowel bij het vastnaaien van de rits, als voor het topstitchen van de rits.  Het  spelden  van de rits  lukt  moeilijk  door het  kunstleer  en  wattine,  dus  gebruik  ik  wondertape  om  de  rits  op  zijn  plaats  te houden.  

Image of Ritsvoet #4.

Ritsvoet #4

Door de het smalle voorstuk kan de ritsvoet #4 zeer dicht langs de tandjes van de ritssluiting naaien, waardoor de rits exact kan worden ingezet.

Meer informatie

Het ritstasje naai ik helemaal volgens de tutorial van het ritstasje die Carolien geeft op haar websites. Aan de tutorial heb ik niks toe te voegen. Je krijgt er een heel mooi stappenplan met foto’s die heel duidelijk omschrijft hoe je aan de slag moet gaan. 

De lapjes aan elkaar naaien ging verbazend vlot en het tasje kreeg heel snel vorm. Het grootste werk is bijna het uitknippen van de stukjes. Ik vond het heel ontspannend om te doen en de restjes krijgen vanaf nu dus zeker een bestemming. Benieuwd naar het volgende patchworkpatroon die Carolien voor ons in petto heeft? Ik ben alvast helemaal getriggerd om nog meer te maken. Jullie ook?  

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: kunstleer, naaimachine, Resten stof, restjes stof, rits, tussenvulling, Wattine
Benodigde producten:
Terugtransportvoet #1C
Terugtransportvoet #1C
BERNINA 540
BERNINA 540
Ritsvoet #4
Ritsvoet #4
Rechter en linker naadgeleider
Rechter en linker naadgeleider

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam