Creatieve berichten over naaien

Dé vakantietip: plan een naaidag met je kids

Een leuke vakantietip

Een naaidagje inplannen met je kids en zo wat qualitytime krijgen?  Momenteel is het in België paasvakantie en in Nederland is het binnenkort meivakantie.  Ik help je graag op weg. 

Vind je het niet altijd gemakkelijk om een leuke invulling aan de vakantie te geven? Samen creatief aan de slag met je zoon of dochter, de perfecte invulling van de vakantie, zeker bij slecht weer. Of misschien zie je het eerder als wat qualitytime met je zoon of dochter? Hoe dan ook, een ‘naais’momentje met jullie 2, dat kan toch niet anders dan leuk worden? 

Wist je dat een naaidagje met je kind niet alleen ten goede komt aan jullie relatie? Naaien helpt kinderen om hun fijne motoriek verder ontwikkelen, want het werken met naald en draad vraagt heel wat fijn motorische vaardigheden. Maar ook hun creativiteit wordt aangewakkerd omdat ze zelf een creatie mogen maken met een zelf gekozen stofje, patroontje,….  Daarnaast helpt het doorlopen van de verschillende stapjes ook om hun probleemoplossend vermogen verder te ontwikkelen en krijgen ze inzicht in het maakproces. Maar dat is nog niet alles. Verder kan naaien ook hun zelfvertrouwen en trots verhogen. Als ze een project afmaken, kan dit een gevoel van voldoening geven en hun vertrouwen boosten. Bovendien kan het ook hun persoonlijke stijl versterken door te leren hoe ze hun eigen kleding of accessoires kunnen maken.

Hoe begin je nu aan zo een naaidag met de zoon of dochter?

Je kiest zelf of je de hele dag lang samen aan de slag gaat of  je splitst jullie naaimomentjes over verschillende dagen. Bereid je kind voor op je plannen, geef hem/haar inspraak en vooral dwing je zoon of dochter niet, zodat er een luchtige sfeer blijft. Door de juiste naaimachine te kiezen en eenvoudige projecten te kiezen om mee te beginnen, kunt u uw kinderen op weg helpen om deze waardevolle vaardigheid te leren. Probeer het vandaag nog en laat uw kinderen de vreugde ontdekken van het naaien. 

Enkele tips om om mee te nemen als je je kinderen graag wil leren naaien

  • Zorg voor een stapsgewijze opbouw en deel de taakjes op in kleine stappen. Iets leren naaien vraagt ook veel voorbereiding. Dit kan heel overweldigend zijn, maar wanneer jullie de taken opsplitsen in kleinere, haalbare stapjes die je samen doorloopt, dan zal dit minder ‘erg’ lijken.

  • Is het de eerste keer dat je zoon of dochter kennis maakt met de naaimachine, dan is het belangrijk dat je samen met hen de verschillende stapjes in het naaiproces, het instellen van de naaimachine,… doorloopt. Toon hen hoe je de machine moet inrijgen, de spoel vullen en correct plaatsen,…  Daarna laat je ze naar hartenlust oefenen. Laat hen verschillende steken uitproberen, laat hen specifieke lijnen op een stofje volgen,…. Een goeie tip om kinderen (maar ook volwassenen) recht te leren stikken, is gebruik maken van washitape en deze kleven als lijn die gevolgd moet worden bv. op 1cm afstand van de naald. Want niet alle machines stikken op 1cm als je de persvoet volgt.  Je kan kinderen eerst leren lijnen volgen met de naaimachine, aan de hand van sewing-oefenblaadjes. Ik vond er enkele op de website van Skip to my lou.

 

  • Leer je kind van bij de start dat het belangrijk is om goed te hechten. Zowel bij het begin als op het einde van de ‘genaaide’ lijn. Leer hen ook om onmiddellijk de draadjes te knippen. Zo voorkom je een warboel aan draadjes wanneer je verder in je naaiproject komt. Laat je zoon/dochter tussendoor ook zijn naaiproject strijken. Dit zorgt voor een mooiere afwerkingsgraad en ‘jonggeleerd is oud gedaan’ toch?!
  • Een laatste belangrijke tip wanneer je met kinderen aan de slag gaat. Geef hen heel veel positieve bevestiging en moedig hen aan. Dit zal hun zelfvertrouwen verhogen. Wanneer ze een foutje maken, toon hen dat dit geen enkel probleem is. Ga samen met hen lostornen, want zo weten ze dat dit geen probleem is. Het hoort er nu eenmaal bij en dat mogen ze gerust weten.

Let’s start! Klaar voor je naaidag? 

Stap 1:

Laat je zoon/ dochter een patroon kiezen die ze leuk vinden. Zorg voor een beperkte keuze en als je kind nog niet veel naai-ervaring heeft, kies je patronen uit die eenvoudig te maken zijn. Kinderen hebben graag snel resultaat, speel hier op in.  Je vindt op het internet heel veel goeie patronen, waarmee kinderen gratis aan de slag kunnen. Kies voor een pyjamabroek, een kussensloop, een tote-bag, een boekenhoes,… Op de website van Fibre Mood vind je ook een leuk overzicht van patroontjes waar je samen met je kind mee aan de slag kan gaan. Ik ging samen met Anou op zoek naar een bloesje die ze leuk vindt. We maakten een deal: Anou naait haar ‘proefbloesje’ voor haar lentefeest-outfit. Dus de motivatie om iets leuk te vinden die was er zeker al.

Stap 2: 

Je kan je kind zelf het patroon laten overnemen, maar dit vraagt veel geduld en vooral nauwkeurigheid. Soms loopt het hier al fout, daarom is het aangeraden om hier heel ondersteunend te gaan helpen. Ofwel laat je het patroon reeds printen, zodat enkel de correcte maat dient uitgeknipt te worden, ofwel toon je hoe het patroon overgetekend wordt door het samen te doen. Wijs tijdens het voorbereiden van het patroon ook op de merktekens die op het patroon staan. Ik kies er vaak voor, indien de mogelijkheid er is, om patronen op A0 te printen. Dit doe ik vooral om meer naaitijd over te houden, dus echt een persoonlijke keuze, want een patroon overnemen uit een magazine kan best ontspannend zijn. Anou knipte het patroon op voorhand uit, dit zorgde voor meer naaitijd toen we samen aan de slag gingen.

Stap 3: 

Nadat het patroon klaar ligt in de juiste maat, is het tijd om stof te knippen. Laat je zoon of dochter op voorhand een stof kiezen waarmee hij/zij aan de slag wil gaan. Geef hen hier inspraak in, want dat zorgt voor extra motivatie en hiermee krijgen ze ook de kans om hun eigen stijl vorm te geven. Stof knippen is niet eenvoudig. Kan je de knipkunsten van je kindje niet voldoende inschatten, laat hen dan op wat kleine lapjes oefenen. Zo kan je ook extra tips geven wanneer ze straks zelfstandig in de definitieve stof gaan knippen. Heb je een patroon waarbij nog naadwaarde getekend moet worden, laat je zoon/dochter dan zien hoe ze aan de slag kunnen gaan om met een zoomlatje de correcte naadwaarde bij te tekenen. Gaan daarna beide aan de slag en werk naar elkaar toe, dit zorgt voor een leuke spanning. Wie weet maken jullie er wel een wedstrijdje van. Anou had geluk, de naadwaarde zat reeds inbegrepen in het patroon. Hierdoor kon ze netjes langs de patroonrand knippen. Ze nam hiervoor haar tijd en ging heel nauwkeurig aan de slag.

 Stap 4: 

Hoera! Jullie doorliepen alle voorbereidingstapjes en zijn klaar om samen aan de slag te gaan. 

Stap 5: 

Volg nu de werkbeschrijving zodat je jullie naaiprojectje stap voor stap kan vorm geven. Afhankelijk van het naaiproject waarmee jullie aan de slag gaan, zul je moeten inschatten waar je hulp kan bieden. Kan je kind al zelfstandig lezen, laat hem/haar de stapjes dan zelf lezen en misschien ook nadenken wat er precies bedoeld wordt. Zo vergroot je het inzicht in het naaiproces en begrijpen ze ook beter waarom ze bepaalde stapjes moeten doorlopen. Op termijn zorgt dit ervoor dat ze steeds zelfstandiger aan de slag zullen gaan.

Anou kreeg in het begin van dit jaar mijn ‘oude’ naaimachine, een #bernina 330. Dit is het basismodel van Bernina, waar ik jaren geleden mijn eerste naaiprojecten leerde mee naaien en die ik, na 10 jaar dienst, met plezier doorschoof naar mijn dochter.  Deze kan je vergelijken met de BERNINA 335 . Een heel veilige machine, met een goeie basis om niet alleen volwassenen maar ook kinderen de passie van het naaien te leren ontdekken. Sinds Anou ‘haar eigen naaimachine’ kreeg, is ze nog gemotiveerder om aan de slag te gaan.

Image of BERNINA 335.

BERNINA 335

Ben je op zoek naar een goed gewaardeerde naaimachine om aan de slag te gaan? Dan is de BERNINA 335 perfect voor je. Een naaimachine met innovatieve functies, eenvoudig te bedienen.

Meer informatie

Stap 6:

Neem op tijd een pauze! Verwen je kindje met een lekker dessertje en laat hem tussendoor ook eens rondspringen, zodat de energie op tijd uit het lijfje kan. Naaien vraagt veel concentratie en ik merk vaak na een naaikamp dat kinderen op het einde van de dag erg moe zijn. Als het mogelijk is, afhankelijk van je naaiproject, laat je zoon/dochter  tussendoor ook eens passen, dansen, showen (onze dochter kan er alles van 🙂 ), dit vergroot de zin om verder te doen en het project af te werken.

Anou had op het einde nood aan rust, hierdoor mistte ze de motivatie om haar bloesje af te werken op ons naaidagje. Ik vond het zelf wel jammer, maar ik pushte haar niet. De avond nadien kwamen we tot een compromis om haar bloesje af te werken. Zij spelde de zoom van de onderkant en de mouwen en ik ging aan de slag met mijn BERNINA 540 en zorgde voor een extra touch. Ik liet haar een leuke afwerkingssteek kiezen door haar tussen de verschillende motieven op mijn machine te laten scrollen.

Image of BERNINA 540.

BERNINA 540

De BERNINA 540 is de perfect machine voor gepassioneerde naai(st)ers! Ontdek deze prachtige machine nu zelf.

Meer informatie

Stap 7: 

Maakt je kind een fout, wees dan niet boos.

Toon dat dit normaal is en ga samen nadenken hoe het opgelost kan worden.

Leer hen een lostornhaakje gebruiken, zodat foutjes niet verdoezeld moeten worden, maar op tijd aangepakt kunnen worden.

Stap 8:

Wanneer alle stapjes doorlopen werden, is jullie naaiproject af. Laat je zoon/ dochter schitteren in zijn of haar nieuwe creatie. Ga naar buiten, neem verse zuurstof op en laat ze stralen van zelfvertrouwen, want ze mogen terecht trots zijn op hun mooi traject die ze samen met jou doorlopen hebben.

Wie weet hebben ze zelfs zin om een nieuw naaimomentje in te plannen en kunnen jullie binnenkort samen opnieuw aan de slag.      

TADAAAAAA! SHOWEN MAAR! 


Anou vond het superfijn om te mogen tonen hoe wij samen aan de slag gaan. Ze naait al een hele tijd mee tijdens de kindernaailessen en kampjes die ik geef in mijn eigen atelier Moestash. Maar wat ik door de jaren heen heb gemerkt, is dat ze het enkel doet als ze er zelf zin in heeft. Haar verplichten werkt averechts. Dus de beste tip die ik jullie kan meegeven, hoe meer je je kinderen betrekt in het naaiproces, hoe gemotiveerder ze zijn om zelf aan de slag te gaan.  Verwacht geen wonderen van kinderen en creëer kansen zodat jullie samen gezellig aan de slag kunnen gaan.  Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren om je kinderen mee te betrekken in het naaigebeuren en ik hoor graag jullie ervaringen. Deel deze gerust met mij onderaan deze blog of via de sociale media.  

Heb je zin gekregen om samen aan de slag te gaan maar zie je dit niet alleen zitten? Op vraag organiseer ik ook moeder-kind/ grootouder-kind/ … workshops, waarbij ik jullie samen de kneepjes van het vak leer. Anou is dat meestal ook van de partij aan helpt de kids mee op weg. Interesse? neem een kijkje op mijn website www.moestash.be of neem contact op met mij. 

 

HAVE FUN

LET’S SEW TOGHETER

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: Een dag of paar dagen
Benodigd materiaal: allerlei stofjes, Bernina 330, Bernina 335, Bernina 540, BERNINA naaimachine, bijpassend naaigaren, garen, naaipatroon, patroon, zoommaatje
Benodigde producten:
BERNINA 335
BERNINA 335
BERNINA 540
BERNINA 540

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam