Creatieve berichten over naaien

Meet me and my new BERNINA 540

Wie ben ik? 

Ik ben Valerie, op sociale media meer bekend als ValerieMoestash. 15 jaar geleden trouwde ik met mijn steun en toeverlaat en de papa van onze 2 tieners, Sem (2009) en Anou (2012). Ik begon ongeveer 10 jaar geleden (in 2013) te naaien nadat een vriendin me zei dat dit helemaal iets voor mij zou zijn. Vanuit mijn passie voor het lesgeven en anderen iets bijleren, ontstond 5 jaar geleden mijn eigen creatieve onderneming. Daar dompel ik zowel volwassenen als kinderen onder in de naaiwereld. Tijdens kampen, naailessen en workshops is er de kans om hen stap voor stap de basisvaardigheden aan te leren zodat ze hun eigen creaties kunnen vorm te geven. En dat gaat nu ook gebeuren met mijn nieuwe BERNINA 540!

Al meer dan 10 jaar naai ik met mijn BERNINA 330. Deze is momenteel niet meer verkrijgbaar en werd vervangen door de BERNINA 335.  Toen ik de kans kreeg om voor BERNINA aan de slag te gaan met een BERNINA 540, zei ik uiteraard geen nee. 

Image of BERNINA 540.

BERNINA 540

De BERNINA 540 is de perfect machine voor gepassioneerde naai(st)ers! Ontdek deze prachtige machine nu zelf.

Meer informatie
Image of BERNINA 335.

BERNINA 335

Ben je op zoek naar een goed gewaardeerde naaimachine om aan de slag te gaan? Dan is de BERNINA 335 perfect voor je. Een naaimachine met innovatieve functies, eenvoudig te bedienen.

Meer informatie

Mijn B 330 was fantastisch om 10 jaar geleden mee te starten. Door de jaren heen werd naaien niet alleen een hobby, maar een echte passie. De projecten werden steeds uitdagender waardoor ik op de limieten stootte van mijn naaimachine en nood had aan andere opties.

In september hielp ik mee op de 50+ beurs in Utrecht. Daar waren BERNINA en Knipmode samen op een beursstand en kon je een workshop volgen om een eenvoudige totebag te naaien. Een heerlijke dag, waar de B 540 machine mijn aandacht trok. Ik zag de machine prachtige borduurcreaties maken tijdens een demo. Mijn nieuwsgierigheid werd uiteraard geprikkeld.  Daar ontdekte ik  ook de verschillende opties bij uitgebreidere machines en deze leken me wel handig om zelf mee aan de slag te gaan.  

Mijn nieuwe naaimachine gebruik ik nog wel eventjes met mijn handleiding dichtbij de hand. Zo leer ik stap voor stap alle mogelijk opties te ontdekken.

Unboxing

Toen ik mijn machine in ontvangst mocht nemen, ging ik hem heel zorgvuldig unboxen en alles een plaatsje geven. Je kan het filmpje van mijn unboxing hier bekijken. Na een grondig uitleg bij BERNINA in Breda, ging ik thuis zelfstandig op ontdekkingstocht. Het voelt als een prachtig kerstcadeau die me de komende jaren heel veel naaiplezier zal opleveren en waarbij ik mijn creativiteit nog meer zal kunnen ontplooien.

Hoe fantastisch is het als mijn nieuwe sewingbuddy me telkens persoonlijk verwelkomt wanneer ik er mee aan de slag wil gaan. De zeer praktische handleiding ligt momenteel standaard naast mij wanneer ik aan het naaien ga, zo leer ik mijn nieuwe machine het beste ontdekken en kennen.

Mijn persoonlijke verwelkoming op het scherm: Welkom ValerieMoestash

Vergelijking B 540 versus B 330

Wanneer ik beide machines ga vergelijken dan merk ik dat de vormgeving in dezelfde lijn ligt. Bij het eerste gebruik merkte ik op dat deze nieuwe machine nog rustiger loopt en  heel erg ‘smooth’ naait.  Het grootste verschil in de vormgeving is het grote beeldscherm, een kleurentouchscreen, dat heel wat info weergeeft. Op het grote touchscreen kan je steeds alle instellingen bekijken, instellen met de draaiknoppen en zelfs info vinden wanneer je twijfelt over bepaalde instellingen, materialen of benodigdheden. Met de beeldschermpen kan je alle instellingen correct ingegeven op je scherm. Je vinger gebruiken kan uiteraard ook, maar het pennetje maakt het zoveel handiger en fijner. 

De naaimachine BERNINA 540 bevat een #accessoirebox, waar je spoeltjes, extra naaivoeten, naalden en kleine accessoires in kwijt kan. Het handige aan deze extra box is dat je deze op de achterkant van je machine kan klikken, met behulp van de magneetjes, om hem bv. mee te nemen op naaidate. 

Een handige accessoirebox waarin je al je voetjes, spoeltjes en kleine extra's netjes kan opbergen.

De kniehevel

De kniehevel is voor mij helemaal onbekend, maar voor velen een hele handige hulp. Zelf heb ik dit nog niet helemaal ‘onder de knie’. De kniehevel is een hulpmiddel waarbij je de naaivoet met behulp van je knie omhoog zet. Zo heb je je handen vrij om je naaicreatie perfect te positioneren en kan je heel netjes stikken. Ik moet er momenteel nog aan wennen, het verloopt nog niet zo spontaan, maar ik ben er zeker van dat deze kniehevel ook voor mij een meerwaarde zal zijn. 

Een handig hulpmiddel de kniehevel, maar ik moet er nog eventjes aan wennen om deze vaker te gebruiken.

Jumbo spoelen

Ik moet nog wennen aan de jumbo spoelen, omdat ik vaak van ieder kleurtje wel een spoel liggen had. Nu moet ik mijn assortiment opnieuw opbouwen. Geleidelijk aan zal ik verder aanvullen met extra jumbo spoelen. Nu voorzie ik standaard kleuren: rood, zwart, wit, blauw op mijn spoelen en als het nodig is, vul ik een lege spoel met de  kleur die ik nodig heb. De grote spoelen zorgen er wel voor dat je langer kan doorwerken met één spoel, wat heel erg handig is als je aan de slag bent, vooral bij het naaien van kledij. Ik had schrik dat ik iets fout zou doen bij het plaatsen van de spoel, omdat de jumbo spoelen sensoren bevat. Maar nadat ik het de eerste keren correct uitvoerde met de handleiding naast mij, is het ondertussen al een automatisme geworden om de spoel correct te plaatsen. Ik vind het heel handig dat er ook een draadafsnijder aanwezig is onderaan bij de grijper. 

Automatische functies

Ik ben helemaal weg van de automatische functies die aanwezig zijn op deze machine. In tegenstelling tot mijn B 330, kan ik nu mijn machine automatisch laten hechten bij de start van het naaien en ook wanneer ik klaar ben met naaien. De draad wordt dan automatisch afgehecht. Daarnaast kan je met behulp van het schaartje ook je afgehechte draad automatisch laten knippen. Pure luxe, als je het mij vraagt. 

het grote scherm waar je alle instellingen van je naaimachine telkens kan aanpassen.

Alfabet

Tijdens de ontdekkingstocht met mijn machine, probeerde ik ook al enkele alfabetten uit. Wat is het leuk om op deze manier persoonlijke cadeautjes te kunnen maken. Ik personaliseerde zo 2 jurkjes die ik maakte voor een vriendin die een baby’tje kreeg. Niet alleen de baby werd in de watten gelegd, ook de grote zus werd verwend met een ‘big sis’ jurkje. Ik personaliseerde ook een cadeaubon die ik mocht maken. Hier werkte ik met het alfabet op kunstleer. Aangezien het kunstleer nogal donker was, was het even testen met verschillende kleuren garen. 

Een eerste test bij het aan de slag gaan met de alfabetfunctie op mijn naaimachine: little sis, big sis.

Cadeaubonnen verpakken doen we vanaf nu in stijl. Merry Christmas for Mamie.

 

Boventransportvoet

Bij mijn BERNINA 540 ontving ik ook een Boventransportvoet #50. Dit was één van de voeten die ik miste bij mijn vorige machine. Ik gebruikte de boventransportvoet al om aan de slag te gaan met erg rekbare stoffen die in verschillende lagen boven elkaar genaaid moeten worden. De extra kantlinialen die erbij horen zijn erg handig als je een patroon of een bepaalde afstand wil aanhouden.

Image of Boventransportvoet #50.

Boventransportvoet #50

De Boventransportvoet met 3 verwisselbare zolen en kantliniaal #50 is een essentieel hulpmiddel bij het naaien van moeilijke stoffen

Meer informatie

Extra naaivoetjes

Ik had enkele extra naaivoeten gekocht voor mijn B 330. Na grondig onderzoek blijken deze gelukkig ook te passen op mijn nieuwe machine. De volgende naaivoeten werden op mijn ‘oude’ BERNINA al vaak gebruikt. De Knoop-aanzetvoet #18 helpt me om knopen aan de naaien met de machine. Ik hou ervan om mijn naaiprojecten zoveel mogelijk met mijn naaimachine af te werken. Dus geen gedoe meer om knopen aan te naaien met de hand.  De blinde Ritsvoet #35 is ook een voetje die ik niet zou kunnen missen. Deze helpt me om blinde ritsen netjes te verstoppen en zo ‘onzichtbaar’ te worden in jurken een broeken. De blindzoomvoet #5 zorgt dat ik kledingstukken netjes kan omzomen, waarbij de steek nauwelijks te zien is aan de voorzijde. Om jurken en bloesjes in fijne stoffen af te werken gebruik ik vaak de Smalle zoomvoet voor stiksteek 4 mm #64. Deze smalle zoom geeft een grote meerwaarde aan mijn naaiprojecten omdat ik hierdoor minder zomen moet omstruiken. Ik ben erg blij dat ik deze, reeds vaak gebruikte naaivoeten, ook op mijn nieuwe BERNINA 540 een meerwaarde zullen zijn om mijn creaties een mooie afwerking te bezorgen. 

Image of BERNINA 540.

BERNINA 540

De BERNINA 540 is de perfect machine voor gepassioneerde naai(st)ers! Ontdek deze prachtige machine nu zelf.

Meer informatie
Image of Smalle zoomvoet voor stiksteek 4 mm #64.

Smalle zoomvoet voor stiksteek 4 mm #64

Met de smalle zoomvoet voor stiksteek #64 wordt de stofkant dubbel omgeslagen en met een rechte steek tot een 4 mm brede, compacte zoom genaaid.

Meer informatie
Image of Ritsvoet #35.

Ritsvoet #35

De ritsvoet #35 biedt dankzij schuine gleuven de mogelijkheid ritssluitingen onzichtbaar aan kleding en accessoires te naaien.

Meer informatie
Image of Knoop-aanzetvoet #18.

Knoop-aanzetvoet #18

De knoop-aanzetvoet #18 is het perfecte hulpmiddel voor het eenvoudig aannaaien van knopen, drukknopen, ogen en decoraties.

Meer informatie

Borduurmodule 

De Borduurmodule M sprak me bij deze machine ook erg aan. Dit vooral omdat ik mijn eigen naaicreaties graag een eigen touch geef. Ik testte deze borduurmodule al eens uit, maar wil me er graag nog extra in verdiepen, jullie zullen binnenkort meer te lezen krijgen over mijn ‘eerste stapjes’ in de borduurwereld. 

Image of Borduurmodule M.

Borduurmodule M

Borduurmodule M biedt een borduurgebied van tot 16,5 cm breed. Perfect voor het maken van adembenemende projecten en borduurwerk met de vrije arm!

Meer informatie

Ik sluit deze eerste blog af met veel extra ‘naaigoesting’ om verder mijn nieuwe BERNINA 540 te ontdekken. Deze machine is ondertussen mijn nieuwe sewingbuddy geworden. Mijn B 330 geef ik met veel plezier door aan mijn dochter, Anou, want ook zij vindt het helemaal geweldig om met een BERNINA naaimachine te mogen naaien. Vanaf nu kunnen we samen aan de slag. 

Sewing is my happy place: mijn quote om iedereen in mijn atelier te motiveren, inclusief mezelf.

Tot binnenkort! 

Naaise groetjes, 

Valerie Moestash 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: alfabet, naaigaren, naaimachine, naaivoetjes
Benodigde producten:
Borduurmodule M
Borduurmodule M
BERNINA 335
BERNINA 335
BERNINA 540
BERNINA 540
Knoop-aanzetvoet #18
Knoop-aanzetvoet #18
Ritsvoet #35
Ritsvoet #35
Boventransportvoet #50
Boventransportvoet #50
Smalle zoomvoet voor stiksteek 4 mm #64
Smalle zoomvoet voor stiksteek 4 mm #64

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam