Creatieve berichten over naaien

Lang leve de overlock

‘t Is al bijna 2 maanden geleden dat ik toegezegd heb om af en toe iets te schrijven voor deze blog. Maar door de vele verjaardagsfeestjes voor onze oudste dochter en alle voorbereidingen die daarmee gepaard gingen, ontbrak het me aan tijd. Vorige week vond ik de blog-handleiding in de bus (een stille hint?), en besloot ik er eindelijk eens werk van te maken.

Sinds een kleine 2 jaar ben ik de trotse bezitster van een Bernina 800DL overlock, en sindsdien waag ik me al eens regelmatig aan het verwerken van een lapje tricot. Het voordeel is dat de naden tegelijk mooi afgewerkt zijn en gestikt met een steek die bestand is tegen het “stretchen” van tricot.

Bij dit kleedje (Burda model 7828) werden alle delen met de overlock aan mekaar gezet, ook de mouwen. Enkel voor de zomen en de afwerking aan de hals gebruikte ik mijn naaimachine met een tweelingnaald.

Voor het racerback kleedje zette ik een tricot boordje aan de hals- en armuitsnijdingen, ook volledig met de overlock. Enkel voor de zoom onderaan haalde ik mijn naaimachine uit.

En voor deze rokjes werkte ik de zoom af met een rolzoom, dus helemaal geen naaimachine meer.

Zelfs voor projectjes uit katoen durf ik de naaimachine al eens aan de kant te laten, gewoon uit gemakzucht. Qua afwerking is dit even mooi en degelijk als met de naaimachine. Alleen het aan- en afhechten van een overlockdraad heb ik nog niet helemaal onder de knie (in de naailes leerden we om een knoopje in de draad te leggen, maar dat durft al eens los te gaan)…

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marie

  Hallo Ivy

  ik vind het een leuk jurkje voor mijn kleindochters waar vind ik dat patroon en voor welke maten is het er ik zie deze site gisteren pas voor het eerst en vind dat er goede bruikbare dingen op staan mijn dank daarvoor

  gr Marie

 • Ivy

  Interessante tip Willie. Alvast bedankt, en ik ga dat zeker eens proberen !!

 • Willie de Vos

  Hallo Ivy,

  Misschien een idee? Ik laat altijd 1 druppeltje lijm (fray check – Gold-Zack) op het knoopje vallen.

  Groetjes Willie

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam