Creatieve berichten over naaien

Zomerblogproject # 5

Joanne van de Broek heeft een gezellig picknickkleed van de stoffen voor het zomerblogproject gemaakt en schrijft ons het volgende (klik op de foto voor een vergroot aanzicht en op “Verder” en “Terug” om het complete fotoalbum te bekijken):

Toen ik op het BERNINA blog las over het zomerproject ben ik gaan denken wat ik wilde maken wat echt bij de zomer past. Ik kwam toen op het idee om een picknickkleed met picknicktas te gaan maken. Want wat is het leuk om op een mooie zonnige dag met je partner of gezin heerlijk te gaan picknicken. Aangezien ik zelf ook nog geen picknickkleed en tas had en de kleuren van de stoffen zich er prima voor lenen omdat ze een zomerse uitstraling hebben, heb ik dit idee ingestuurd. Toen werd ik als een van de tien mensen gekozen die mee mochten doen aan het zomerproject en dat vond ik erg leuk.

De stoffen waren al snel binnen en erg mooi. Na een tijdje denken kwam ik op het idee om het picknickkleed uit grote quiltblokken samen te stellen zodat ik de verschillende stoffen goed kon combineren en zelf heb ik er nog witte stof aan toegevoegd. Het moest wel een flink kleed worden zodat je er lekker op kunt gaan zitten dus per blokje 20×20 cm.

Toen ben ik alle stukjes stof voor de blokken gaan uittekenen en uitknippen en in het midden van de blokken leek het me leuk om hartjes te plaatsen. Nadat alles geknipt was ben ik de hartjes op de blokken gaan stikken en daarna heb ik de vier blokken van het kleed in elkaar gezet.

Daarna heb ik tussen de gekleurde blokken witte stroken gezet, zodat de kleuren van de stoffen mooi naar voren komen. Op de hoeken en middenin tussen de stroken heb ik witte blokken met hartjes erop geplaatst.

Toen de bovenkant van het kleed af was heb ik er de wattine achter gespeld en het kleed op de buitenste randen doorgestikt met een kantje ter decoratie zodat de wattine goed vastgezet is aan het kleed en er niet los tussen hangt.

Toen deze lagen aan elkaar vast zaten ben ik het stof voor de onderkant gaan knippen. Grotendeels witte stof en van de resten van de gekleurde stof heb ik er aan beide kanten een strook aangezet, omdat het kleed 180 x 180 cm is en de stofbreedte 150 cm was. Ook geeft dit een leuk effect aan de onderzijde omdat het niet helemaal wit is. Toen heb ik biesband gemaakt met mijn ritsvoetje, rode biasband en dik koord. Deze heb ik met voetje 12 (breiwolvoetje) tussen de boven en onderlaag van het picknickleed gezet. Aan een kant van het kleed heb ik een opening gehouden van ongeveer 30 cm om het kleed door om te keren. Toen het ik het kleed op de kant doorgestikt zodat het biesband en de stof mooi vallen met voetje 10 (smalle kantvoet).

Toen was het picknickkleed af en ben ik verder gegaan met het maken van de picknicktas. Hiervoor heb ik eerst de stof geknipt en de wattine om de tas mooi te laten vallen en steviger te maken. Ik heb de 3 lagen van de tas in elkaar gestikt. Daarna handvatten gemaakt en versierd met een kantje. Daarna heb ik de 3 lagen aan elkaar vastgezet en de bovenkant van de tas op het kantje doorgestikt.

Met de hand heb ik tussen de handvatten een sluiting gemaakt en toen kwam ik ook op het idee om aan de zijkanten dezelfde sluitingen te plaatsen zodat je dat tas smaller en breder kunt maken. Ook heb ik aan de binnenzijde nog elastiek gezet voor de borden. Voor het bestek heb ik van de overgebleven restjes stof nog een leuk bijpassend hoesje gemaakt wat je dicht kunt strikken met een stukje kant.

Toen waren alle onderdelen voor het project af en heb ik buiten nog even leuke foto’s gemaakt van het geheel.

Ik vind het erg leuk en fleurig geworden en heb al helemaal zin om in de vakantie te gaan picknicken en lekker op het kleed te liggen.

Met vriendelijke groet,

Joanne van den Broek

We geven je helemaal gelijk Joanne, het lijkt ons ook heerlijk om op dit kleed te picknicken en daarna lekker ontspannen nog een dutje doen. Het is een fantastisch project geworden, mooi uitgevoerd met handige details. Ook heb je mooie, duidelijke foto’s gemaakt. Heel erg bedankt voor het meedoen, veel plezier met het picknickkleed en de tas en een hele fijne zomer gewenst!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam