Creatieve berichten over naaien

Je favoriete jurk namaken

Ooit kocht ik een tuniek/jurk bij een van de bekende winkelketens van dameskleding.  Hij was van een dikkere tricot en zat zo lekker dat ik hem regelmatig vanaf de waslijn trok om weer aan te trekken.  Maar nu een jaar of vijf later is de jurk toch echt versleten en niet meer draagbaar.Eenzelfde patroon kwam ik niet tegen in de vele bladen die ik hier heb liggen en ik besloot om de jurk na te maken.

Als je de jurk nog wilt blijven dragen kun je de patroondelen overnemen met patroonpapier maar beter is om de jurk uit elkaar te halen en de stofdelen over te nemen op patroonpapier.

jurk 1

Het helemaal lostornen van de naden is met mijn vervelende handen geen doen, daarom heb ik heel secuur op het stiksel geknipt (houd er daarna wel rekening mee dat je  weer naad aanknipt aan de patroondelen).  Is tornen geen probleem dan zou ik dat doen want dat is weer net wat secuurder. En dan hoef je geen naad aan te knippen want die heb je dan behouden.
Ik moest wel even moed verzamelen voordat ik begon met knippen want geknipt is geknipt en de jurk is daarna niet meer draagbaar.

jurk 2

Nadat ik alle patroondelen had los geknipt heb ik ze op patroonpapier gelegd en overgenomen.  Het recht van draad van de stof heb ik gevonden door het midden voor- en achterpand dubbel te vouwen. De vouwlijn is dan recht van draad (je kunt deze dan ook eventueel aan de vouwnaad van de stof leggen als je de stof dubbel knipt) .  Op de zijpanden heb ik de vouwlijn doorgetrokken zodat ik daar ook een recht van draad heb  (heel handig is dan een quilt-lineaal).

jurk 4

De stof die je gebruikt moet wel ongeveer gelijk zijn aan de stof van de originele jurk. Anders valt de jurk anders en de vraag is dan of dat erg is of niet?
Deze stof is bijna hetzelfde al heeft hij iets minder rek in de breedte. Daarom heb ik aan de zijpanden voor de zekerheid iets meer naad aangeknipt. Afknippen gaat gemakkelijk, bijknippen niet.

Het was even puzzelen om de patroondelen goed op de stof te leggen omdat er een patroon van bloemen in zit. Maar na goed nadenken en uitproberen is dat gelukt.

jurk 5

Daarna is het een kwestie van de jurk in elkaar zetten. Ik naai eerst de patroondelen aan elkaar met het boventransportvoetje omdat dan de stof niet verschuift en lock het daarna af met de lockmachine. Daarna zijn de zomen met de covermachine afgewerkt en de  lookalike-jurk is klaar.

nagemaakte tuniek

En dan is het altijd even spannend of het wel allemaal past, maar het is goed gegaan en ik heb er weer een nieuwe jurk bij.
Het patroon heb ik  netjes opgeborgen in een hoesje in de la en niet op de grote stapel gegooid zodat ik hem niet kwijt kan raken.
Was meteen zo enthousiast dat ik er een tweede versie maar dan net wat anders van heb gemaakt. Op mijn blog kun je die zien.

Al was dit project misschien niet helemaal uitgevoerd zoals je het leert tijdens het patroontekenen en naailes,  voor mij werkt het heel goed en misschien voor jullie ook?

Tot de volgende keer!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam