Creatieve berichten over naaien

Knoopsgaten

Mooi dat de Accessoire van de Maand deze maand de knoopsgatvoetjes nr. 3 en 3C zijn!

Want… er zijn van die technieken bij het kledingmaken die ik (bewust of onbewust) maar oversla. Een van die dingen zijn knoopsgaten.
Niet dat Nientje dat niet gemakkelijk kan maar omdat die keren dat ik ze maak er altijd wel iets verkeerd gaat.

Knoopsgat verkeerd om, hij is scheef gestikt of ze zitten niet op de juiste afstand van elkaar,  zijn maar een paar voorbeelden.
Allemaal van die dingen die mij dan weer overkomen waardoor je werkstuk er niet mooier op wordt.

Maar nu was ik een poncho aan het maken waarbij, eigenlijk als sier, knopen aan de zijkant gezet worden. Nu kon ik natuurlijk de knopen vastzetten zonder knoopsgat, niemand die het ziet, maar dat is dan weer teveel mijn eer te na.

Bij de introductieles van de dealer had ik wel een knoopsgat gemaakt maar dat is al weer lang geleden dus eerst maar eens de handleiding erbij gepakt en ook filmpjes op het wereldwijdeweb gekeken.

Dit filmpje van BERNINA is al een goede uitleg voor mijn 710 maar ook voor jouw machine zijn er ongetwijfeld video’s te vinden op de Youtube-site van Bernina 

Daarna eerst maar eens op een proeflapje uitgeprobeerd en gekeken wat er mogelijk was.

bernina 1

Wat ook handig is bij mijn machine dat ik de de naai-assistente om hulp kan vragen. Je drukt op het paspopje en je krijgt dan dit op je scherm te zien.

bernina 3

Als je nou niet precies weet welke stof je moet hebben dan druk je op het vraagteken en daarna op een stofvoorbeeld.

bernina 2

Je krijgt dan de omschrijving van de stof te zien (bij mij gaat het om de fleecestof).

bernina 4

Je geeft aan welke stof je gebruikt en wat je met de stof wilt gaan doen.  In dit geval ben ik dus met de knoopsgaten bezig als ik daar op klik zet zij de instellingen goed. En als je het toch iets anders wilt dan kun je dat natuurlijk ook aanpassen.

bernina 5

Ook handig bij de automatische knoopsgaten is dat je op het scherm aan kunt geven hoe groot je knoop is en Nientje berekent dan zelf de juiste lengte en breedte. Je houdt je knoop voor het witte vlak aan de rechterkant en draait het op de juiste maat.

bernina 6

Fleece is een fijne stof om mee te werken maar de steken verdwijnen snel in de stof en daarom heb ik wateroplosbare vlies gebruikt als versteviging.

bernina 8

Na de proefjes heb ik heel precies gemeten en aangegeven waar de knoopsgaten moesten komen en dan is het een kwestie van Nientje rustig haar werk laten doen.

bernina 9
En het is gelukt! Ik heb knoopsgaten in mijn poncho.

Op mijn eigen blog kun je de poncho zien er er meer over lezen.

En wil je meer weten over het maken van knoopsgaten? Kijk dan ook eens in dit E-book van BERNINA.

Tot de volgende keer!

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Anna Vakaet BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Ik gebruik de oude bernina 910 electronic en heb telkens weer moeite om een knoopsgat te naaien.
    In mijn gebruiksaanwijzing staat dat ik de knop op 1 moet plaatsen maar die knop is geblokkeerd. Toch lijkt het mij dat ik totnutoe alles heb gedaan, wat ik moest doen: de draad in de lip van het spoeltje, de afstand tussen de steken zeer klein, nr 1 (zigzagsteek/knoopsgat) zit juist…
    Wat kan er toch mis zijn???
    Dank om mij te helpen.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam