Creatieve berichten over naaien

8 tips voor het kopen van een nieuwe naaimachine en alles over de mijne!

tips kiezen naaimachine

In de naaigroepen op Facebook komt het onderwerp meerdere keren per week voorbij: Welke naaimachine is goed en past bij m’n budget? Voor de meesten van ons is het kopen van een nieuwe naaimachine best een grote aankoop, dus het is logisch dat je advies zoekt en er een tijdje over nadenkt. Binnenkort komt Sinterklaas en Kerstmis er weer aan en misschien is dat ook een moment dat je een nieuwe naaimachine vraagt…

Vooropgesteld: Het belangrijkste is dát je naait, niet op welke machine je naait. Maar, een fijne machine zorgt er wel voor dat je veel meer plezier hebt in je hobby en dat wens ik iedereen toe. Waar je zoektocht begint hangt af van hoeveel ervaring je al hebt…is dit je eerste naaimachine of ben je toe aan een machine die meer kan dan je huidige machine? Waarvoor ga je de machine gebruiken en hoe vaak? En wat is je budget? Neem er je tijd voor en koop niet overhaast. Verdiep je in de functies die je op een naaimachine kunt krijgen en bekijk welke voor jou van belang zijn.

Voordat ik mijn bernette 38 kreeg was ik al de eigenaar geweest van 11 andere naaimachines. Ik weet het, dat zijn er héél veel (en ik zeg het niet om op te scheppen!). De reden daarvan was dat ik gratis naaiworkshops gaf als vrijwilligerswerk, waarvoor ik een aantal machines nodig had. Ik heb op heel oude machines genaaid en ook op luxe nieuwe machines. Doordat ik er al zoveel gehad heb weet ik inmiddels wat ik belangrijk vind bij de aankoop van een nieuwe machine.

Dit zijn 8 tips die ik je zou willen meegeven:

1. Koop een degelijke machine

De degelijkheid van een naaimachine is belangrijk omdat je van een kwaliteitsmachine meer en langer plezier hebt en minder frustraties vanwege allerhande problemen. Een goede naaimachine is met betere onderdelen gemaakt, die langer meegaan en een betere steekkwaliteit geven. Je machine kan dan ook beter met verschillende soorten stoffen omgaan. Een degelijke machine hoeft niet perse een luxe of uitgebreide machine te zijn. Een degelijke machine is het waard om te repareren als er iets aan kapot zou gaan.

2. Kijk goed naar de functies

De basisfuncties van een naaimachine zijn een rechte steek, zigzagsteek en knoopsgat. Als je een beginner bent of maar weinig naait kom je met deze functies al een heel eind. Als je alleen een paar keer per jaar een broek korter wilt maken heb je eigenlijk niet meer nodig. Maar naarmate je vaker naait kun je behoefte krijgen aan extra functies, die het naaien nog leuker en efficiënter maken. Mijn naaimachine, de bernette 38, laat aan zulke extra’s niets te wensen over. Mijn favoriete zijn:

De automatische draadafknipper

Dit is een functie die ik al jaren graag wilde, maar voordat ik de bernette 38 kreeg nooit had. Ik vind het geweldig! Je hoeft geen schaar meer in de buurt te houden, maar drukt simpelweg op de ‘knip’ toets en het voetje gaat omhoog en de draden worden afgesneden. Zo handig. Dit is een functie die ik nooit meer wil missen.

tips naaimachine kopen

De draadinrijger

Vooral als ik ’s avonds laat achter mijn naaimachine zit werken mijn ogen niet meer zo goed en ben ik heel blij met mijn draadinrijger.

Nieuwe naaimachine kiezen bernette
De handige en mooie steken

Mijn bernette 38 heeft maar liefst 394 verschillende steken. Dat zijn er meer dan ik ooit zal gebruiken, maar een aantal ervan gebruik ik heel veel. De ‘bliksemschichtsteek’, overlocksteken en de honingraatsteken zijn mijn favoriete extra steken. Ik gebruik ze onder andere bij het maken van rokjes, shirts en babybroekjes. En als ik kraamcadeautjes naai, dan vind ik de siersteken prachtig om dekentjes of spuugdoekjes mee te versieren. De alfabetten gebruik ik graag om persoonlijke labeltjes voor in de kleding van mijn kinderen te maken. Juist bij de siersteken vind ik het fijn dat mijn machine een 7 mm machine is, daardoor zijn de siersteken groter en vallen ze meer op. Mijn advies is om niet zozeer naar het aantal steken te kijken die de machine heeft, maar of de machine de specifieke steken heeft die je graag wilt hebben.

Tips kiezen nieuwe naaimachine

Nieuwe bernette naaimachine kopen
De verstelbare naaivoetdruk

Deze gebruik ik veel, vooral bij het naaien van tricot. Ik zet de naaivoetdruk voor tricot tussen de 1 en 3 en mijn stof wordt altijd perfect getransporteerd. Ik naai veel kledingstukken met streepjes en die sluiten perfect op elkaar aan. Ook gaat de machine heel gemakkelijk over verdikkingen in de naad.

tips kopen naaimachine
De snelheidsregelaar

Ik gebruik ‘m graag wanneer een van mijn jongste dochters op de machine naait. Het geeft een stukje veiligheid dat ik de machine dan heel langzaam kan instellen. Ik moet bekennen dat ik zelf een heel snelle naaister ben en de machine eigenlijk altijd op maximale snelheid laat staan. De machine reageert zo goed en snel wanneer ik m’n voet van het pedaal haal, dat ik ‘m eigenlijk nooit langzamer hoef te zetten.

De tweelingnaaldtoets

Voordat ik deze machine had, gebruikte ik m’n tweelingnaald niet vaak. Bij veel machines is het moeilijk om de spanning van het tweelingnaaldstiksel goed te krijgen. Stel je die te laag in, dan ‘zigzagt’ de achterkant te weinig en heeft je stiksel te weinig rek, waardoor je draad alsnog breekt bij het aantrekken. Stel je de spanning te hoog in dan krijg je een ‘tunneleffect’ waarbij de stof tussen de twee rijen stiksels wordt samengetrokken. Bij deze machine is dat helemaal geen probleem. Ik zet m’n spanning voor de tweelingnaald op 5 (normaal naaiwerk op 4) en ik krijg een prachtig stiksel dat niet samentrekt en aan de achterkant mooi ‘zigzagt’. Daar word ik echt blij van! Door op de tweelingnaald toets te drukken beperkt de machine automatisch de mogelijke naaldposities, waardoor je nooit per ongeluk je tweelingnaald kunt breken op je naaivoet.

naaimachine kopen tips

Het automatische knoopsgat

Mijn bernette 38 heeft er maar liefst 8! Dit is een heerlijk stressvrije manier van knoopsgaten maken. Je klikt simpelweg de knoop achterin de knoopsgat-voet, legt de stof onder je voet, trekt het geleidertje naar beneden en de machine doet de rest. Perfect knoopsgat, precies de juiste grootte, iedere keer weer. Ik ben fan! Als je regelmatig knoopsgaten maakt is een machine met een automatisch knoopsgat echt aan te raden.

tips naaimachine kopen

De aanschuiftafel en harde beschermkap

De aanschuiftafel is ontzettend handig wanneer je met grote lappen stof werkt, zoals bij het maken van gordijnen of bij het maken van lakentjes. De aanschuiftafel is makkelijk te verwijderen als je ’m niet nodig hebt. Door de harde beschermkap is de machine goed beschermd tijdens vervoer, waardoor ik ‘m gemakkelijk meeneem naar naailes en op vakantie.

Tips naaimachine kopen

Het ingebouwde accessoirevak

Alle naaivoetjes en accessoires kun je daarin netjes opbergen, zo heb je ze altijd bij de hand.

Tips nieuwe naaimachine kiezen

De vrije arm

Voor het naaien van halsboorden en zomen is het heel fijn dat je het accessoirevak kunt verwijderen.

Tips kopen naaimachine

3. Vraag advies

Als je op zoek bent naar een nieuwe machine, laat je dan goed informeren. Vraag in de naaimachinewinkel wat de verschillen zijn tussen de machines, vraag advies aan de juffen van naailes en aan vriendinnen die al langer naaien. Lees reviews op internet en lees mee in de naaigroepen op Facebook. Maar, uiteindelijk moet je zelf beslissen welke machine bij jou past en welke jij fijn vindt, en dan kom ik bij m’n volgende tip…

4. Probeer uit

Het is echt belangrijk om naaimachines uit te proberen. Ook daarvoor kun je het beste terecht in de naaimachinewinkel. Daarnaast kun je natuurlijk andere naaisters in je omgeving vragen of je hun machine eens mag proberen. Neem verschillende lapjes stof mee, zoals tricot, katoen, zijde, fleece en kijk of de machine daar goed mee om kan gaan. Let op hoeveel geluid de machine maakt en hoe snel de machine reageert wanneer je begint en stopt met naaien. Naai in ieder geval de rechte steek, zigzagsteek en een knoopsgat en kijk of de steken mooi zijn. Kijk of de verlichting goed is op de machine. Mijn bernette 38 heeft helder LED-licht en dat vind ik ideaal, want zo kan ik ook ’s avonds als het buiten al donker is nog vooruit met mijn naaiwerk.

5. Bepaal je budget

Budget is tricky! Ik kan niet in je beurs kijken, maar een goed uitgangspunt is om de beste machine te kopen die je met jouw budget kunt krijgen. Bernette en BERNINA bieden naaimachines aan in iedere prijsklasse, vanaf ongeveer 300 euro voor de bernette 33 tot een veelvoud daarvan. Veel beginnende naaisters vinden het moeilijk om in te schatten of naaien een blijvende hobby is, die het waard is om wat meer geld aan uit te geven. Ik denk dat je de grootste kans hebt dat het een blijvende hobby wordt, wanneer je investeert in een goede machine. Probeer bij het vaststellen van je budget erop te letten dat je een machine kunt kopen waarmee je langere tijd vooruit kunt. Waarop de functies zitten die je nu nodig hebt, maar ook de functies die je later graag wilt kunnen gebruiken.

6. Profiteer van acties

Let op: onderstaande promoties en wedstrijden zijn niet meer actueel.

Soms zijn er leuke acties waar je van kunt profiteren, waardoor je accessoires of andere extra’s cadeau krijgt bij je aankoop. Voor mijn naaimachine, de bernette 38, lopen op dit moment twee acties. Als je vóór 31 december 2017 een bernette 37 of bernette 38 naaimachine koopt, krijg je een jaarabonnement op de online video naailessen van “Mode Maken Doe Je Zo” cadeau (ter waarde van € 67,50). Als je de bernette 38 koopt, krijg je daarnaast ook nog een boventransportvoet gratis erbij (ter waarde van € 49,50). Die is heel handig om te hebben, zeker als je tafelzeil, vinyl, leer of zijde wilt gaan naaien. Naast deze actie is er ook nog een naai-wedstrijd waarbij je bij de aankoop van een bernette naaimachine kans maakt om een bernette overlock te winnen, en andersom, bij de aanschaf van een bernette overlock, kans maakt om een bernette naaimachine te winnen. Kijk hier voor de details van de wedstrijd en hou ook de berichten van mijn blog-collega Lisa Suijker in de gaten. Zij gaat een eigen versie maken van een van de bernette projecten uit de wedstrijd.

7. Koop lokaal & krijg service

Een degelijke machine koop je in een naaimachinewinkel, waar je ook uitleg krijgt over je machine, zodat je er meteen mee aan de slag kunt. Ik raad je aan om als het even kan bij je lokale naaimachinewinkel te kopen. Het is handig om daar terecht te kunnen voor onderhoud, en daarnaast voor service en garantie wanneer er onverhoopt iets aan je machine kapot zou gaan. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen hoe fijn het is om zo’n aanspreekpunt te hebben. Toen ik zes jaar geleden mijn eerste naaimachine kocht en er thuis enthousiast mee aan de slag wilde gaan, lukte het me niet om de onderdraad op te halen. Ik dacht dat er iets flink mis was met de machine en gefrustreerd reed ik met het ding terug naar de naaimachinewinkel. Geduldig ging de verkoopster met me zitten en keek wat er aan de hand was. Het probleem? Ik draaide het handwiel van me af in plaats van naar me toe… *schaam* dat vergeet ik dus nooit meer! …en zonder de hulp van de verkoopster had ik nooit geweten waarom het mij niet lukte.

8. Onderhandel, een beetje…

Net als iedereen let ik ook op prijs. En aangezien een naaimachine best een grote uitgave kan zijn, is het logisch dat je prijzen gaat vergelijken. Soms is een machine op internet iets goedkoper dan in je lokale naaimachinewinkel, maar bij de naaimachinewinkel in je buurt krijg je veel meer uitleg en service. Een lokale dealer steekt veel tijd in zijn klanten. Het is niet vreemd om voor die service wat meer te betalen. Als je echter van mening bent dat het prijsverschil erg groot is, dan kun je proberen om een beetje (*respectvol*) te onderhandelen. Soms kan de dealer je een korting op de adviesprijs bieden, of kun je bijvoorbeeld klosjes garen of een onderhoudsbeurt cadeau krijgen. Op die manier is de prijs bij een lokale winkel meestal vergelijkbaar.

Dat zijn mijn tips! Ik hoop dat je er iets aan hebt. Welke machine je ook kiest, ik hoop dat je er veel plezier aan beleeft. Dat hij je laat groeien in je naai-vaardigheden en je het vertrouwen geeft om nieuwe dingen uit te proberen…

Mocht je vragen hebben over mijn naaimachine, dan mag je me altijd een berichtje sturen via Facebook of Instagram, dan zal ik mijn best doen om ze te beantwoorden… succes met kiezen!

https://www.instagram.com/jadevandeluitgaarden/

kopen naaimachine tips

Benodigde producten:
bernette 38
bernette 38

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Danielle Wauters BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Al een 55-tal jaren naai ik met een naaimachine (verschillende merken) maar mijn huidige machine begint af te takelen….. ik ben dus op zoek naar een nieuwe maar ga niet over één nacht ijs. Ik vind jouw commentaar heel goed en ga daar rekening mee houden. Badankt.

  • Amber Luijbregts BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hoi Danielle,

   Fijn dat je iets aan Jade’s tips hebt gehad! Veel succes met de zoektocht naar een nieuwe machine! Mocht je nog vragen hebben over BERNINA of bernette toestellen, dan mag je ons altijd een bericht sturen.

   Groetjes,

   Amber

 • diany BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Leuk om te zien hoe enthousiast je bent over je naaimachine! Ik heb zelf een machine van nu ruim 27 jaar oud, de Bernina 1230, waar ik tot op de dag van vandaag nog net zo enthousiast over ben. Het was de tweede Bernina die ik kocht, de eerste was iets eenvoudiger. Het leuke is ook dat ik in je beschrijving diverse dingen tegenkom die ik al op mijn oudje heb zitten. Zoals het automatisch knoopsgat, de diverse siersteken, de knop voor de tweelingnaald, halve snelheid naaien, het verwijderbare accessoire doosje… En ondanks al die mooie nieuwe machines die er nu verkrijgbaar zijn zou ik de mijne nog voor geen geld willen inruilen! (Als je het leuk vind, lees over mijn machine op https://allmadeby.wordpress.com/portfolio/mijn-bernina-naaimachine/ )

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam