Creatieve berichten over naaien

Voor groot en klein: tailleband met elastiek deel 1

Een sportieve broek, met tailleband die mooi aansluit op het lichaam, die zit supercomfortabel! Jarenlang naaide ik voor mijn echtgenoot, mezelf en de kinderen – tientallen broeken (echt waar) en steeds bevestigde ik elastiek in de tailleband. ‘groot en klein: tailleband met elastiek deel 1’ toont jou ook hoe het in zijn werk gaat.

Onlangs werd ik gevraagd om de leerlingen van het Atheneum te helpen voorzien van een uniform voor hun inleefreis naar Ghana. De meisjes een overslagjurk en de jongens een korte broek met polo. De herinneringen kwamen boven…

Omdat ik zo’n succes had met het elastiek in de tailleband wil ik de manier van werken hier ook nog eens uitschrijven. Vandaag starten we met het aanzetten van de tailleband en het plaatsen van de lusjes; morgen doen we in dit bericht de afwerking.

De lendenband en lusjes klaarmaken om aan te stikken:

Je stikt de zakken en rits van de broek. Sluit de zijnaden en binnenbeennaden zoals aangegeven op het patroon.

Knip een rechthoek voor de lendenband: de lengte meet je na op de broek (meet inclusief het lapje op de gulp) + 2 cm voor de naden.

De breedte is bij mij 6 cm + 2 cm voor de naden, dus totale breedte 8 cm.

Je hebt verder nog strijkvlieseline ‘Plak-en-vouw’ van 3 cm nodig. Let op: dit betekent dat die voorzien is voor een tailleband van 3 cm. De strook zelf heeft 2 banen van 3 cm en daarbij ook nog aan weerszijden 1 cm naad. Je vlieseline is dus 8 cm breed. De lengte neem ik dezelfde als de omtrek van de bovenkant van de broek, zonder naadwaarde. Ik strijk dus de naad op de beide uiteinden niet mee. De eenvoudige reden hiervoor is dat de hoekjes bij het omdraaien niet zo dik uitvallen.

Bekleef de stof (behalve links en rechts 1 cm) met de vlieseline.

Lock één lange kant van de lendenband. Je merkt dat de afgewerkte breedte 3 cm is: de perforatiestrook in het midden is voor de vouw.

Knip een strook voor de lusjes. Ik wil 6 lusjes van 7 cm. Daarom wordt het een strook van 45 cm x 3 cm. Je vouwt en strijkt de strook in, 3 en lockt één lange kant. Over de hele lengte stik je de strook met een decoratief zigzagstiksel.

Vervolgens knip je de riemlusjes op 7 cm.

 

Tailleband en riemlusjes stikken:

Bepaal de plaats waar je de riemlusjes wil en speld ze vast. Traditioneel is dat: één middenachter (maar bij mij 2), bij de zakingang vooraan aan elke kant één (om dikte te vermijden speld je het lusje net naast de zakingang). De overige 2 plaats je dan midden tussen de andere, op de zijkant van de broek. Let er op dat de goede kant van de riemlusjes tegen de goede kant van de stof van de broek ligt.

Speld de lendenband op de broek: laat aan beide zijden 1 cm over. Speld de niet-gelockte kant op de bovenkant van de broek. Sluit de rits en controleer of de bovenkant op de linker- en rechterkant van de rits even hoog komen. Indien nodig kan je nog corrigeren. Nauwkeurig werken is belangrijk, want hier staat later de knoop van je broek… Op de onderstaande foto zie je dus begin- en eindpunt die tegen elkaar aan liggen.

Stik de lendenband in de perforatielijn op de broek.

Vouw de lendenband naar boven en controleer of alle lusjes goed meegestikt zijn. Strijk naar boven.

Vanaf de binnenkant ziet het er zo uit:

Het elastiek wordt straks d.m.v. knoopsgaten in de lendenband geregen. Op de plaats van de zakingang van het voorpand stik je een knoopsgat van 2 cm, dwars op de lengterichting van de tailleband. Kies je plaats op de achterkant van het lusje. Dit knoopsgat komt dus op het deel van de lendenband dat straks naar binnen omgevouwen zal worden. Op de BERNINA 710 stel ik het knoopsgat in met een iets bredere opening: 0,8 (dat vergemakkelijkt het openbeitelen of -knippen). Onder de plaats van het knoopsgat stik je een strookje stof mee als extra stevigheid. Na het stikken van het knoopsgat mag je de randjes dicht afknippen.

Vouw de tailleband over, zodat de goede kanten van de stof op elkaar komen te liggen.

Speld de zijnaadjes vast zoals op de foto.

Stik de zijnaadjes vast, tot op het punt waar de vouw van het bovenste stofdeel is (op de foto 3mm onder de kopspeld). Let er op dat je het voorpand van de broek niet meestikt als je iets te ver zou stikken…

En we gaan nog even verder met ‘Voor groot en klein: tailleband met elastiek deel 1’

Knip de hoekjes bovenaan weg. Dit vergemakkelijkt het keren van de tailleband en vermindert de dikte.

Na het keren speld je de onderste hoekjes naar binnen. Dit voorkomt dat ze op de buitenkant zichtbaar zouden zijn of zo kan je de rits ook helemaal tot boven dichtmaken. Strijk het geheel glad.

Geef een sierstiksel vlak langs de naad rondom de tailleband. Je kan hiervoor eventueel een iets dikker garen nemen. Vergroot de steeklengte tot 3,5. Start op het gedeelte van de lendenband dat straks onder de knoop zit, of net naast een lusje. Wanneer het lusje straks vastgestikt wordt, zie je start- of eindpunt van het sierstiksel niet meer. Met de smalle kantvoet 10 heb je een goede geleider!

Laat de lusjes nog gewoon open liggen.

Keer rondom terug tot op het beginpunt.

Zover zijn we al. Voor groot en klein: tailleband met elastiek deel 1 Morgen doen we verder met het elastiek en het vastzetten van de lusjes.

Viel het mee? Indien je vragen hebt, mag je ze gerust stellen!

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: broek, elastiek, katoen, plak-en-vouw, rechte tailleband, versteviging, vlieseline
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Knoopsgatvoet #3
Knoopsgatvoet #3
Smalle kantvoet #10
Smalle kantvoet #10

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam