Creatieve berichten over naaien

Kennismaking met de coversteekmachine bernette 42

Vandaag stel ik jullie voor: de kennismaking met de coversteekmachine bernette 42. Wat doet een covermachine eigenlijk? Is een coversteekmachine beter dan een overlock? Koop je beter een naaimachine of een overlockmachine? Het zijn veelgestelde vragen op sociale media. Naaisters lezen hier en daar iets over de extra machines, maar weten niet wat kiezen.

Ik hoorde van iemand die deze machine verkocht om gezondheidsredenen. De prijs was schappelijk en ik kon niet weerstaan…

Op de site vind ik volgende informatie:

De voordelige 4-draads en 3 naalds coversteekmachine – voor professionele naden

De bernette 42 FUNLOCK is een coversteekmachine met in totaal 3 verschillende coversteken met een breedte van 2,8 en 5,6 mm en een kettingsteek. Hiermee werk je zomen, randen en boorden professioneel af, zodat je naaiproject er perfect uitziet. Je bereikt uitstekende resultaten met de bernette 42 FUNLOCK, zelfs met zeer rekbare stoffen of dunne, gebreide stoffen. Het inrijgen van de naalden en grijpers is ook echt supergemakkelijk dankzij de aparte naaldinrijger- en het grijper-inrijgmechanisme.

En om je goed zicht op je naaiproject te geven, heeft de bernette 42 FUNLOCK ook een helder LED-licht.

De bernette 42 blijkt echt een machine zonder poespas, die geen verwarrende of moeilijke instellingen heeft. Toch kan je er de persvoetdruk mee wijzigen en heeft de machine een differentiaalfunctie om uitrekken van de stof te voorkomen. Best wel slim!

Image of bernette 42.

bernette 42

De bernette Funlock 42 is een coversteekmachine met in totaal 3 verschilldene coversteken met een breedte van 2,8 en 5,6 mm en een kettingsteek. Hiermee werk je zomen, randen en boorden professioneel af, zodat je naaiproject er perfect uitziet.  

Meer informatie

 

Het verschil tussen een overlock en een coverlock:

Een overlockmachine gaat stof afwerken door een rand af te snijden en die met draden te omslingeren, zoals je vroeger een zigzagsteek gebruikte om een naad af te werken. Met deze machine kan je dus niet middenin een lap stof stikken. De grijpers gaan steeds over een stofrand. Een overlock kan gebruikt worden om de naden te stikken in rekbare stof, als je met 2 naalden en 4 draden werkt.

Een coversteekmachine kan midden de stof stikken, dus ook langs een zoom enkele cm van de rand af.  Op onderstaande foto zie je in de rode stof de steek die onderaan gevormd wordt. Die kan ook toegepast worden als decoratieve afwerking, op de blauwe stof zie je de bovenkant van de steek, een mooi evenwijdig stiksel.

 

De steekvorming:

Een coversteekmachine maakt een andere steek dan een naaimachine. Deze steek wordt soms ook een deksteek genoemd. Die ziet er aan de bovenkant van het naaiwerk uit als een gewone stiksteek, maar onderaan zie je een kettingsteek. Dit maakt dat de naad elastischer is dan een gewone stiksteek. De kettingsteek heeft extra garenlengte en dit geeft mee bij het rekken van elastische stof.

Coversteekmachines hebben meestal een mogelijkheid om 3 naalden naast elkaar te gebruiken, zo maak je 3 stiklijnen tegelijk. Verder kun je kiezen of je één of 2 van de naalden niet gebruikt. Met 2 naalden krijg je dus ofwel een brede stiklijn (naald 1 en 3), ofwel een smalle stiklijn: naalden 1 en 2, ofwel naalden 2 en 3 geven respectievelijk links of rechts een smalle stikijn.

Een één-naalds covernaad wordt in de confectie bijvoorbeeld gebruikt op de zijnaad  van broeken of hemden, een twee-naalds covernaad als topstitching op de zijnaad van een jeans.

Dit zijn de mogelijke steken:

Kennismaking met de coverlockmachine bernette 42

Toepassingen van de coversteek of deksteek:

De coversteek is het best gekend voor de afwerking van zomen in kleding gemaakt uit stretchstof, bv T-shirts of sweaters.  Door het gebruik van extra persvoeten en accessoires kan de Bernette b42 veel meer aan dan enkel het maken van mooie zomen. Daar heb ik het later nog over.

Naast de elastische eigenschap van een coversteek, heb je ook het decoratief effect wanneer je de coversteek omgekeerd gaat toepassen, namelijk met de deksteek op de goede kant van de stof. Door verschillende stiklijnen naast elkaar te stikken met decoratief garen, bekom je een mooi resultaat. Zo kun je de machine ook gebruiken om te decoreren.

 

Opmerking:

Een coversteekmachine is een mooie aanvulling voor de naaimachine, en wordt veelal gekozen om zomen in tricotstof af te werken (maar de machine kan nog véél meer). Deze machine is dus geen vervanging voor de naaimachine. Hechten gebeurt op een andere manier, niet door achteruit te stikken. Je kunt er geen knoopsgaten mee maken, geen rits mee inzetten.

Dit was dus een eerste kennismaking met de coversteekmachine bernette 42, we gaan later zeker verder met het inrijgen, afhechten en de andere toepassingen te bekijken.

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: Mettler Seraflock
Benodigde producten:
bernette 42
bernette 42

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Josiane Lanssens BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Ze leggen alles goed uit, maar de prijs wordt nooit genoemd en dat vind ik ook heel belangrijk, ze zeggen hier dat je een dealer moet zoeken, maar die zeggen nooit een prijs, sorry maar dat is eigenlijk niet aanmoedigen. 

    • Bea Callemeyn BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

      Hallo Josiane, blij dat je de uitleg goed vond. De prijs vernoemen in een blogbericht is soms moeilijk, soms worden ze jaren nadien nog gelezen. Prijzen zijn ook online te vinden. Sommige dealers geven voor een bepaalde actie of ter gelegenheid van evenementen soms korting. Soms wordt er korting gegeven voor online aankopen zonder les, soms kan bijbetaald worden voor een snelle garantie. Je merkt dat ik geen exact bedrag kan vermelden. Misschien kan je bij een dealer een demo vragen en een prijs bespreken?

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam