Creatieve berichten over naaien

Simpele stoere rok; ook voor beginners!

Simpele stoere rok voor beginners

Welkom in bij mijn allereerste BERNINA blog. In deze blog ga ik jullie laten zien hoe je van een heel eenvoudig patroon deze simpele stoere rok kan maken, ook voor beginners heel geschikt! Dit rokje was een aantal jaar geleden één van mijn eerste maaksels die ik volop heb gedragen. Zoveel dat het rokje nu helemaal versleten is, en ik dus wel een nieuw exemplaar kan gebruiken. Leuk om één van mijn eerste maaksels opnieuw te maken, maar dan voor mijn allereerste blog.Rok voor beginners

Benodigdheden

  • Stof; 1 x de roklengte + 15 cm; Deze roklengte is 60 cm, dus ik gebruikte 85 cm stof
  • 65 cm (biais)band 
  • Veter of koord
  • 6 knopen
  • Restje vlieseline

Het patroon

Als basis gebruik ik een patroon van My Image (M1861, My Image 17), maar eigenlijk iedere simpel patroon van een kokerrok kun je hiervoor gebruiken. Het patroon is heel geschikt voor beginners en heeft maar één patroondeel, het voorpand en achterpand zijn namelijk hetzelfde. Ik heb de panden allereerst los afgewerkt met de lockmachine, zo kan ik later de naden mooi plat strijken en dit draagt veel lekkerder dan een dubbele dikke naad.

Op één zijnaad wil ik een zwarte bies met knopen maken. Ik kies voor een leren biaisband, waar ik allereerst vast wat gaatjes in sla voor de knopen die ik later ga bevestigen.

gaatjes hamer

Biaisband met knopen bevestigen

Vervolgens stik ik één zijnaad. Hierdoor kan je de panden mooi open leggen om de biaisband te bevestigen. Met een ruitjesstof is het natuurlijk het mooiste als de lijnen van de ruit mooi doorlopen. Omdat bij deze stof de ruiten ook op de achterkant zichtbaar zijn is dat eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Ik zet wat speldjes dwars, precies op de lijnen van de ruit. Op de achterkant is dan eenvoudig te checken of je goed zit (ow en omdat je aan één zijde een bandje bevestigd mag je er best een ietsiepietsie naast zitten ?).afgewerkte rok

Het biaisband is moeilijk te spelden doordat er geen gaatjes achter mogen blijven. Met een knijpertje boven en spelden over, in plaats van door de band lukt het prima. biaisband gespeld

Op mijn BERNINA 480 gebruik ik de standaard stiksteek met steekbreedte drie. En ik ben verbaast hoe heerlijk en gemakkelijk deze machine dit stroeve leer weet te verwerken. Wat een mooi stabiele steek, fantastisch! Na het stikken van de biaisband heb ik de knopen bevestigd. Omdat je niet meer goed overal bij kunt komen met een tang heb ik de knopen er op gelijmd met textiellijm. Vervolgens kan de andere zijnaad dicht en kan de tailleband er aan.

Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

Ronde knoopsgaten

In het patroon wordt een elastiek gebruikt, maar ik vind een tailleband met touwtje net iets extra’s geven. Ik knip de aangegeven lengte van het elastiek in stof met een hoogte van 11 cm; zo creëer je een band van 4 cm met voldoende naadwaarde. In plaats van oogjes wil ik graag de ronde knoopsgaten functie uitproberen. Dit is op mijn machine knoopsgat 61, die ik instel op steekbreedte 9.0 en hoogte 9.0

De plek voor de gaatjes verstevig ik met een stukje vlieseline, en verder doet de machine het werk. Omdat het in deze stof wat moeilijk zichtbaar is, hier een plaatje van het knoopsgat op een witte stof.

De afwerking

Tot slot is het dan nog de tailleband bevestigen en zoomen. In de tailleband komt een kant en klare leren veter die ik nog heb liggen; opnieuw simpel en stoer. Ik kies er voor om de rok op midi lengte te houden. Een lengte waar ik nog wat aan moet wennen (yes, ik heb altijd een wenperiode nodig bij mode ;-)) maar die je deze herfst en winter heel veel ziet. Nog een leren veter er doorheen en ready is mijn super simpele maar stoere rok. Zeker te weten dat ook deze veel gedragen gaat worden!

Flatlay simpele stoere rok

Mocht je nou geïnspireerd zijn en zelf ook zo’n stoere rok voor beginners maken? Tag me dan vooral even op Instagram of stuur me een berichtje. Lijkt me super leuk om jullie maaksels te zien!

Rok voor beginners

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam