Creatieve berichten over naaien

Gevlochten riemlussen; tutorial voor een uniek detail

totaal look

Onlangs naaide ik een jeansjurkje; de Veronica uit de nieuwste Fibremood (editie 20). Toen mijn groene jeansjurkje klaar was merkte ik dat er geen riemlussen in het patroon waren voorzien. Terwijl ik wel een tailleband wilde gebruiken om een beetje een taille te creëren. Een riemlus aan de zijkanten is dan wel zo praktisch, dus ik besloot deze zelf toe te voegen. In mijn mapje met opgeslagen afbeeldingen vond ik een prachtig voorbeeld van gevlochten riemlussen. Geen idee hoe jullie dat doen,  maar ik heb zowel op Pinterest als op Instagram een verzameling met naai-inspiratie: details of hele projecten die me inspireren en die ik zelf ook nog eens wil maken. Voor de mensen die dit trucje nog niet kennen: met het vlaggetje rechtsonder een bericht op Instagram, sla je de afbeelding op. In je profiel kan je je opgeslagen afbeeldingen terugvinden.

Sommige mensen zullen dit misschien zien als na-apen, maar ik zie het als geïnspireerd worden. Zelf vind ik het super leuk als iemand mijn maaksel zo tof vindt dat het ook gemaakt wordt. Dat is juist de reden dat ik graag deel wat ik maak! Dus aap me vooral na; vind ik een eer 🙂 Leuk als je me dan even tagt (www.instagram.com/handmade_by_LiL) of me even een DM stuurt; dan weet je zeker dat ik het ook zie.

Gevlochten riemlussen

Maar deze gevlochten riemlussen dus: Een prachtig detail die je kan toevoegen aan ieder patroon. In de uitleg van mijn inspiratiebron worden de riemlussen netjes in de tailleband weggewerkt. Voor dit jurkje is dat geen optie, dus zal ik hier uitleggen hoe ik deze gevlochten riemlussen maakte met mijn BERNINA 480

Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

Voorbereiding van de riemlussen

Je start met het snijden of knippen van 2 repen stof van 4 cm breed en 36 cm lang (voor een tailleband van 5 cm hoog). Deze repen vouw je over de lange kant doormidden en strijk je. Volgens strijk je beide zijden naar het midden zoals op deze foto.

riemlussen strijken

En vervolgens vouw je de strook weer dubbel. Op deze manier krijg je een gevouwen strookje van ongeveer een cm breed.

riemlussen vouwen

Deze strook ga je doorstikken. Ik gebruikte hiervoor Blindzoomvoet #5, een voetje waar je onder andere mee heel strak op de kant kan stikken. Zorg er ook voor dat je voor het doorstikken van deze vier lagen jeans een jeansnaald en een grotere steekbreedte gebruikt. Het stikken van jeans is zwaar, maar met de juiste gereedschappen help je je machine een beetje.

Image of Blindzoomvoet #5.

Blindzoomvoet #5

De blindzoomvoet #5 is geschikt voor het naaien van blinde zomen op alle materialen. Door het gebruik van deze voet zijn de plaatsen waar de naald in de stof steekt aan de voorkant nauwelijks zichtbaar.

Meer informatie

blindzoomvoet 5

Nu duidt je op je kledingstuk de plek aan waar de riemlussen moeten komen en knip je de lange riemlussen in vier gelijke delen van 9 cm.

riemlussen knippenVan iedere riemlus knip je boven de hoekjes af zodat deze niet naar buiten kunnen piepen.

Hoekjes afknippen

Riemlussen bevestigen

Op een halve cm van het midden plaats je de 1e riemlus. Om de juiste hoek te bepalen en deze overal hetzelfde te hebben gebruik ik een geodriehoek. Vouw de bovenste halve cm van de lus om en plaats de lus op de juiste plek. Omdat het lastig is deze dikke laag stof te spelden gebruik ik wondertape om de lus op zijn plaats te houden. Dit is dubbelzijdig tape, wat door wassen weer verdwijnt. Nu stik je de riemlus vast door 1x vooruit en 1x achteruit te stikken.

riemlussen plaatsen

De 2e riemlus komt aan de andere kant van het midden en bevestig je op dezelfde manier.

2e rielmlus

Riem lus 3 en 4 plaats je een cm naast de 1e en 2e riemlus. Nu heb je 4 schuine riemlussen en kan je gaan vlechten. Mocht je dit nu lastig vinden; ik heb een voorbeeldje van 2 kleuren strookjes papier ernaast gelegd, dan zie je precies waar wat uit moet komen.

vlechten van de riemlussen

Wanneer de riemlussen goed zitten, plak je deze allereerst vast met wondertape en later stik je ze goed vast door één maal voor en één maal achteruit te stikken. En zo ontstaat een mooi gevlochten patroon van de riemlussen. Een gaaf detail wat je kledingstuk uniek maakt!

close up gevlochten riemlussen

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam