Creatieve berichten over naaien

Maak je eigen quiltstof op een eenvoudige manier

Gewatteerde stoffen zijn het helemaal in deze winter, net als teddystoffen. Vandaag laat ik je zien hoe je je eigen quiltstof op een eenvoudige manier kunt maken. Het is echt makkelijk. Daarna naaide ik een trendy lang vest van mijn zelfgemaakte gewatteerde stof. Want zo’n vest komt in het koude jaargetijde altijd van pas. 

Steppstoff selber machen - wattierte Jacke

Quiltstof zelf maken – materiaal 

Dit heb je nodig: 

  • Buitenstof (Mijn stof is een wollen stof die ik ooit als rest heb gekocht. Het was niet helemaal genoeg voor het patroon en er ontbreekt een hoek, maar met veel gepuzzel paste het toch – dus dat adviseer ik altijd: let het patroon op de stof en bespaar uiteindelijk stof)
  • Volumevlies  (voor mijn vest heb ik de volumevlies 266 Wool Mix van Freudenberg Vlieseline gebruikt – klik hier
  • Naaigaren (bijv. Seracor van Mettler)

Het volumevlies bestaat uit 70% wol en 30% polyester. Met een gewicht van 100g/m2 is het ook vrij licht, heerlijk zacht en voldoende volumineus voor mijn ideeën over een gewatteerd vest. De materiaalsamenstelling maakte me vooraf erg nieuwsgierig en de eerste voeltest bevestigde mijn keuze.

Quiltstof maken

Met veel spelden begon ik het volumevlies aan de verkeerde kant van de stof te spelden en daarna alles weer vanaf de goede kant. Tip van mij: Speld alles direct aan de goede kant, dan bespaar je een hoop werk… Dat betekent dat je het volumevlies neerlegt en de buitenstof met de verkeerde kant erop legt en daarna alles vastspeldt.

(Waarom deed ik het niet direct zo? Goede vraag… De volgende keer weet ik het ook beter en speld ik alles vanaf de goede kant…)

Trek nu de quiltlijnen met een kleermakerskrijt, krijtpotlood of verdwijnstift. Je bent volledig vrij om te kiezen of je alleen lijnen in één richting wilt of ook kruisende lijnen.

Zoals gebruikelijk bij het quilten met de naaimachine is het de moeite waard je sandwich van volumevlies en buitenstof op te rollen, zodat je deze gemakkelijk door de vrije arm kunt halen.

Ik heb de stof doorgequilt met een rechte steek van 4 mm. Het is echt een zeer meditatieve oefening 🙂  Ik heb de klassieke terugtransportvoet #1 gebruikt, maar je kunt ook de boventransportvoet #50 gebruiken. 

Terugtransportvoet #1C

Image of Terugtransportvoet #1C.

Terugtransportvoet #1C

De terugtransportvoet #1C heeft uitsparingen voor en achter het steekgat en is daardoor bijzonder geschikt voor steken die vooruit- en achteruit genaaid worden.

Meer informatie

Terugtransportvoet #1D

Image of Terugtransportvoet #1D.

Terugtransportvoet #1D

De terugtransportvoet #1D heeft uitsparingen voor en achter het steekgat en is daardoor bijzonder geschikt voor steken die vooruit- en achteruit genaaid worden. 

Meer informatie

Boventransportvoet #50

Image of Boventransportvoet #50.

Boventransportvoet #50

De Boventransportvoet met 3 verwisselbare zolen en kantliniaal #50 is een essentieel hulpmiddel bij het naaien van moeilijke stoffen

Meer informatie

Af en toe moest ik een lijntje natekenen, omdat het krijt snel verdwijnt als je de stof beweegt.  Mijn machine was na deze oefening ook hard toe aan een schoonmaakbeurt en kreeg als beloning ook een paar druppels olie. 

Op een gegeven moment, na een paar meter meditatief quilten, was ik klaar en kon ik het wagen om het patroon uit te knippen. Ik heb dit patroon van kibadoo gebruikt. De eenvoudige snit met de kraag kwam precies overeen met mijn ideeën.

Het naaiplezier was eigenlijk vrij kort in verhouding tot het meditatieve doorstikken….  😉

Het resultaat is een prachtig lang vest van je eigen gewatteerde stof. Mijn gilet heeft al veel complimenten gekregen op kantoor, want de verwarming staat nu in deze tijden natuurlijk lager.

Maar niet alleen wollen stoffen zijn geschikt voor zo’n quiltstof, ook vele andere stoffen: mousseline, klassieke geweven stof of misschien zelfs satijn. Dat is aan jou. Ik ben ook benieuwd of het lukt met een waterafstotende nylon stof.

Wat voor stof zou jij gebruiken voor een trendy lang vest? 

Veel plezier met het maken van je eigen gequilte stof!

Groetjes,

Dominique

(vertaald uit het Duits)

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam