Creatieve berichten over naaien

Juf Sas naait babykleertjes

babykleertjes naaien

Babykleertjes

Yes, zo bijzonder we worden weer opa en oma van een kleindochter. In dit blog neem ik je mee hoe ik met mijn BERNINA 480 babykleertjes naai voor Freekje. Zo noemen we de baby nu, is niet haar echte naam maar de werknaam tijdens de zwangerschap.

Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

Handwerkbeurs Houten

Handwerkbeurs Houten

Op 13 januari 2024 stond ik op de Handwerkbeurs in Houten. Toen ik om 16.00 uur even tijd had, ben ik snel de beurs over gelopen en daar kwam ik de stand van Annie Do it yourself tegen. Ik was blij verrast door de mooie stoffen en de babypatronen die ze verkochten. Ik zag een dik boek liggen, de babybundel. Geweldig al deze babypatronen bij elkaar dus ik heb de bundel aangeschaft. Ook heb ik twee mooie stoffen erbij uitgekozen en was ik meteen geïnspireerd voor een nieuw blog voor BERNINA. 

Annie do it yourself Annie Do it yourself 

Ik kende Annie Do it yourself nog niet. Annie is een jong bedrijf dat staat voor doe-het-zelf. Het is opgericht door Anja Wijgers en is ontstaan uit een passie voor naaien, breien en haken in combinatie met haar eerste kleinkind. Annie wil met creativiteit het zelf maken opnieuw onder de aandacht brengen en mensen hiermee inspireren. Als juf Sas wil ik dat ook graag dus mooi om dit bedrijf te promoten. Bij de babybundel mocht ik een gratis patroon uitkiezen en ik heb het giletje gekozen. Giletjes staan zo leuk bij baby’s en ik had er nog geen patroon van dus dat kwam mooi uit. 

Aan de slag, patroon uit tekenen van de babykleertjes

Ik heb het patroon voor maat 62 uitgetekend van het giletje en van een flared broekje. De patroonbladen zijn heel duidelijk en tekenen fijn. Het is niet een kriskras van lijnen maar oogt heel rustig en werkbaar. 

Het giletje heb ik op de borg stof uitgeknipt en de voering van het giletje op de stof van Poppy Fabrics. Het flared broekje heb ik ook uitgeknipt op de Poppy stof. 

juf sas naait babykleertjes

Ik heb de broeksdelen aan elkaar gespeld. Ook de delen van het giletje heb ik gespeld zodat ik daarna meteen aan de slag kon gaan. 

Achter de naaimachine

Nu kon het echte naaiwerk met mijn BERNINA 480 beginnen. Ik ben als eerst aan de slag gegaan met het giletje. De schoudernaden en zijnaden van de borgstof heb ik gestikt met steek 20, de brei-overlock steek.

Daarna heb ik de voering (tricotstof) genaaid met steek 10, de dubbele overlock.

Toen beide delen in elkaar zaten, heb ik de zijkanten en een deel van de onderkant vast gespeld en vastgenaaid met de gewone stiksteek.

Nu kan je het giletje keren en de naden goed afspelden en vaststikken. De naden van de zijkanten heb ik gespeld en omgezoomd. Tijdens het naaien ging dit niet goed. Ik merkte dat de tricotstof weggleed en niet netjes bleef zitten. De naad ging scheef en werd lelijk. Dit leverde behoorlijke frustratie op. Er zal vast een speciale voet voor zijn maar die heb ik niet in huis. Dus de naad met een tornmesje uitgehaald en helaas ontstond er toen een gat in de borgstof. Nog meer frustratie. Ik heb het wel op kunnen lossen door het met kleine zigzag steekjes het gat dicht te naaien maar ik vond het niet mooi en bleef het zien. Ik heb het even laten liggen en heb er een nachtje over nagedacht.

Nieuw giletje

Na het nachtje nadenken toch besloten om een nieuw giletje met andere stof voor de voering te naaien. Ik had nog hele mooie joggingstof liggen van Polytex stoffen van mijn eigen genaaide mouwloze vest. Joggingstof is toch minder dun en minder rekbaar dus dat moest beter gaan. Ik heb het giletje nu ook anders in elkaar gezet.

Ik heb de zijkant en een deel van de onderkant open gelaten. De andere delen heb ik aan elkaar genaaid. Toen alles gekeerd was, heb ik de zijkanten van de borgstof aan elkaar genaaid en de joggingstof netjes naar binnen gevouwen en met kleine steekjes met de hand vastgenaaid.

Dit giletje lukte en vind ik een stuk beter uitgevallen dan het eerste giletje. Hier kon ik wel tevreden over zijn.

juf Sas naait babykleertjes Het flared broekje

Nadat ik tevreden was met het giletje, heb ik het flared broekje in elkaar gezet.

Eerst beide broekdelen aan elkaar gestikt met steek 10, de dubbele overlock, en daarna de broeksdelen in elkaar gedaan en de midden naad gestikt. Voor de bovenkant heb ik belegjes geknipt en vastgenaaid.

Ik heb het beleg doorgestikt aan de bovenkant en 2 cm lager, zo ontstond de tunnel voor het elastiek.

juf Sas naait babykleertjes Een klein stukje heb ik open gelaten en daar het elastiek door geregen. Daarna heb ik het laatste stukje doorgestikt. In de onderkant van de broekspijpen heb ik een zoom genaaid. Nu was het broekje ook af.

Elke houdt van bloesjes, die heeft ze ook al veel voor de baby gekocht dus die kunnen mooi matchen met dit setje. 

juf Sas naait babykleertjes Het resultaat van de genaaide babykleertje

Hoewel het een tijd geleden is dat ik babykleertjes heb genaaid en het best een gepriegel is die kleine babypatroontjes, ben ik blij met het resultaat.

Er zullen zeker meer babykleertjes gaan ontstaan voor kleine Freekje.

Ik kan nog geen mooie aan foto’s maken want ze wordt pas begin mei verwacht maar ik heb alvast in de babykamer, die al bijna klaar is, mooie foto’s gemaakt. Zo benieuwd hoe dit setje haar gaat staan. 

Juf Sas

Benieuwd naar meer blogs, foto’s, reels en (haak)projecten van juf Sas, neem dan ook eens een kijkje op mijn Instagram @hakenmetjufsas en website www.jufsas.com.

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: BERNINA 480, bijpassend naaigaren, borg, joggingstof, kopspelden, patroon, patroonpapier, schaar, Stoffenschaar, Tricot
Benodigde producten:
BERNINA 480
BERNINA 480

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam